Popmusik, palietter og overdrevne sceneshows. Det er ting, man normalt associerer med Eurovision Song Contest. Dog vil der i årets konkurrence også være et andet fokus, nemlig Israels fortsatte deltagelse, når musikken starter i Malmø i Sverige.
I lyset af det igangværende folkemord mod palæstinenserne i Gaza, som Israel udfører, har flere aktører nemlig krævet, at landet skulle udelukkes fra konkurrencen. Blandt andet har flere tusinde musikere i Finland, Sverige og Island krævet Israel udelukket.
Også 500 danske musikere har skrevet under på et brev, hvori de kræver, at Israel udelukkes fra Eurovision. Der er også annonceret en stor demonstration i Malmø den 9. maj, hvor Israel skal optræde i konkurrencens semifinale.
Vi ved allesammen, at bagved glitter og glamour i Eurovision er der geopolitiske interesser på spil.
Ciara Greene, belgisk Eurovision-fan
Der var ellers også en chance for, at Israel ikke ville deltage i årets Eurovision. De havde nemlig indsendt en sang med titlen “October rain” som af European Broadcasting Union (EBU), som arrangerer Eurovision, blev diskvalificeret, da teksten var for politisk.
Sange til Eurovision må nemlig ikke have politiske budskaber, da arrangementet skal være ikke-politisk. Israel ændrede derfor sangens titel og meget af teksten, så at den nu hedder “Hurricane”. Den reviderede sang blev godkendt af EBU.
Forskellige tilgange
Kravet om helt at nægte Israel at deltage på baggrund af folkemordet er af EBU blevet blankt afvist.
I en pressemeddelelse fra den 31. januar understreger direktøren for EBU, Noel Curran, at Israel opfylder alle kravene for at deltage i Eurovision og derfor ikke vil blive ekskluderet.
– Eurovision Song Contest er en ikke-politisk musikbegivenhed og en konkurrence mellem offentlige tv-stationer, som er medlem af EBU. Det er ikke en konkurrence mellem regeringer, udtaler direktøren videre i pressemeddelelsen.
Dog har flere aktivister påpeget, at EBU er selektive i, hvordan de tolker deres egne regler for politik i konkurrencen. Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 blev Rusland og Belarus hurtigt nægtet at måtte deltage i Eurovision.
Ifølge EBU var det fordi, at Rusland gentagne gange havde brudt retningslinjerne for medlemskabet af EBU, samt at deres deltagelse ville sætte konkurrencen i “et dårligt lys”.
Ciara Greene, en belgisk Eurovision-fan, har udtalt til Al-Jazeera, at det er hyklerisk, at EBU har andre standarder for Rusland end Israel.
– Vi ved allesammen, at bagved glitter og glamour i Eurovision er der geopolitiske interesser på spil. Dagen efter Ruslands invasion af Ukraine blev de med rette bandlyst fra konkurrencen. At tillade Israel at deltage bidrager til israelsk exceptionalisme og normaliserer statens folkemorderiske politik, sagde den belgiske fan.
Demonstrationer på tværs af sundet
Og politik forbliver også på dagsordenen i Malmø i forbindelse med Eurovision. Hele ugen igennem har der været demonstrationer og happenings arrangeret af den svenske Palæstina-solidaritetsbevægelse.
Blandt andet optrædener fra musikere, der støtter Palæstina, samt et besøg af skibet Handala som er led i en kampagne for at bryde den israelske blokade mod Gaza.
Den store begivenhed, som bevægelsen står bag, vil (som nævnt tidligere) falde den 9. maj. Her er der indkaldt til en stor demonstration i Malmø centrum, hvor også danskere er opfordret til at deltage. Demonstrationen begynder på Stortorget i Malmø klokken 15:00.
I begivenhedsteksten til demonstrationen skriver organisationen Stoppa Israel:
– Verdens øjne er rettet mod os. Det er absurd og uhyrligt, at Israel kan få lov til at synge, når bomberne regner over Palæstina. Sammen vil vi vise, at vi står i solidaritet med det palæstinensiske folk, og at Israel ikke er velkomne i Malmø.
Der er også lagt op til, at der demonstreres til den store finale, som finder sted lørdag den 11. maj. Men måske bliver det uden israelsk deltagelse. De skal nemlig igennem semifinalen først, hvilket der ingen garanti er for, at de gør.
Afstemningsreglerne er nemlig sådan, at stemmerne er delt ligeligt op mellem såkaldte nationale juryer og seerstemmer i finalen, men til semifinalerne, er det kun seerstemmer, som tæller. Seerne er derfor afgørende for, om Israel fortsætter til finalen.
I en artikel fra Al-Jazeera påpeger en svensk fan ved navn Ida, at mange nok bare ikke vil stemme på Israel i konkurrencen, netop på grund af statens politik.
– Det er jo svært ikke at være politisk, selvom det handler om musik, fortæller svenskeren.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.