Sommeren peaker, de fleste holder ferie, og det er tid til is. Sidste sommer faldt jeg over anvendelsen af sumak til en sommerdrik. Siruppen, den er baseret på, er let at lave og helt oplagt også at bruge i is.
Sumak-is er, så vidt jeg kan se, ikke traditionelt funderet i Palæstina. Da jeg tjekkede den berømte isbar fra Gaza City – Kazem’s – instagramside for at blive klogere på, hvordan is smager i Palæstina, var der alle de varianter, vi kender, især med fokus på pistacie, og en med konafa (tidligere omtalt her som knafeh), som en specialitet med særligt palæstinensisk præg. Men sumakis var ikke at se på menuen.
Når vi laver sumakis, er det altså ikke så meget for at vedligeholde en palæstinensisk tradition, som det er for at blive ved med at tænke på og tale om Palæstina, imens vi ellers er koblet fra hverdagen her i sommerlandet.
Sommerferien er en pause fra hverdagen, men ikke fra Palæstinasolidariteten.
Jeg ville gerne have bragt en status på, hvordan det står til med Kazem’s isbar under folkemordet. Den sidste reel om lækker is, de lagde op på Instagram, er dateret 5. oktober 2023. I dagene derefter postede de på Facebook en bøn om, at de måtte overleve det, der hurtigt blev tydeligt for de fleste, var de første akter i et decideret folkemord. Den 14. januar 2024 sagde de så farvel, og at de ville komme igen, når det kunne lade sig gøre.
Under Ramadanen i år åbnede de trods råvaremangel for en stund igen, rapporterede The National News fra Forenede Arabiske Emirater i dette indslag. Den 15. februar lagde Kazem’s selv en video op på Facebook, hvor man ser dem rydde op i den krigshærgede butik, med skiltet over døren hængende i en enkelt tråd. De fejer glasskår ud ad døråbningen, hvis metallåge er gennemhullet af fragmenter fra eksplosioner på gadeniveau, og får isbaren op at køre igen. Børn og voksne strømmer til og taler håbefulde om, at livet vender tilbage.
Men den tilbagevenden til det normale, våbenhvilen betød, varede som bekendt ikke. Den 18. marts brød Israel endegyldigt våbenhvilen med et overraskelsesangreb, der dræbte mindst 400 mennesker, og der har ikke været opdateringer på isbarens sociale medier siden. Alle tingene i dens nærhed står som “midlertidigt lukkede”, når man besøger lokationen på Google Maps, og Gaza City er i store områder mere murbrokker end by.
Sommerferien er en pause fra hverdagen, men ikke fra Palæstina-solidariteten. Der er stadig aktiviteter rundt om i landet. Du kan se en liste over demoer på Stop Annekteringen og på Palæstina Demo og Events på Facebook.
Lav is med sumak til at have i fryseren, til når du kommer hjem fra demonstration på de varme dage.
Sumak-is
Du skal bruge
Til siruppen
2 dl vand
2 dl sukker
1 dl stødt sumak
Til isen
2 bægre pasteuriserede æggehvider
2,5 dl sukker
0,5 liter græsk yoghurt (eller en hel liter, hvis du vil have isen mere syrlig).
1,dl sumaksirup
Sådan gør du
Kog vand og sukker, indtil det begynder at tykne. Når det er kogt ind, tilsætter du den stødte sumak og lader den koge med 1-2 minutter. Når den er kogt, sier du siruppen – den behøver ikke at være helt ren, du kan godt bare hælde den igennem køkkensien. Lad den køle ned. Du kan gemme den frasiede sumak-sukkermasse på køl og for eksempel tilsætte den til en neutral kage i stedet for noget af sukkeret.
Imens siruppen køler ned, kan du lave isen.
Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt, og pisk, til du har en sej masse. Rør yoghurten i. Rør 1 dl sumaksirup i. Hæld ismassen i den bøtte, det skal fryses i, og hæld en halv til en hel deciliter sirup ud over. Det er en høj sukkeropløsning, så det vil ikke fryse, men løber ned på bunden.
Hvis du har sirup til overs, kan du bruge det som saftevand – bare tilsæt vand i den mængde, du synes smager godt.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.