Den 21. marts er det FN’s internationale dag imod racisme og diskrimination.
Det blev i lørdags markeret i både København, Aarhus, Odense og Svendborg.
Lokale netværk af Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination arrangerede sammen med andre demonstrationer, debatmøder, filmfremvisninger, foredrag og koncerter under temaet: Sammen mod alle former for racisme og den voksende fascisme.
Baggrund for FN-dagen
Det var i 1966, at FN erklærede den 21. marts som en international dag for bekæmpelse af racistisk diskrimination. Det blev denne dag, fordi politiet den 21. marts 1960 dræbte 69 mennesker ved en fredelig demonstration i byen Sharpeville i Sydafrika under apartheidstyret.

Demonstrationen var rettet mod de forhadte pas, som alle sorte var tvunget til at bære. Passet betød, at indehaveren kunne kontrolleres og sendes til såkaldte hjemlande, hvor der ikke var noget at leve af, og i det hele taget behandles som fremmede alle steder i deres eget land.
Af de 69 dræbte var otte kvinder og ti børn. 180 blev såret.
Massakren i Sharpeville har siden stået som et symbol på nødvendigheden af at bekæmpe racisme.
Mange syrere med i København
I København blev FN-dagen markeret med en demonstration på Blågårds Plads arrangeret af blandt andre SOS Racisme, Racismefri By – København for mangfoldighed og Syrisk Forening i Danmark.

Mange af demonstranterne var syriske flygtninge, der bar syriske flag.
– Vi siger fra og råber op for at vise, at den antiracistiske stemme findes, og at vi ikke vil lade racismen stå uimodsagt. Det gør vi sammen med syriske flygtninge, som kæmper for deres rettigheder både i Syrien og i Danmark, siger Carla Naur Nørrebølle fra Racismefri By – København for mangfoldighed og Syrisk Forening.

Blandt talerne i København var Sikandar Siddique, leder af partiet Frie Grønne. Han understregede, at Danmark er et af verdens bedste lande, men at racismen også trives i Danmark.
– Her er både forskelsbehandling, diskrimination, racisme, statsracisme, strukturel racisme og hyggeracisme. Vi må anerkende det som samfund og bekæmpe det, erklærede Sikandar Siddique.

Det internationale amatørkvindekor Verdens Sirener sang til demonstrationen, og rapperen Sanganee optrådte med blandt andet sangen om ghettoloven.
Aarhus satte fokus på ghettoloven
I Aarhus var der demonstration på Klostertorvet arrangeret af Racismefri By – Aarhus for Mangfoldighed og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.
Blandt talerne var Solveig Munk fra Almen Modstand. Hun rettede en bredside mod den racistiske ghettolov.

– I Almen Modstand markerer vi hvert år en anden dansk dag med modstand til den statslige diskrimination: Den 1. december er G-dag. G for “ghettolister” over såkaldt “udsatte boligområder”. Beboernes etnicitet “ikke-vestlig” er hovedudslagsgivende parameter til at blive opført på en G-liste, sagde Solveig Munk.

– Hvert år 1. december udstiller Danmark sin brutale, stigmatiserende, racistiske politik overfor lejerne i de almene boliger. En politik som kategoriserer mennesker i to slags menneskehed. “Vestlig” og “Ikke vestlig”. En opdeling som har fået kritik for at være diskriminerende og racistisk fra en bred skare af eksperter i menneskerettigheder blandt andet FN og Europarådet, tilføjede hun.
Efter demonstrationen i Aarhus var der debatmøde om faren fra det yderste højre. Her var oplæg af Anne Jessen fra Demos.
Optog gennem Odense
I Odense startede demonstrationen i Flakhaven og gik derfra gennem byens gader til Ungdomshuset, hvor der var arrangement med boder, café, film, foredrag og koncert.
Der er brug for at styrke kampen mod racisme, understreger Bjarke Pedersen fra Racismefri By – Odense for Mangfoldighed, som var en af de ni arrangører af demonstrationen i Odense.

Han minder om det 200 år gamle ordsprog: “Det eneste nødvendige, for at ondskaben kan sejre, er, at gode mennesker intet gør.”
– Holder vi op med at kæmpe for retfærdighed, har vi allerede tabt. I dag ser vi atter en fremmarch og accept af tankegods, der vækker uhyggelige minder fra fortiden til live igen. Men det er ikke kun minderne, der vækkes til live, det gør også handlingerne, siger Bjarke Pedersen.

– I Danmark diskuterer Folketinget, hvordan vi sikrer, at hjælpepakker ikke kommer etnisk uønskede til hjælp. I Danmark river vi de etnisk uønskedes boliger ned. I Danmark spærrer vi de etnisk uønskede inde i lejre, som den Europæiske Torturkomité siger er noget af det værste, de har set. I Danmark tvangsdeporterer vi børn, tilføjer han.
Blandt de andre arrangører af den antiracistiske demonstration i Odense var Fagbevægelsens Hovedorganisation Fyn, Ungdomshuset i Odense og Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Også i Svendborg var der demonstration lørdag.
FN’s dag mod racisme og diskrimination bliver markeret i mange byer og lande rundt omkring i verden.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.