Hvem er han, ham Dennis Kristensen, han som var en af vores mest kontroversielle forbundsformænd, en formand som kollegerne i fagbevægelsen ikke altid ville lege med, men som hans medlemmer i den grad så op til?
Hvad formede ham som menneske, og hvad var det, som drev ham i hans forskellige roller som leder i fagbevægelsen?
Det giver han selv sine bud på i en velskrevet erindringsbog i to bind på i alt over 800 sider.
Tilbage til dem, der kom før os
Det kan måske tage pusten fra enhver, men giv ikke op på forhånd. Det er en rigtig god fortælling om det at være barn i 50’erne, ung i 60’erne og 70’erne, om energikrise og Schlüter-årtiet, forud for Dennis’ år som fagforenings- og efterfølgende forbundsformand.
Opspillet var en erkendelse i 6000 meters højde – på vej hjem til sit første barnebarns fødslen. Børn og børnebørn skulle have mulighed for at kende deres rødder, hvor han kom fra, og hvad der har rundet ham, til den han er i dag. En tanke, som nok har strejfet mange, men som kun få har gjort noget ved.
Dennis er grundig, har en misundelsesværdig hukommelse og stor forståelse for at omsætte erfaringer til anbefalinger, og bogen er dermed aktuel i forhold til dagens udfordringer.
Bogen tager os med tilbage til dem, der var før os. Det er Dennis’ familie, men det er vores historie.
Vi følger vilkårene på landet, tjenestepigernes vilkår, tyendeloven og får bundet historien sammen med vore dages servicemedarbejdere, au pair-pigerne som udnyttes som billig arbejdskraft, og den fortsatte ulighed vi har i samfundet.
I samme åndedrag får vi en del af fagbevægelsens historie, som har fået rettet op på meget, men fortsat mangler en del.
Tiden som forbundsformand
Tiden som forbundsformand fortælles med fokus på den enkelte overenskomst, tiden som formand for Forhandlingsfællesskabet KTO, SOSU-strejkerne i 2007-08, valgene, samarbejdet i LO og i fagbevægelsens top.
Hvem havde afgørende indflydelse i de enkelte situationer, forholdet til politikerne på Christiansborg og ikke mindst, hvad bør vi tage med i forhold til fremtidige udfordringer? Hele tiden bliver den røde tråd knyttet, fra det som skete, til det som kommer.
Dennis er grundig, har en misundelsesværdig hukommelse og stor forståelse for at omsætte erfaringer til anbefalinger, og bogen er dermed aktuel i forhold til dagens udfordringer. Den har et væld af kildehenvisninger som følge af en yderst grundig research. Dennis’ blik for pressen og journalistikken fornægter sig ikke.
Stor anbefaling fra mig. Jeg fik en fantastisk tur ned ad “Memory Lane”. Andre vil få andre oplevelser ved læsningen af bogen. Med underholdende tør jeg love, det bliver. Og måske overraskende for nogle.
Dennis Kristensen: Opgør – Fagboss i med- og modvind, Forlaget Underskoven, to bind, 450 kroner, E-bog 250 kroner, udkommer 1. maj 2024.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.