På bare ét år har Københavns Universitet tidoblet sine investeringer i virksomheder, der understøtter Israels aktiviteter på besat land i Palæstina.
Det viser nye tal, som Studerende mod Besættelsen har sendt til Arbejderen.
Københavns Universitet (KU) har investeret 10,3 millioner kroner i virksomheder, der ifølge FN er involveret i “levering af tjenester og hjælpeprogrammer, der understøtter vedligeholdelsen og eksistensen af bosættelser, herunder transport”.
Det er en voldsom stigning på blot ét år. I september sidste år havde KU via sine kapitalforvaltere investeret 1.034.712,64 kroner i firmaer, der er opført på FN’s liste over virksomheder, der kan være med til at krænke palæstinensiske menneskerettigheder, fordi de blandt andet har aktiviteter i Israels ulovlige bosættelser.
– Det er skammeligt, at Københavns Universitet investerer i virksomheder, der profiterer på at understøtte og opretholde de ulovlige bosættelser i Palæstina, siger Rebecca Knirke, der studerer Mellemøstens sprog og samfund på KU og er aktiv i Studerende mod Besættelsen.
Hun uddyber:
– Det er penge, som går til eksempelvis Booking.com, der udbyder overnatninger i israelske bosættelser på stjålen palæstinensisk land. Prøv at forestille dig følelsen af, at dit hjem bliver taget fra dig og din familie fordrevet fra jeres jord. For så herefter at se de ulovlige bosættere bygge nye boliger og leje dem ud som et feriested. Det er det, som Booking.com og Københavns Universitet er med til at underbygge med deres investeringer.
Det er skammeligt, at Københavns Universitet investerer i virksomheder, der profiterer på at understøtte og opretholde de ulovlige bosættelser i Palæstina.
Rebecca Knirke, Studerende mod Besættelsen
Den voldsomme stigning skyldes, at KU er begyndt at investere i Booking.com og eDreams Odigeo og Airbnb, der udlejer boliger i ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden, i Østjerusalem og i Golanhøjderne.
Herudover investerer KU også i Motorola og Alstom.
Det franske togfirma Alstom er involveret i flere kontroversielle togprojekter på den besatte Vestbred.
Den amerikanske techgigant Motorola udvikler og leverer avancerede kommunikations- og sikkerhedsservices til bosættelser, statslige og private sikkerhedsagenturer i Israel. Motorola leverer også teknologi og overvågningsudstyr til Israels militær og til Israels checkpoints.
Det gælder eksempelvis det virtuelle hegn MotoEagle, som selskabet i mere end ti år har drevet i 47 israelske bosættelser og langs separationsmuren. Dette system er også i brug ved separationsmuren, muren omkring Gaza og militære baser.
I år blev Motorola valgt som eneleverandør af mobilnetværk til det israelske militær. Motorola har også udviklet en krypteret smartphone til Israels militær.
KU’s investeringer i Motorola er sket, mens en anden af KU’s kapitalforvaltere, Nykredit, har valgt at sortliste Motorola med direkte henvisning til, at selskabet er involveret i “krænkelser af menneskerettighederne i besatte områder”.
Rebecca Knike er dybt frustreret over, at KU’s ledelse ikke har villet lytte på de studerende, der siden efteråret 2021 har ført kampagne for at få KU til at trække sine investeringer i virksomheder med aktiviteter i israelske bosættelser i Palæstina.
I februar i år overrakte aktivisterne 1297 underskrifter til KU’s rektor Henrik C. Wegener med deres krav om at sætte en stopper for investeringerne.
– Rektor anerkendte vores kritik og sagde i den forbindelse, at han ville tage vores opfordring med videre til bestyrelsen. Nu går vi ind i 2024, og Københavns Universitet har stadigvæk investeringer i virksomheder med aktiviteter i israelske bosættelser på besat land – på trods af den brutale virkelighed, som vi lever i lige nu, hvor over 20.000 civile er blevet dræbt af Israels angreb på Gaza, konstaterer Rebecca Knirke over for Arbejderen.
KU: Vi kan ikke gå ind i en diskussion af enkelte firmaer
Ledelsen på Københavns Universitet afviser at gå ind i en debat om sine investeringer i virksomheder, der understøtter Israels besættelse af Palæstina.
“Vi kommenterer ikke virksomheder på enkeltniveau. Der er rigtigt mange virksomheder i en portefølje på godt to milliarder kroner, og vi kan ikke gå ind i en diskussion af, hvordan hvert enkelt firma agerer. Vi har en klar styring af vores investeringsmidler. Skulle der være enkelte firmaer, som ikke efterlever de ti konventioner, der fremgår af vores etiske investeringspolitik, skal de ikke være i vores portefølje. Det skal de eksterne screeningsbureauer holde styr på”, skriver vicedirektør på KU Jasper Steen Winkel i en mail til Arbejderen.
