Den faglige kamp var i centrum, da Carl Scharnbergs Uofficielle Fond med corona-forsinkelse uddelte sine årlige priser på Langsøhus i Silkeborg i denne uge.
Tre gange 15.000 kroner blev uddelt til henholdsvis Working Poor Road Trip, Wolt Workers Group og digteren Sara Rahmeh.
I sætter fokus på et kæmpe problem for arbejderklassen i hele Europa, og problemet er voksende.
Benny Vinther Jensen, formand for industrigruppen i 3F Aalborg
Forfatteren Carl Scharnberg, som ofte blev kaldt arbejderklassens digter, døde i 1995. Efterfølgende blev der taget initiativ til at danne en fond, som yder støtte til: mennesker i arbejdskamp; kunst og kultur, der fremmer solidaritet; enkeltpersoner eller bevægelser, som arbejder for en fredeligere verden; aktiviteter, der fremmer balancen mellem menneskers aktivitet og naturens bæreevne.
Ansigter
Working Poor Road Trip ved fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen fik prisen for at “sætte ansigter på de mennesker, der arbejder hver dag, men fortsat er fattige, når de går hjem”.
– I sætter fokus på et kæmpe problem for arbejderklassen i hele Europa, og problemet er voksende, sagde Benny Vinther Jensen, formand for industrigruppen i 3F Aalborg, som motiverede prisen.

Og han tilføjede:
– Jeg har selv overværet et par af jeres foredrag og efterfølgende hørt, hvordan snakken går. For mange er det en øjenåbner, og forhåbentlig kan det være med til at forandre noget.
– Carl Scharnberg fondens bestyrelse synes, at det er et fantastisk projekt, som på en stærk og levende måde sætter fokus på et kæmpe problem, som skal og bør ændres, lød det fra Benny Vinther Jensen.
Og de to prismodtagere kvitterede med at citere et af Carls Scharnbergs korte og præcise digte: Det nye sker, / når den, / der er tiltænkt tilskuerens rolle, / begynder at blande sig!
Fortsat kamp
Det samme digt tog Caja Bruhn, faglig sekretær i 3F København, udgangspunkt i, da hun skulle motivere prisen til Wolt Workers Group:
– Det var nogen der var tiltænkt at holde kæft, nogen man kunne udnytte, fordi de nok var ikke i stand til at handle selv.
– Men der var en gruppe unge af flere forskellige nationaliteter, som i 2018 sagde fra overfor Wolt, og de skabte i 3F København gruppen/netværket Wolt Workers Group. De ville ikke finde sig i være overladt til sig selv, at være selvstændige og alene. De ville være ansatte – de ville have sikkerhed i jobbet og kollektive rettigheder. De ville fællesskabet. De ville være arbejdere, lød det fra Caja Bruhn.
– Wolt Workers Group fortjener den pris, fordi de skabte debatten og opmærksomheden på de unge, som arbejder som falske selvstændige i multinationale store koncerner. Gruppen har skabt opmærksomhed om de enorme kapitalkræfter, som er ligeglade med arbejdsforholdene – men som udnytter arbejdskraften til sidste dråbe. De skabte et grundlag for at organisere sig i en håbløs konstruktion som Wolt – de skabte en arbejdsidentitet og et fagligt fællesskab. Ikke alene for de, som arbejder i forhold til Wolt, men i forhold til alle de som arbejder som bude på diverse platforme.
Prisen blev modtaget af Pouyan Vali fra Wolt Workers Group:
– Du var med fra starten, og du har den grad stået i skudlinie og shitstorm på nettet, når du lagde navn til at protestere på vegne af Wolt Workers Group. Derfor er det en store ære, at netop du står her og skal modtage prisen på vegne af Wolt Workers Group, sagde Caja Bruhn og understregede, at prisen går til det fortsatte arbejde og den fortsatte kamp.
Støtte til bøder i Arbejdsretten
Kampen var også i centrum, da Finn Sørensen, tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten og medlem af Fondsbestyrelsen, fortalte, at Carl Scharnberg Fonden netop havde bevilget 5.000 kroner til de sygeplejersker, som lige nu gennemfører punktstrejker over hele landet.
– Sygeplejerskerne kæmper også for os, sagde Finn Sørensen og forklarede, at pengene skulle gå til at dække de bøder, som sygeplejerskerne lige nu får i Arbejdsretten.
Også han citerede et digt af Carl Scharnberg: Når de lavtlønnede nedlægger arbejdet, blir der altid foretaget indgreb med den begrundelse, at strejken rammer livsvigtige områder. Hvorfor er de, der arbejder med livsvigtige områder, lavtlønnede?
Lagt væk og lige om hjørnet
Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA, overrakte den sidste pris til Sara Rahmeh, digter og poetry-slammer:
– Du er blevet tildelt prisen på baggrund af dine budskaber om ligeværdighed, forskellighed, kultur, livet, kærlighed og ikke mindst retfærdighed og håbet, ønsket og kampen for en bedre verden med en sober og ordentlig tone. En verden hvor der er plads til forskellighed, og hvor vi får en ende på den hadske retorik, som vi oplever.
– Du er en inspiration for mange i en vigtig debat. Og vi håber, du fortsætter. Du har meget på hjerte og ikke mindst vigtige budskaber, sagde Helena Mikkelsen og ønskede Sara Rahmeh tillykke med digtsamlingen Langt væk og lige om hjørnet, som blev udgivet i januar i år.
Og hun tilføjede:
– Tak for din inspiration, din venlighed og dit bidrag til en ordentlig samfundskultur, hvor der er plads til at være den man er – plads til forskellighed.
Sara Rahmeh kvitterede ved at recitere tre digte – sjove og alvorlige:
Jeg kommer fra et land langt væk, og en gade lige rundt om hjørnet. Jeg kommer fra solnedgange over ørkenbjerge og shoppingture på strøget. Jeg kommer fra et land med morgenbøn, med solen der står op, og fra en by hvor man triller ned ad Gothersgade i bare tæer…
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.