I oktober sætter Corona-filmklubben fokus på klima og miljø, som er et af de varme emner i den aktuelle valgkamp.
Spaceship Earth er filmen, der fortæller historien om en utopisk idé, der blev til virkelighed. Men også historien om hvordan nytænkning og aktivisme ikke går godt i spænd med big business og globalisering.

- Kulturgruppen under Kommunistisk Parti, Vores Kultur, har taget initiativ til “Corona-filmklubben”.
- I filmklubben kan du opleve månedens film, når det passer dig, i din egen stue og senere deltage i en virtuel debat om filmen.
- Du bliver medlem af Corona-filmklubben ved at sende en mail til kontakt@vores-kultur.dk eller ved at sende en sms med teksten “corona-filmklub” og din mailadresse til mobil 22 31 63 87.
- Hver måned vil en ny film blive beskrevet i Arbejderen. For at få mest udbytte af Filmklubbens debatmøde, vil det være en fordel at have set månedens film.
- Medlemskabet er gratis, men vi opfordrer dig til at donere 50 kroner for hver måned, du ønsker at deltage. Pengene går ubeskåret til Arbejderens Støttefond.
- Filmklubbens medlemmer får et link til “månedens film” og information om, hvordan debatten foregår. Hver måned vil der være en kompetent oplægsholder til debatten.
Spaceship Earth er den spektakulære historie bag projektet Biosphere 2, et enormt laboratorium, hvor man i 1991 skabte en selvforsørgende kopi af Jordens økosystem.
Kopien af økosystemet i Biosphere 2 indeholdt Jordens dominerende klimaområder i lille skala: En regnskov, en ørken, en savanne og et hav med koralrev. Det inkluderede også en del dyr, fugle og insekter. Nok til at livet kunne gå sin gang uden indflydelse udefra. Solpaneler og naturgas sørgede for energien.
Fantasi blev til virkelighed
Virkeligheden overgik fantasien, da otte visionære vovehalse tog imod udfordringen om at tilbringe to år sammen i isolation fra omverdenen. Det eventyrlige forsøg blev et verdensomspændende fænomen, og den mærkelige fortælling om Biosphere 2 står som en påmindelse om, at det ind imellem kræver vovemod at finde løsninger.
Kopien af økosystemet i Biosphere 2 indeholdt Jordens dominerende klimaområder i lille skala.
Kernen af teamet omkring Biosphere 2 kom fra 60’ernes nordlige Californien og de aktivist- og miljøbevægelser, der fandtes der. Det var folk, der bekymrede sig om forurening, om overbefolkning, om arternes udryddelse og om manglen på ressourcer.
Instruktøren afklarer de misforståelser, der har været omkring projektet, simpelthen ved at bruge tid sammen med de mennesker, der var til stede i eksperimentet. Vi får lov at høre, hvad mandskabet har at sige, og vi ser videooptagelser af, hvad de i virkeligheden lavede.
Matt Wolf er instruktør på filmen, der havde premiere ved Sundance Film Festival i 2020.
Filmen viser klip fra det store arkiv af filmoptagelser, der blev lavet under det to år lange eksperiment på Biosphere 2. Og den er blevet hyldet af kritikere som en film, der bare må ses.
Biosphere 1 – vores egen planet
Set i eftertidens lys ligner eksperimentet en succes.
Mandskabet samlede to års data ind, der viser, hvad der sker, når man forsøger at genskabe en version af jordkloden i en relativt lille skala. Koralrevet klarede sig godt, savannen nægtede at give op, regnskoven holdt ud på trods af problemer. Gennem de to års bedrifter opdagede mandskabet en masse ting om livet her på Jorden. Ting, der måske ikke ville være blevet opdaget på anden måde. Og nogle af deres opdagelser er noget, vi i dag bruger som den naturligste ting i verden. Solpaneler for at få elektricitet, rensningfilter til spildevand, hvor man bruger jord og bakterier til at filtrere affaldsstoffer fra, så man til sidst står med rent vand. Samt meget andet.
Godt nok udviklede man Biosphere 2 med henblik på i fremtiden at kunne bosætte sig på Månen eller Mars, men nu mener man, at de mange data måske kan lære os ting om, hvordan vi tackler klimaet på Biosphere 1 – nemlig her på vores egen planet Jorden.
Det varmeste emne
Et af de varmeste emner i kommunalvalgkampen bliver helt sikkert klima og miljø. Et emne mange vælgere vægter højt, og som er blevet mere nærværende under coronakrisen.
Folk i mange lande har indset, at vi ikke længere kan lukke øjnene for, at vi alle påvirker hinanden, og at vi sammen må løse de problemer, klimaet og vi står midt i.
Derfor tager Corona-filmklubben dette emne op til debat den 21. oktober klokken 20.
For at få mest muligt ud af debatten, kan vi anbefale, at deltagerne forinden ser filmen Spaceship Earth. Den er fra 2020 og kan ses gratis blandt andet på filmstriben.dk.
Spidskandidater indleder debat
Corona-filmklubbens altid livlige debat indledes denne gang af kommunalvalgets to spidskandidater fra Kommunistisk Parti, Jan Mathisen – København og Jonathan Zacho Bruun – Aalborg.

Jan Mathisen er aktiv i kampen for at bevare naturens åndehuller i kommunen, herunder Lærkesletten på Amager og Stejlepladsen i Sydhavnen, steder som et flertal i Københavns Borgerrepræsentation vil have bygget til med boligbyggeri.
Jan Mathisen har tidligere arbejdet på B&W-øen som skibsbygger og som faglig sekretær i fagforeningen 3F København. Han står stærkt bag Kommunistisk Partis parole om København som en by for mennesker og natur og ikke profit. Jan Mathisen ønsker, at han, sammen med sin store kontaktflade af mange aktive mennesker og bevægelser, kan være med til at skabe en sådan fornyelse.

Jonathan Zacho Bruun er blandt andet aktiv i kampen mod planerne om at bygge en motorvej tværs over Limfjordsøen Egholm. Foreningen Egholm Øko Ø ønsker at sætte bæredygtighed og økologi i højsædet. Projektet med en motorvej hen over øen står til at koste 60 millioner kroner og vil blot betyde flere biler på vejene. Det er 60 millioner, der i stedet kunne være investeret direkte i klima og velfærd.
Jonathan Zacho Bruun er uddannet specialpædagog og bor og arbejder i Aalborg Kommune. En af grundene til, han stiller op til kommunalvalget, er, at det er vigtigt for ham, at de store og rigtige beslutninger bliver taget. Beslutninger der er nødvendige for både jordkloden og for fremtidige generationer.
Deltag i næste debatmøde
Du kan melde dig ind i Vores Kulturs Corona-filmklub ved at sende en mail til kontakt@vores-kultur.dk eller sende en sms til 22 31 63 87. Sørg for at skrive navn, telefonnummer og mailadresse i henvendelsen.
Som medlem af filmklubben får du tilsendt Zoomlink til debatterne, tre-fire dage før de afholdes.
Næste debatmøde er torsdag den 21. oktober klokken 20:00.
Medlemskabet er gratis, men vi opfordrer alle, der kan, til at støtte Arbejderen med 50 kroner, hver gang vi holder debatmøde. Hele beløbet går selvfølgelig til Arbejderens Støttefond.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.