Det er hårdt at beskæftige sig med mad dagen efter, at hungersnødsramte palæstinensere blev mejet ned af israelske snigskytter, imens de forsøgte at hente nødhjælp fra lastbiler, der langt om længe blev sluppet ind i det nordlige Gaza. Blodstænkede nødhjælpskasser og melsække på jorden går over i historien som billederne, vi husker fra folkemordet. Men vi skal huske både overgrebene og den kultur, der er under angreb.
Melet ville være blevet til brød. Brød er en vigtig del af det palæstinensiske køkken, og hver enkelt brødtype er særegent palæstinensisk, præget af den egn og de forhold, det er udviklet under.
Ka’ek Al-Quds er specifikt fra Al-Quds – eller Jerusalem, som den kendes af de fleste danskere. Det er brødet, du spiser til morgenmad eller på farten, og brødsælgerne er fast inventar i gadebilledet, balancerende med store bakker med friske brød. Brødene er kendetegnede ved den aflange form og sesamfrøene, som giver den karakteristiske smag. De er ikke svære at lave. Du får en opskrift her.
Ka’ek Al-Quds
Ingredienser
5 dl vand
1 spsk tørgær
1 spsk lyst sukker
850 g mel
1 spsk salt
1,5 dl olivenolie
1 dl mælk til pensling
2-3 dl sesamfrø
Sådan gør du
Bland lunkent vand med tørgær og sukker, til gæren er opløst. Tilsæt mel, salt og olivenolie. Ælt til dejen er fast.
Gnid skålen og dejen med lidt olie, og lad den hæve tildækket i en time.
Når dejen er hævet, deler du den i fem dele (eller færre, hvis du hellere vil have mindre brød), og lader dem hæve tildækket i endnu 15 minutter.
Rul eller træk hver del til en lang pølse, som du sætter sammen til en oval ring. Læg dem på bagepapir, pensel med mælk, og drys med sesam. Det er en god idé at pensle og strø begge sider med det samme, så den fugtige dej ikke sætter sig fast i underlaget og ødelægger dine ovaler, når du løfter dem for at pensle den anden side.
Dæk dem til, og lad dem hæve en halv time.
Bag dem ved 230 grader i 15-20 minutter. Bag dem et minut under grillen til sidst, så de bliver lidt mørke og sprøde.
Nogle opskrifter bruger forristede sesamfrø, andre lyse. De forristede smager af lidt mere.
Hvis du vil vide mere om kulturen omkring Ka’ek Al-Quds, kan du besøge Palestine in a Dish, hvor du også får en historie om det ikke at kunne rejse frit rundt i sit eget land.
Regeringen vender blikket den anden vej – hjælp med at sætte Israels folkedrab på palæstinenserne på Folketingets dagsorden ved at støtte borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.