Efter mel er blevet en mangelvare i Gaza, er fladbrødet, den helt centrale hjørnesten på det palæstinensiske bord, blevet en sjælden luksus.
Billeder af folk, der knæler på jorden og forsøger at skrabe spildt mel op i forklæder og sække, sække af mel, der ligger på en israelsk losseplads eller spredt rundt på blodplettet jord ved siden af aftrykket af deres ejermand, der ved israelske snigskytters hjælp har lidt martyrdøden, ses nu hyppigere i det sociale mediefeed fra Gaza end billeder af nybagt, duftende brød fra en intakt palæstinensisk ovn.
Men i den dybe nød får opfindsomhed og virkekraft elementer af normalitet til at opstå ved hjælp af usædvanlige virkemidler.
I den dybe nød får opfindsomhed og virkekraft elementer af normalitet til at opstå ved hjælp af usædvanlige virkemidler.
Langtidsholdbare tørprodukter som pasta er nemmere at skaffe end mel, og i en situation, hvor du måske ikke har noget særligt at servere sammen med din pasta, og du skal bruge mere brændsel til at koge en hel gryde med vand end til at varme en pande, har gazanerne fundet på at male pastaen til mel og bage brød af dén.
Madblogger deler fra krigens køkken
Den unge madblogger Renad, med Instagramprofilen @renadfromgaza, laver små videoer, hvor hun viser, hvordan mad tilberedes under blokaden – for eksempel at hun skal tænde et bål, hver gang hun skal lave varm mad, i stedet for at dreje på en knap på komfuret. Hun viser også, hvad hun kan få ud af de sparsomme ingredienser, hun kan få fat på.
For nylig lavede hun labneh, der egentlig er en type yoghurt, ved at blande vand, mælkepulver, olie, salt og citronsyre. Hun ville egentlig gerne have haft den lidt tykkere, men accepterede en tynd version for at spare på citronsyren, som er blevet en sparsom ingrediens. Hungersnødslabneh, krigsversionen, kaldte hun den.
Renad har også lavet en video, hvor hun viser, hvordan man laver brød af mel lavet af pasta. Hun opfordrer sine seere til at gøre det samme og dele billederne på deres sociale medier med hashtagget #Gaza_Bread i solidaritet med Palæstina.
Så her kommer Renads pastabrød. Hun brugte en kraftigere type pasta, men resultatet er formentlig det samme. Tjek hendes konto ud, lav brødet, og del det, så Renad kan se, at du har lavet dit brød i solidaritet med hende.
Bemærk lyden af den israelske drone i baggrunden. Du kan se videoen her.
Du skal bruge
En pakke pasta, 500 gr.
Vand
1 spsk. instant gær
1 tsk salt
Mel efter behov
Sådan gør du
Læg pastaen i blød i vand. Der skal være nok vand til, at det ikke bare bliver opsuget af pastaen, så pastaen skal være helt dækket og have nogle centimeter ekstra vand at vokse i. Jeg valgte en type små nudler, der ikke skulle ligge i blød så længe. De blev bløde på lige knap tre timer.
Dræn vandet fra pastaen, og mos den til grød.
Hæld salt og gær i mosen, og rør det godt rundt.
Alt efter hvor drænet din pastamos er, skal du bruge mere eller mindre mel for at gøre den til dej. Ælt den godt igennem, og når den er smidig og ikke for klistret, lader du den hæve lidt. Renad gav den ti minutter, men i kølige nordiske køkkener er gæren nok længere om at hæve end i Gazas forsommervarme.
Del dejen i 7-8 kugler. Renad har 7 brød i sin video, men de kan også laves lidt mindre.
Rul kuglerne så fladt ud, du kan.
Jeg bruger normalt en støbejernsgryde eller -pande til at bage fladbrød i, men dem på billedet er lavet på en almindelig teflonpande. Det røg lidt undervejs, men de mørke pletter får dem bare til at smage lidt henad snobrød.
Varm panden godt op, og bag brødene et ad gangen et minut eller to på hver side. Hvis du er heldig, bobler de op som rigtige pitabrød.
Tag et billede, og del det med hashtagget #Gaza_Bread.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.