Søndag den 21. november gennemførte Gelsted-Kirk-Scherfig-Fonden sin årlige prisuddeling.
Årets prismodtagere er tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, musiker Benjamin Koppel samt Selskabet for Arbejderhistorie, SFAH.
Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen blev første gang uddelt i 1980. Prisen er opkaldt efter forfatterne Otto Gelsted, Hans Kirk og Hans Scherfig. Prisen gives til kunstnere eller organisationer, der har gjort “en særlig indsats for arbejderklassen, eller har udrettet humanitære gerninger”.
Pris til whistleblower
Søren Søndergaard, folketingsmedlem for Enhedslisten, begrundede prisoverrækkelsen til Anders Kærgaard, der i 2012 stod frem med en video, som dokumenterede, hvordan irakiske soldater i 2004 mishandlede civile irakiske fanger, mens danske soldater passivt så til.
Anders Kærgaard fik ingen tak fra den danske stat for sin indsats i forhold til at få sandheden frem. I stedet blev han sat på anklagebænken og afkrævet svar på, hvem der havde optaget filmen. Den militære anklagemyndighed krævede seks måneders fængsel, men sagen endte med dagbøder.
– Vi, den danske befolkning, det danske samfund, har brug for folk som Anders. Selvfølgelig til at gå ud med oplysninger, når noget forsøges skjult. Men også til hele tiden at være med til at kaste lys på magten, hvad enten vi snakker grundlaget for at gå i krig eller – for at tage et helt aktuelt eksempel – den manglende lovhjemmel til at lukke ned for minkproduktionen. Det handler ikke om, vi er for eller imod det ene eller det andet tiltag. Det handler om, at vores demokrati kun kan fungere, hvis det bygger på alles adgang til alle relevante fakta, sagde Søren Søndergaard i sin tale ved prisoverrækkelsen.
Indsats for flygtninge og humanisme
Musiker Benjamin Koppel modtog en pris for sit store og engagerede arbejde for flygtninge og for at påvirke regeringens politik i humanistisk retning.
Han var forhindret i selv at modtage prisen, da han i øjeblikket er på turné rundt i Europa. Hans mor Ulla Koppel modtog prisen på hans vegne og læste Benjamin Koppels takketale op.
Her understregede han den betydning, Gelsted, Kirk og Scherfig har haft for ham, og hvor beæret han er over at modtage prisen.
– Det er blevet politisk legitimt at ytre mistro til alt, hvad der måske kan virke fremmed, og som dermed kunne udfordre ens egen selvfede selvopfattelse. Med en sådan skepsis til andre mennesker følger desværre også et politisk klima, hvor populismens indtagelse af ideologiernes efterladte tomrum baner vejen for, at politiske partier, der burde bygge på solidaritet og empati, ikke længere føler sig forpligtede til at udvise den medmenneskelighed og det udsyn, som Scherfig, Kirk og Geldsted på så fornem vis plæderede for i deres historier og virke, pointerede Benjamin Koppel i sin takketale.
Spot på erfaringerne fra Pariserkommunen
Selskabet for Arbejderhistorie, SFAH, modtog prisen for udgivelsen af bogen Pariserkommunen 1871 – utopi og realitet.
I forbindelse med prisuddeling blev nyligt afdøde Carsten Rütting Schweitz udnævnt som æresmedlem.
“Carsten var gennem mange år et værdsat og engageret medlem af Fondens bestyrelse og lagde et utrætteligt engagement i kampen for fred og socialisme”, lød begrundelsen for udnævnelsen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.