Folkemordet på palæstinenserne er gået ind i sit andet år. I det forgangne år har vi fået nye standarder for, hvad politikere og kommentatorer kan sige om muslimer – og palæstinensere i særdeleshed – og vi mindes om, at folkemord altid følges med generel umenneskeliggørelse af den forfulgte gruppe.
Som om det ikke var mere end rigeligt, hører vi nu de samme segmenter udtale, at FN’s styrker bare kan lade være med at stå i vejen for Israels hær, hvis de ikke vil beskydes, imens de forsøger at bevare freden i Libanon. Folkeretten er ikke noget, vi bruger hér.
Det er hårdt at indse, at selv en borgerlig avis med en vis racistisk omtale af 1930’ernes jøder, havde mere omtanke for menneskehedens samvittighed, end mange af nutidens politikere og kommentatorer har.
I 1938 skrev Jyllands-Posten en leder, hvor man gav udtryk for, at Tyskland rigtignok havde ret til at skille sig af med sine jøder, men at det vel ikke behøvede at foregå så voldsomt. Det måtte gøres på en måde, så menneskehedens samvittighed ikke blev belastet for hårdt. Og så var man også bekymrede for den skade, Tysklands gode omdømme måtte lide undervejs.
Det er hårdt at indse, at selv en borgerlig avis med en vis racistisk omtale af 1930’ernes jøder havde mere omtanke for menneskehedens samvittighed, end mange af nutidens politikere og kommentatorer har i spørgsmålet om palæstinensernes lidelser. Læg dertil, at nutidens folkemordsapologeters sympati ligger hos en besættelsesmagt.
Lyset for enden af tunnelen består i, at befolkningen ikke deler de ansvarlige politikeres sindelag. 45 procent af de adspurgte i en nylig Gallupundersøgelse fandt Israels fremfærd for voldsom, og hele 35 procent fordelte sig imellem enten ikke at kunne eller at ville svare.
En oprindelig befolkning, der udraderes og sultes af en besættelsesmagt, er ikke et kompliceret spørgsmål.
Når så mange ikke svarer, kan det selvfølgelig skyldes, at spørgsmålet er komplekst. Men en oprindelig befolkning, der udraderes og sultes af en besættelsesmagt, er ikke et kompliceret spørgsmål. 45 procent har taget afstand fra Israel til trods for mediernes konsekvente mistænkeliggørelse af Gazas sundhedsmyndigheder og forsøgene på at legitimere Israels overgreb.
Mon ikke de 35 procent, der ikke svarer, skal findes i en medieskabt gråzone af kognitiv dissonans, der er svær at skære igennem, når man bliver spurgt, hvad man mener? Når de brede medier vælger side og lader det komme til udtryk i deres valg af korrespondenter, deres sprogbrug og deres prioritering af, hvad der er vigtigt, kræver det meget mere af den enkelte for at kunne holde nålen på det moralske kompas lige.
Under alle omstændigheder er det vigtigere end nogensinde at insistere på at bevare og styrke de menneskelige bånd på tværs af kulturer. Til en støttefest for Arbejderen for nylig blev der serveret palæstinensisk Fatteh. Det var en populær ret, som du får en opskrift på her.
Du skal bruge:
Til auberginefyldet
1 aubergine
1 tsk knust Aleppo-peber, hvis du kan finde det, jeg brugte stærk i stedet.
Salt
Peber
Olivenolie til at stege i
Til kikærtefyldet
1 dåse kikærter
1 fed knust hvidløg
1 spsk spidskommen
Salt
Til yoghurten
2-3 dl græsk yoghurt
2-3 fed knust hvidløg
Citronsaft af en halv citron
2-4 spsk tahini
Til brødchips
1 fladbrød
Evt. olivenolie
Tilbehør
Bredbladet persille
Granatæblekerner
Sådan gør du
Denne opskrift har nok en del trin, men de går alle ret stærkt.
Start med at skære auberginen i tern. Steg den i olivenolie med paprika, salt og peber, til den er mør og har fået lidt farve.
Hæld kikærterne i en gryde med spidskommen, knust hvidløg, salt og lidt vand fra kikærtedåsen, og kog dem nogle minutter.
Bland yoghurten med knust hvidløg, citronsaft, tahini og salt. Smag den til, så den bliver, som du bedst kan lide den – nogle elsker meget tahini, andre vil hellere have, at citronen er fremtrædende.
Skær fladbrødet i stykker og steg det i en pande – du kan vælge at bruge olie, men det går også uden. Det er færdigt, når stykkerne er sprøde.
Læg din Fatteh sammen
Læg kikærterne i bunden af et fad, og auberginerne ovenpå. Når det er kølet ned, hælder du yoghurten over og topper med fladbrødschips, granatæblekerner og hakket bredbladet persille. Kernerne er ikke bare til pynt – de giver retten et syrligt-sødt strejf, der passer godt til de salte auberginer.
Der er i øvrigt et nyt borgerforslag, der vil pålægge Danmark at stoppe våbenhandel med Israel. Se og støt det her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.