Inden for de seneste uger har de forfærdende billeder, der kommer ud af Gaza, inkluderet film af patienter, der brænder levende i en bombet teltlejr på et hospital i Gaza. Billederne blev modtaget med afsky og rædsel af den brede offentlighed, der har svært ved at forstå, at det kan få lov at fortsætte.
Statsminister Mette Frederiksens mærkesag i samme uge har dog været at diskutere med den stærkt højreorienterede italienske premierminister, Georgia Meloni, hvad de i fællesskab kan gøre for ikke at skulle modtage flere flygtninge i EU. De har næppe rundet muligheden for at arbejde for fred og tryghed i de lande, folk flygter fra. Italienerens bud er at sende flygtningene til Albanien.
Vi skal heller ikke lede efter modstand mod folkemordet hos oppositionen – Inger Støjberg er i de samme dage citeret for at sige, at “Israel skal have lov at gøre det færdigt”.
Når luften i vores politiske klima bliver for sort, tager jeg gerne en tur forbi Facebookgruppen Mama’s Palestinian Kitchen
Når luften i vores politiske klima bliver for sort, tager jeg gerne en tur forbi facebookgruppen Mama’s Palestinian Kitchen. Gruppen er et frirum for palæstinensere og palæstinastøtter, der finder et fællesskab i at lave palæstinensisk mad.
Den anden dag havde en bruger, kaldet Omar, delt en række billeder af retten M’sabbaha. M’sabbaha er en nær slægtning til humus, men kikærterne er hele, og retten toppes med en grøn salsa. Jeg spurgte, om jeg måtte dele hans opskrift – og det måtte jeg. Som han sagde, “Det var min mors opskrift, så det er alles opskrift”.
M’sabbaha kan du også søge frem i andre levantinske udgaver under Musabaha, Msabaha og Masabacha. Men du får Omars garanteret palæstinensiske udgave hér.
M’sabbaha
Du skal bruge
1 dåse kikærter. Omar udblødte selv sine kikærter natten over og kogte dem om morgenen, som han har lært af sin mor. Han brugte 2,5 dl. Jeg greb dog til en dåse, og på den måde kan M’sabbaha laves ret hurtigt.
Til Tatbileh (grøn salsa)
To fed hvidløg
1 finthakket Jalapeño
3 spsk hakket bredbladet persille
2 spsk olivenolie
3 spsk citronsaft
Knust rød peber – du kan gå med paprika eller chili eller begge dele, alt efter temperament.
Salt
Peber
Til Tarator
To fed hvidløg
1/2 tsk salt
3/4 dl tahini
Ca. 1/2 dl citronsaft
Sådan gør du
Hæld vandet fra dåsen, og sæt den til side.
Tatbileh
Knus de to fed hvidløg. Tilsæt den finthakkede Jalapeño, den hakkede bredbladede persille, olivenolie, citronsaft og knust rød peber/chili/paprika. Smag til med salt og peber. Rør godt sammen, og sæt det til side.
Tarator
Knus de to fed hvidløg med en 1/2 tsk salt. Tilsæt 3/4 dl tahini og ca. en halv dl. citronsaft. Rør rundt til det bliver helt lyst i farven. Smag til, tilsæt evt. mere citronsaft og tahini, hvis du har lyst.
Læg din M’sabbaha sammen sådan: Bland halvdelen af den grønne salsa med halvdelen af kikærterne. Tilsæt Taratorblandingen og rør godt sammen. Vend resten af kikærterne i. Hæld resten af salsaen ovenpå samt en slat god olivenolie.
Omars M’sabbaha blev serveret med fladbrød og falafler – så er den et helt hovedmåltid i sig selv. Men M’sabbaha kan også spises til frokost med brød og grønt, eller være en del af en mezze, et udvalg af småretter som en slags palæstinensiske tapas.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.