Hvis du går på nettet efter en gazansk salat, kommer du hurtigt til Salata Ghazaweh, som blot betyder gazansk salat. Navnet dækker dog over en specifik salat, som er kendetegnet ved at den grønne del er dild, og at den tilberedes i en morter.
Rundt omkring på nettet kan du finde flere udgaver; med ingefær, hvidløg, peber eller fennikelfrø. Gaza har en høj koncentration af flygtninge, og salaten findes i ligeså mange varianter. Hvis du tilsætter agurk og tahini bliver den til Beit Jirja-salat – en udgave, der er kommet med flygtninge fra landsbyen Beit Jirja, der er udslettet af Israel, og ikke længere eksisterer.
Bayt Jirja/Beit Jirja (der er mere end én måde at stave den tidligere landsby på, red.) lå lige nord for Gaza. På Google Maps kommer der ikke noget frem, når du søger på navnene, men på siden Palestine Remembered kan du se på et luftfoto, hvor landsbyen plejede at ligge.
På Googles kort er der kun resterne af det grønne område landsbyen lå i at se, omgivet af en israelsk planteskoles drivhuse, hvor der produceres frø og stiklinger – blandt andet salvie, timian og mynte – urter vi kender fra Palæstinas traditionelle køkken. Palæstinensiske Bayt Jirja har været væk siden 1948, men opskriften lever, og navnet på salaten minder os om noget, der egentlig skulle have været glemt – overskrevet af kolonisatorens historie.
Du kan finde opskrift på Beit Jirja-salat hos Clovegarden.
Opskriften vi deler her er en helt grundlæggende udgave af gazansk dild-tomatsalat. Det er den madblogger Sawsan Abu Farhas, oprindeligt fra Jenin, deler på sin blog Chef in Disguise. Forordet til opskriften er skrevet for ti år siden, men lyder som noget, hun kunne have skrevet i løbet af den forgange sommer. Det kniber med at finde ord at sætte på mad midt i de uhyrligheder, der udspiller sig – så ordene kommer til at handle om Gaza.
Hendes formål med bloggen er at udbrede kendskabet til det ægte Mellemøsten, som modvægt til det vestlige mediebillede, der gerne går op i fjendebilleder og stereotyper.
Vi har også hér i landet behov for at imødegå fjendebilleder og stereotyper med fakta og virkelige menneskers historier – og for at være med til at bevare og udbrede kendskabet til særligt Palæstinas kultur, der er i reel fare for at blive udslettet af den koloniserende magt, Israel.
Du skal bruge
1/2 tsk salt
1 lille hakket løg
1-2 lange grønne chilier, alt efter hvor stærkt du kan lide din mad, skåret i skiver med kerner.
2-3 dl frisk hakket dild (eller en tsk dildfrø)
1 meget stor moden tomat eller to mellemstore
1 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
Sådan gør du
De fleste salater hakkes på et skærebræt, men denne bliver som regel til i en morter. Hvis du ikke har en morter, kan du lynhakke den i en foodprocesser, men pas på at den ikke bliver til mos.
Hvis du har en morter, starter du med at putte salt og hakket løg ned i den. Så maler du det så godt du kan – løget bliver ikke helt fintmalet, men bliver blødere og kommer til at se lidt blancheret ud. Tilsæt den skivede chili og mos videre. Tilsæt halvdelen af det finthakkede dild og mos igen. Tilsæt den hakkede tomat og mos, til den har den konsistens, du ønsker. Resultatet er som salsa – du kan fortsætte til den er fin, eller lade den være med hele bidder af tomat. Tilsidst vender du resten af dilden og citronsaften i, og hælder olivenolien ovenpå.
Du kan spise den som tilbehør til retter med kød og for eksempel ris, eller bare med et godt fladbrød til at dyppe i den.
Husk, der er demonstration for våbenhvile i weekenden op til det igangværende folkemords årsdag. Det foregår den 5. oktober. Læs mere på Stop Annekteringen af Palæstina.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.