Studerende og ansatte på Københavns Universitet samler lige nu underskrifter til en solidaritetserklæring, der blandt andet kræver, at KU trækker sine investeringer fra virksomheder, der opererer i de ulovlige israelske bosættelser.
RUC: Investerede i bookingfirma på besat land
Roskilde Universitet (RUC) havde indtil for nylig investeringer i selskaber, der understøtter Israels besættelse af Palæstina.
Det viser dokumenter fra RUC, som Solidaritetsgruppen for Palæstina på RUC har søgt aktindsigt i og videresendt til Arbejderen.
RUC havde indtil for to måneder siden investeret 40.000 kroner i Booking.com, der udlejer ejendomme i ulovlige bosættelser på Vestbredden.
– På den måde er universitetet med til økonomisk at støtte Israels apartheid og kolonialisme, siger August Bek til Arbejderen.
Han studerer globale udviklingsstudier på RUC og er aktiv i Solidaritetsgruppen for Palæstina på RUC. Herudover er han medlem af Internationalt Forum.
I sidste måned søgte han aktindsigt i RUC’s investeringer i virksomheder med aktiviteter i Israels ulovlige bosættelser.
– Det er dybt problematisk, at RUC investerer i virksomheder, der er med til at opretholde Israels ulovlige besættelse. Det gør mig vred. Især fordi RUC er en offentlig videns- og forskningsinstitution. RUC er økonomisk en del af den etniske udrensning, der foregår på Vestbredden og Gaza, forklarer August Bek.
Han undrer sig over, at RUC bryster sig af at være et progressivt universitet, der kæmper for menneskerettigheder og diversitet – og har investeret i en virksomhed, der opererer i de besatte områder.
– Det er uforståeligt, at RUC er med til at understøtte en stat som Israel, der er bygget op på kolonialisme og igennem hele sin historie har tvunget det palæstinensiske folk til at flygte fra deres eget land. RUC er med til at profitere på etnisk udrensning og Israels bosættelseskolonialisme. Det er forfærdeligt, at den virksomhed, som RUC aktivt investerer i, er en vigtig del af den israelske besættelsesmagt.
– Jeg blev chokeret, da jeg fandt ud af, at RUC investerede i de her virksomheder. Der er ingen grund til at understøtte sådan et system økonomisk. RUC har masser af andre muligheder for at investere i alt muligt andet. RUC kunne nemt sende en liste til sine kapitalforvaltere over de virksomheder, der har aktiviteter i Israels ulovlige bosættelser og på den måde undgå at støtte op om Israels besættelse af Palæstina. RUC er en uddannelsesinstitution. Man kan ikke lade som om, man ikke kender til Israels undertrykkelse af Palæstina.
I en mail til Arbejderen skriver RUC’s ledelse, at:
“RUC søger at agere så etisk som praktisk muligt. Vi investerer i store puljer via vores to kapitalforvaltere, Danske Bank og Jyske Bank. De har mange filtre på for at undgå etisk angribelige værdipapirer, men det er i praksis en vanskelige opgave”, skriver vicedirektør for Økonomi og Campus på RUC Stig Plougmand i en mail til Arbejderen.
– Det virker meget tilfældigt, hvordan RUC investerer sin kapital. Hvis RUC ikke fortæller deres kapitalforvalter, at man ikke ønsker at investere i virksomheder med aktiviteter i de besatte områder, så risikerer vi at se flere af den her slags investeringer i fremtiden. Boykot af Israel er en vigtig del af at få stoppet Israels besættelse og støtte den palæstinensiske befrielseskamp.
Arbejderen møder ham i redaktionens lokaler, hvor han sidder med en kop kaffe og sin bærbare foran sig.
– Jeg har før haft lyst til at være aktiv. Jeg har i lang tid gået op i Israels undertrykkelse af den palæstinensiske befolkning. Det er en stor uretfærdighed. Det har påvirket mig følelsesmæssigt i lang tid. Det har i mange år været forfærdeligt, alt det der er foregået og foregår i Palæstina. Det er vigtigt at støtte op om befrielsesbevægelser og kamp mod besættelse og apartheid, fortæller August Bek.
– Efter den voldsomme intensivering af Israels undertrykkelse af palæstinenserne var jeg nødt til at gøre noget mere end at tage til demonstrationer. Derfor blev jeg aktiv på mit studie. Jeg talte med mine medstuderende, og vi arrangerede et folkekøkken for at få kontakt til flere, der ville være med.
Det er foreløbig lykkedes at samle mere end 40 RUC-studerende, der vil være aktive.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.