Nu er det jul igen.
For os, der lever i en velfungerende hverdag, og har alt hvad vi skal bruge, kan det det føles, som om tiden ræser afsted. Er det nu allerede tid til gaver og julepynt igen?
For dem, der går ind i den tredje vinter i teltlejre under den konstante summen af droner, slæber tiden sig afsted.
I Gaza er den tidlige vinter i år meget regnfuld, og med den sønderbombede infrastruktur, er der ikke kloakering til at aflede de store mængder vand. Teltene står regelmæssigt i regulære søer, og deres beboere har nu intet tørt, hverken tøj eller indbo. Vintervejret har krævet sine første dødsofre – Rahaf på otte måneder og to uger gamle Mohammed, hvis mødre ikke kunne holde spædbørnene varme natten igennem i de lasede telte.
Våbenhvilen er ensidig, og en sovepude. Israel har per 9. december brudt (den såkaldte, red.) våbenhvile mindst 738 gange, ifølge Al Jazeera. Det får dog ingen konsekvenser på noget niveau. Mærsk fragter stadig flydele til Israel, og DR ser ingen grund til at boykotte et Eurovision med israelsk deltagelse.
Det er altså stadig op til den brede befolkning at vise sin modstand imod folkemordet og støtte til det palæstinensiske folk. Du kan for eksempel skrive under her, på at Danmark skal trække sig fra Eurovision, så længe Israel deltager.
Og ligesom sidste år får du en opskrift på en palæstinensisk småkage, du kan tage med dig rundt i julen, så der også kan komme fokus på Palæstina undervejs i juleræset.
Ghraybeh
Ghraybeh, Ghorayyeba eller Guraiba er en traditionel arabisk småkage, der i Palæstina laves ved højtider som Eid, jul og påske. Den kan laves på smør, ghee eller en blanding, og du kan vælge at tilsætte rosen- eller appelsinblomstvand, som du nu foretrækker det – eller lade smagen stå neutralt sød.
Den kendetegnes ved at “smelte” i munden, og det opnås bedst med ghee. Smør giver en mere sprød struktur.
Pas også på ikke at ælte for meget, så der dannes gluten. Dejen skal bare samles og rulles.
Du kan se forskellige versioner her fra Fufu’s Kitchen, Palestine in a Dish og en video her på Instagram med en egyptisk udgave.
Du skal bruge
220 g ghee
220 ml flormelis
6,5 dl mel
1 spsk rosen- eller appelsinblomstvand
35-40 pistacienødder uden skal
Sådan gør du
Pisk gheen med håndmikseren, til den er luftig. Tilsæt sigtet flormelis og rosen- eller appelsinblomstvand skiftetvis lidt ad gangen og pisk på laveste niveau, til det er helt jævnt. Pisk melet i gradvist, indtil klumperne er faste nok til at kunne samles. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele. Saml dejen med hænderne.
Form dejen til 35-40 småkager. Du kan rulle dem til kugler og give dem et let tryk midtpå, eller forme dem i den traditionelle aflange S-form. Læg en pistacienød midt på hver, og tryk dem let ned. Hvis du ikke er vild med pistacienødder, kan du pynte dem med en anden type nød, du bedre kan lide. Valnødder er også brugt i nogle opskrifter.
Bag dem ca 12 minutter ved 175 grader i en forvarmet ovn. De skal ikke blive brune, men beholde den lyse farve. Mine på billedet blev lidt mørkere den dem, jeg tidligere har købt i bazarerne.
Sæt dem på kaffebordet i julen, eller brug dem til værtindegaver. Du kan eventuelt supplere dem med daddelringene, der var sidste års Palæstinareminder på julebordet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.


