Kunstnersammenslutningen MULT kan i år fejre sit 50 års jubilæum, som markeres med en bogudgivelse og udstilling i Helligåndshuset fra den 5. til 17. oktober.
Her vil alle gruppens medlemmer, Mogens Kischinovsky, Jeff Ibbo, Barbara Kober-Sørensen, Carsten Rütting Schweitz, Barbara Rütting Schweitz, Grethe Tranberg, Eskil Hauchrog og Kirsten Syberg, udstille.
Dertil kommer seks gæster: Gorm Biering-Sørensen, Michael Grønlund, Lene Bach Lauritsen, Poul Brasch, Michael Sasserson og Lone Villaume.
At MULT har kunnet eksistere i så mange år, skyldes ikke mindst Carsten Rütting Schweitz, der tog initiativet i 1971 og er det eneste medlem, der har været med lige fra begyndelsen, og som straks blev valgt til formand. Denne post havde han indtil 2019, hvor han måtte trække sig på grund af dårligt helbred, men i 2020 blev han udnævnt til æresformand.
Inden da var han gået i gang med at udforme teksten til jubilæumsbogen i anledning af 50-året. Han har stået for teksterne indtil 1996, mens de sidste 25 år er beskrevet af Eskil Hauchrog. Bogen fortæller levende om gruppens mange udstillinger, 88 i alt, med deltagelse af 157 danske og udenlandske kunstnere.
DDR og Polen
Fra begyndelsen lagde man vægt på at invitere kunstnere fra de dengang socialistiske lande, med det resultat at MULT blandt andet blev inviteret til at udstille flere gange i Polen og DDR.
Under en af udenlandsrejserne havde de en speciel oplevelse. Hvad gør man, når der er inviteret 200 mennesker til åbning af en udstilling i Polen, og kasserne med malerier ikke er dukket op, selvom de var afsendt en måned i forvejen? Efter at gæsterne havde været fået rigeligt med vodka, kom de ind i udstillingssalen, hvor det eneste, der hang på væggen, var fragtbrevet. Midt i lokalet stillede Carsten Rütting Schweitz sig op og fortalte eventyret om Kejserens nye klæder, som blev oversat til polsk. Publikum var glade og tilfredse, men kunstnerne var sure. Da de kom hjem og fik fat i DSB, påstod man her, at det var polakkernes skyld, indtil det viste sig, at kasserne stod i Gedser og aldring var kommet længere.
Kunstneriske indslag
MULT begyndte med at udstille på Charlottenborg, men blev i 1980 nærmest smidt ud og måtte finde et nyt sted: Det blev Helligåndshuset på Strøget, som siden da, med enkelte undtagelser, har været deres faste udstillingssted.

Fra starten lagde man stor vægt på, at der skulle være kunstneriske indslag under udstillingerne fra teater-, ballet-, musik- og dansegrupper. Det vil også kunne opleves i år på kulturnatten den 15. oktober, hvor der vil være jazz-aften.
Da MULT grundlagdes i 1971, var det ikke med intention om at ligne de etablerede kunstnersammenslutninger med, som de udtrykte det dengang, ”med deres røde tråd og ensartethed.” De ville derimod vise forskelligheder i kunsten, hvor hver enkelt satte sig præg på gruppen, og derfor valgt man navnet MULT, der henviser til multilateral. Gruppen har siden forsøgt at leve op til sin målsætning.
Mult: Udstilling i Helligaandshuset i København. 5.-17. oktober. Åbent dagligt 12-18. Fernisering tirsdag den 5. oktober 16-18.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.