Hvis ikke det lykkes at fange en statsleder på vej til og fra et møde i Bruxelles, så dækkes EU-stoffet som regel gennem journalister, der interviewer hinanden. Sjældent dykkes der ned i konsekvenserne for den enkelte EU-borger…
Det råder journalist Peter Rasmussen og fotograf Søren Zeuth nu bod på i deres nye bog Working Poor Road Trip. På deres årelange roadtrip rundt i Europa har de snakket med dem, der ellers ikke får deres fortælling i medierne. De har mødt ham, der pakker dine pakker hos Amazon, hende der gør rent i storbyens kontorer, husmanden der deler bøder for beruselse ud til kolonnearbejderne på Danish Crowns slagterier i Tyskland – og Benny som oplevede de ”moderne tider” på COOP’s centrallager i Aarhus.
For mig som fagforeningsmand er bogen et vidnesbyrd om et europæisk arbejdsmarked, hvor bunden er ved at gå ud.
Flere af fortællingerne har jeg hørt før. Nogle gennem Peter og Sørens anbefalelsesværdige billedforedrag på fagbevægelsens kursuscentre. Og nogle fordi de er dukket op i kød og blod i vores fagforening, med historier der skulle fortælles to gange, før vi troede dem.
Arbejdsmarked i frit fald
Det mest skræmmende er, at det ikke er bagsiden af samfundet, de skildrer. Ikke noget der sker skjult i kældre eller for enden af en jordvej i Rumænien. Fortællingerne udspiller sig lige for øjnene af os – og beretter om et arbejdsmarked i frit fald. Almene rettigheder og almindelig menneskelig anstændighed er forsvundet som dug for solen. Læs bogen og forbered dig på en kuldslået virkelighed, du troede hørte en anden tid og verden til.
Har du én i familien, som slår ud med armene og siger, “sådan er det bare, det er udviklingen”, så stik dem bogen og slå op på side 124. I det på sin vis mest skræmmende afsnit i bogen møder vores to forfattere repræsentanten for storindustriens lobbyorganisationen, European Round Table. Med stolthed viser toplobbyisten sine billeder frem og fortæller, hvordan man fra starten har styret den politiske beslutningsproces i EU til der, hvor vi er i dag.
Hører du til en af dem, som tænker, “ja, ja – hjertegribende billeder og den personlige fortælling (mis)bruges igen til at skubbe en politisk dagsorden frem. Hvor er fakta?”, så fortvivl ej. Bogen er faktisk spækket med tal og fakta, som underbygger, at det ikke er enkeltstående historier, men udtryk for en sammenhængende fortælling om den europæiske arbejderklasse.
Nye opgaver for fagbevægelsen
For mig som fagforeningsmand er bogen et vidnesbyrd om et europæisk arbejdsmarked, hvor bunden er ved at gå ud. Og vi i fagbevægelsen kan hurtigt komme til at stå med helt nye opgaver og krav til organisering af vores fællesskaber, end vi har i dag.
Vi kommer til at forholde os til, at mennesker på vores arbejdspladser har andre og alvorligere problemer end satsen på deres overtidsbetaling. Vi kommer til at stå med mennesker, der ikke ved, hvor deres næste måltid skal komme fra, som mangler tag over hovedet… Den kamp skal vi være med til at organisere, vi skal være med til at skabe nogle rammer for handling, som rækker videre end den almindelig velgørenhed, som skildres i bogen.
Et enkelt ønske fra denne anmelder retter sig ikke så meget til denne bog – som til en ønskværdig to’er.
Bogen her løfter sløret for, at de samme historier udspiller sig på det danske arbejdsmarked.
Men jeg er overbevist om, at der vil være stof nok til et helt roadshow samlet op inden for landets egne grænser. Og da jeg har oplevet Peter og Sørens evne til at inspirere den politiske diskussion blandt vores medlemmer, vil en to’er med arbejdstitlen ”Working Poor i Danmark” være et godt og nødvendigt indspark.
Peter Rasmussen og Søren Zeuth: Working Poor Road Trip. 140 sider. 200 kroner. Udkommer på eget forlag. Kan købes ved at sende mail til: wproadtrip@gmail.com eller ved at ringe eller skrive til telefon 28 89 57 16.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.