I 2010 udkom på dansk Europa, en rejse gennem det 20. århundrede af den hollandske journalist og forfatter Geert Mak (født 1946), der nu følges op med fortællingen om de to første årtier af det 21. århundrede. Også her øser han af sin store viden, krydret med litterære referencer og samtaler med og beretninger af mennesker, han møder på sine rejser, og samler stoffet med sine personlige overvejelser.
EU fylder naturligvis meget, for det gør den jo, unionen. Af princip er Mak tilhænger af den, men med voksende skepsis.
Det første opslag i bogen viser et kort over byer i Europa og nærmeste omegn, som spiller en rolle i den. Mod nord Kirkenes i toppen af Norge og klods op ad grænsen til Rusland, mod syd når vi til Nordafrika, mod vest til Lissabon og i øst helt til Irak. Som en god støtte til læseren er bogen forsynet med flere landkort, som for eksempel EU før og efter 2004, NATO’s udvidelser efter murens fald og ruterne for flygtninge og immigranter.
Skuffede forventninger
Bogens titel er Store forventninger. I Europa 2000-2020, som for Mak blev til skuffede forventninger. Det behøver man sådan set ikke at læse 600 sider for at være enig i, men Mak er en ypperlig formidler og får sat begivenhederne og udviklingen i perspektiv og sammenhæng, uddyber, analyserer og eksemplificerer. Dermed være ikke sagt, at han er noget orakel, og man kan være uenig med ham i mangt og meget, men det skal ikke komme bogen til skade.
EU fylder naturligvis meget, for det gør den jo, unionen. Af princip er Mak tilhænger af den, men med voksende skepsis. Han forstår godt, at folks tillid til foretagendet undermineres.
Ud over manglen på demokrati, som betyder at forbindelsen mellem den enkelte og dem, der bestemmer, er brudt, fremfører han mange andre kritikpunkter. Indførelsen af euroen og brexit får i den forbindelse god plads.
Det er ikke muligt i så omfattende et værk at gå i detaljer, men det hele er med: Eftervirkningerne af murens fald, den kolde krigs genopståen, populismen og mistilliden til politikerne, de varme krige i det tidligere Jugoslavien, Syrien og Irak, den kyniske behandling af flygtninge, klimaet, den voksende økonomiske ulighed, nationalisme, privatisme og neoliberalisme. Et smut til Rusland kommer vi med fortællingen om Putins vej til magten, og over dammen til gyseren om den apolitiske showmaster Trump og USA’s manglende demokrati.
Pesten der ramte os
Mak foregiver at skrive bogen som en hjælp til ung historiker i 2069, og for lige at få det hele med springer han ind i 2020 og 2021 for at fortælle om pesten, der ramte os, der troede, at vi var blevet usårlige over for naturens luner.
Vi slutter en onsdag aften klokken 20 i 2021, hvor Mak gør sig klar til at gå op i kirken i sin landsby og ringe med klokkerne. Det er noget, de hollandske kirker i fællesskab har fundet på ”til håb og trøst”, men klokkeringning kan jo også betyde brand og storalarm. Mak kan bare ønske alt det bedste for sin unge læser.
Geert Mak: Store forventninger. I Europa 2000-2020. Oversat af Birthe Lundsgaard. 605 sider. 399 kroner (vejl.) Epilog Forlag.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.