Våbensælgere, højtstående militærfolk, politikere og embedsfolk bliver mødt af slagord, palæstinaflag, bannere og sorte “ligposer”, da de onsdag formiddag forsøger at komme ind til årsmøde i våbenindustriens lobbyorganisation DI Forsvar & Sikkerhed i Dansk Industris hovedkvarter.
“DI hosting conference of war criminals”, “Stop arming genocide”, “Ingen våbensalg til Israel”, “Boykot Israel!”, råber demonstranterne.
– Dansk våbenindustri skal stoppe deres eksport af våben og andet militært udstyr til Israels krigsmaskine. Krig skal ikke være en forretning. Dansk våbenindustri tjener blodige penge. Der skal sættes en stopper for virksomheder, der profiterer på Israels folkemord, siger talsperson for Palæstina Solidaritetsnetværk, der er blandt initiativtagerne til blokaden, Caroline Richard til Arbejderen.
Arbejderen fanger hende i en kort pause mellem de mange slagord, som hun konstant sætter i gang, så dem indenfor og uden for Dansk Industris hovedkvarter ikke er i tvivl om, hvorfor hun og de mange andre aktivister blokerer for våbenindustriens årsmøde.
Jeg mener ikke, at danske virksomheder kan beskyldes for at være medvirkende til noget som helst. Jeg bruger ikke tid på at være overdommer i forhold til, hvad der foregår i Gaza.
Joachim Finkielman, direktør i DI Sikkerhed & Forsvar
Foreløbig er mindst 27.000 mennesker blevet dræbt i Israels krig mod Gaza. De mange drab på civile skyldes først og fremmest Israels omfattende bombeangreb af blandt andet boligblokke, skoler, hospitaler og moskéer.
Danske våbenfirmaer som Terma A/S producerer seks vitale dele – heriblandt de såkaldte pyloner, som holder og slipper flyets bomber og missiler – til de israelske F-35-kampfly, der i næsten 130 dage har tæppebombet Gaza.
– Det er forkasteligt. Af samme grund har vi foreløbig blokeret Terma ni gange. Dansk våbenindustris eksport af dele til de israelske F-35-kampfly kan kun lade sig gøre, fordi Løkkes ét-partiregering i 2016 besluttede at udlicitere kontrollen med, hvilke lande der er slutbrugere af F-35-kampflyene, til USA – der er verdens største profitmager på krig, forklarer Caroline Richard, før hun genoptager sine kampråb sammen med de andre demonstranter.
Folkemord er en påstand
En af dem, der står med hænderne i lommen og venter på at komme ind til våbenindustriens årsmøde, er kaptajn Robert Mørck.
– Jeg skal ind for at afdække markedet og se på, hvilke fremtidsinvesteringer vi skal kigge på i Forsvaret, fortæller han.
Han giver ikke meget for demonstranterne og deres budskab:
– Folkemord og krigsforbrydelser er beskyttede titler. Bare fordi der er nogle, der påstår, at der finder folkemord og krigsforbrydelser sted, er det jo ikke sikkert, at det rent faktisk finder sted. Ingen af os her ved, hvad der rent faktisk sker i Gaza, uddyber kaptajnen.
Efter en times tid rydder politiet blokaden med magt.
De slipseklædte våbenhandlere og mænd i uniform skynder sig at løbe spidsrod mellem politi og demonstranter for at komme ind.
“Skam jer!” bliver der råbt efter dem.
Vil ikke forholde sig til krænkelser af krigens love
Indenfor på våbenindustriens årsmøde er der ingen buhråb og skældsord. Men god stemning og en fælles opfattelse af, at alle her gør noget godt for freden og demokratiet.
Arbejderen fanger direktøren for dansk våbenindustris lobbyorganisation, DI Sikkerhed & Forsvar, Joachim Finkielman, der har samlet mere end 300 danske og internationale våbenfirmaer, militærfolk og beslutningstagere.
Hvad tænker du om, at jeres årsmøde bliver blokeret af freds- og palæstinaaktivister?
– Det er jo derfor, vi er her. Vi er her for at beskytte demokratiet. Men det her med at blokere vores indgange. Det bryder jeg mig ikke om.
Demonstranterne har lagt sorte “ligsække” for at symbolisere de mange drab på civile i Gaza, som israelske F-35-kampfly med danske dele er skyld i?
– Jamen altså… Øhh… Det er jo en visuel måde at fortælle en historie på. Det er supertragisk, når civile dør. Men det er også en vanskelig situation. Jeg har ikke noget imod sådan en happening.
Men du repræsenterer dansk våbenindustri, der bliver beskyldt for at medvirke til krigsforbrydelser?
– Den præmis er helt forfejlet. Vores virksomheder lever op til de regelsæt der er.
– Vores branche handler ikke om diplomati. Vi leverer forsvarsmateriel til regeringer. Alle civile, der dør i en væbnet konflikt, er en tragedie. Men det er ikke vores virksomheder, der dræber. Det er regeringer. Vi er i en branche, hvor folk dør. Det må vi erkende. Vi laver ikke diplomati. Forsvarsindustrien producerer de våben, som politikerne efterspørger. Våben er et politisk værktøj.
Mener du, at Israel overholder krigens love og menneskerettighederne i sine angreb i Gaza?
– Det er ikke noget, jeg forholder mig til. Jeg forholder mig til, at Israel har behov for forsvarsmateriel. Og det køber de blandt andet hos danske virksomheder. Og ellers er der andre virksomheder, der er klar til at levere. Jeg bruger ikke tid på at være overdommer i forhold til, hvad der foregår i Gaza.
– Jeg mener ikke, at danske virksomheder kan beskyldes for at være medvirkende til noget som helst. Det er politikere, der beslutter at bruge militær magt. Vores branche handler om liv og død.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.