Når Corona-filmklubben har næste debataften den 16. december klokken 20, er omdrejningspunktet en af de mest skelsættende begivenheder i Vesteuropa i 1980’erne, nemlig de britiske minearbejderes strejke og den solidaritet der udviklede sig.
Filmen Pride beskriver denne periodes begivenheder, og det vil være en fordel at have set filmen for at få udbytte af onlinedebatten. Filmen kan blandt andet ses gratis på Filmstriben.dk
- Kulturgruppen under Kommunistisk Parti, Vores Kultur, har taget initiativ til “Corona-filmklubben”.
- I filmklubben kan du opleve månedens film, når det passer dig, i din egen stue og senere deltage i en virtuel debat om filmen.
- Du bliver medlem af Corona-filmklubben ved at sende en mail til kontakt@vores-kultur.dk eller ved at sende en sms med teksten “corona-filmklub” og din mailadresse til mobil 22 31 63 87.
- Hver måned vil en ny film blive beskrevet i Arbejderen. For at få mest udbytte af Filmklubbens debatmøde, vil det være en fordel at have set månedens film.
- Medlemskabet er gratis, men vi opfordrer dig til at donere 50 kroner for hver måned, du ønsker at deltage. Pengene går ubeskåret til Arbejderens Støttefond.
- Filmklubbens medlemmer får et link til “månedens film” og information om, hvordan debatten foregår. Hver måned vil der være en kompetent oplægsholder til debatten.
Arbejdskampen var lang og bitter – Thatcher-regeringen ville statuere et eksempel og knække ryggen på fagforeningerne og Labour. Følgerne af konflikten – for eksempel Tony Blairs nye socialdemokrati – lever vi med endnu.
Kulminerne i Storbritannien blev i 1970’erne og 1980’erne reformeret og effektiviseret, og mange af dem måtte lukke for at holde priserne oppe. Minearbejderne kæmpede for at beholde deres arbejdspladser og arbejdsvilkår. Selv om minearbejderforbundet NUM’s ledelse bakkede strejkerne op, var det de enkelte lokale foreninger, der strejkede, og deres aktiviteter blev forfulgt og bekæmpet med alle midler og med en hidtil uset brutalitet.
Jernladyen ville knægte fagbevægelsen
Inden Margaret Thatcher blev premierminister, havde de konservative omhyggeligt planlagt, hvordan offentlige virksomheder skulle privatiseres og afvikles. De var fuldt ud klar over, at de ville blive mødt af folkelige protester – og de var forberedt på konfrontationen.
Da strejken efter et helt års kamp var forbi i marts 1985, mødtes Thatcher med de ledende politifolk over drinks. Som hun sagde om minearbejderstrejken:
“Vi har måttet bekæmpe vore ydre fjender ved Falklandsøerne. Vi må altid være på vagt over for de indre fjender, som er langt sværere at bekæmpe og endnu farligere for vores frihed.”
Uventede kampfæller
Men de strejkende havde støtte i brede kredse – sommetider også fra uventede sider. En gruppe bøsser og lesbiske besluttede at gøre fælles sag og dukkede op med støtte til de strejkende i den lille walisiske by Onllwyn. Det blev et uforglemmeligt møde på godt og ondt, der skildres i filmen Pride. Ikke alle minearbejdere var parat til at acceptere støtten fra en bande homoseksuelle londonere med stribet hår.
Filmen er altså bygget på virkelige begivenheder. På billedet ses nogle af de stiftende medlemmer af “Lesbiske og Bøsser støtter Minearbejderne” (LGSM), herunder Mark Ashton, som var medlem af UK’s kommunistparti og senere generalsekretær for Young Communist League. Det er så sært nok ikke kommet med i filmen.
LGSM’s støtte til minearbejderne var også med til at sikre, at LGBT+-rettigheder kom på englændernes politiske dagsorden.
Pride fik premiere i 2014, trediveåret for strejken, og den har vundet hæder og priser siden den kom ud. Filmen fik premiere og blev modtaget med stående ovationer ved filmfestivalen i Cannes. Den var nomineret til både Golden Globe og til BAFTA.
Arrangementer støtter Arbejderen
Du kan melde dig ind i Corona-filmklub ved at sende en mail til kontakt@vores-kultur.dk eller sende en sms til 22 31 63 87. Som medlem af filmklubben får du tilsendt Zoomlink til debatterne, tre-fire dage før de afholdes.
Medlemskabet er gratis, men vi opfordrer alle, der kan, til at støtte Arbejderen på MobilePay 503553.
Næste debat foregår den 16. december klokken 20:00. Vel mødt!
(Bemærk: Debataftenen var planlagt til den 25. november, men er udskudt på grund af sygdom i arrangørkredsen.)
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.