”Den amerikanske verdensorden og det multipolære alternativ” er titlen på en ny bog. Netop kampen om hvilken verdensorden, der fremover vil være den dominerende, er ét af tidens hotteste internationale spørgsmål. Konklusionen i denne bog er klar: Kampen for forandring udgår fra det globale syd. Det argumenteres der overbevisende for på de over 300 sider.
Efter Anden Verdenskrigs myrderier på flere kontinenter var der håb om, at verdens ledere indså vanviddet og i stedet fokuserede på at skabe fred og velstand. Men nej – selv her 80 år efter afslutningen af krigen er verden præget af fattigdom, krig og konflikter.
Bogen om den amerikanske verdensorden og det multipolære alternativ er en historiebog om udviklingen i verden i denne 80-årige periode. Med udgangspunkt i FN’s charter, hvori det blandt andet hedder: ”Ingenting i dette charter skal give Forenede Nationer mandat til at blande sig i forhold, som grundlæggende tilhører den indenrigspolitiske jurisdiktion af enhver stat” – eller med andre ord: Ethvert land har suverænitet til at bestemme egen styreform og udviklingsvej.
Som en reaktion på den amerikanske verdensorden har en række lande etableret BRIKS og BRIKS+ … Lande som altovervejende støtter etableringen af en alternativ, multipolær verdensorden.
Her er vi inde ved kernen. USA kom styrket ud af Anden Verdenskrig og har siden egenhændigt tildelt sig rollen som verdens politibetjent – og fået blandt andet de vesteuropæiske lande til at bakke op. USA har simpelthen tiltaget sig retten til at føre krig eller hemmelige operationer mod lande og regeringer, der ikke indordner sig amerikanske interesser. Eksemplerne er mange, blandt andet: Iran 1953, Guatemala 1954, Congo 1961, Indonesien 1965, Cuba ad flere omgange, Vietnam, Den Dominikanske Republik, Chile 1973, Nicaragua, Irak, Afghanistan og Mellemøsten.
Den såkaldt ”regelbaserede verdensorden” handler om, at USA har ret til at blande sig i andre landes indre anliggender med magt – med den begrundelse at disse lande ikke lever op til vestlige demokratiske idealer. Det har ført til utallige krige og kriser verden over, og for befolkningerne i det globale syd er det åbenlyst, at den amerikanske verdensorden hverken bringer dem fred eller udvikling. De kigger så andre steder hen og kan se, hvordan Kina har fundet en vej ud af fattigdom for den kinesiske befolkning. I dag bor 85 procent af verdens befolkning i det globale syd og kæmper for at frigøre sig fra USA’s og Vestens dominans.
Som en reaktion på den amerikanske verdensorden har en række andre lande etableret BRIKS og BRIKS+, hvis deltagere har meget at være uenige om, men som er enige om, at de ikke længere vil lade sig diktere af USA og Vesten. Lande som altovervejende støtter etableringen af en alternativ, multipolær verdensorden.
Det vestlige, liberale demokrati kan ikke overføres til landene i det globale syd, forudsætningerne mangler simpelthen – omvendt ser en række lande hen mod Kina, der har formået at løfte millioner af mennesker ud af fattigdom.
Alt det her er temaet i bogen, der starter med en gennemgang af verdensordenen i historisk perspektiv, den westphalske fred, kolonitiden, Oktoberrevolutionen og den kolde krig.
Forfatter er Jacob Jensen, der er uddannet ingeniør og gennem 25 år har boet og arbejdet i Afrika. Efter tilbagekomsten til Danmark var han i to perioder medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal, valgt for Enhedslisten.
Bogen er velskrevet, let at læse og giver masser af baggrund, indsigt og argumenter. Anbefales på det varmeste.
Jacob Jensen: Den amerikanske verdensorden og det multipolære alternativ.
Bogen er udgivet på eget forlag og i kommission på Forlaget Underskoven APS.
Over 300 sider. Pris kr. 229,95.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.