Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse blokerede onsdag morgen Ministeriet for Grøn Trepart.
Vi flytter os ikke, før vi får en retfærdig, videnskabsbaseret genforhandling, lyder kravet fra de unge klimaaktivister.
– Vi kræver, at Jeppe Bruus kommer herned og anerkender, at aftalen bør genforhandles med et udgangspunkt i klimavidenskaben, før vi flytter os frivilligt. Der er akut brug for en ny landbrugspolitik, der faktisk lytter til ungdommen, regenerative jordbrugere og stemmer fra det globale syd, som rammes af klimakrisen lige nu. Derfor blokerer vi hans ministerium. Det er den mest kraftfulde måde, vi kan signalere til ham, at vi kræver en retfærdig og videnskabsbaseret genforhandling, fastslår en af deltagerne i aktionen, Lucas Rigillo.
Alternative forhandlinger på gaden
Som en del af aktionen har Den Grønne Ungdomsbevægelse oprettet deres eget forhandlingslokale foran ministeriet, hvor der kan foregå alternative forhandlinger.
Her inviterer Den Grønne Ungdomsbevægelse alle interesserede til at deltage i en symbolsk genforhandling af Den Grøne Trepart.
Formålet er at vise, hvordan en inkluderende og videnskabsbaseret aftale kunne se ud, hvis magten blev flyttet væk fra den industrielle landbrugslobby. Alle er velkomne til at komme forbi og underskrive en støtteerklæring for en mere ambitiøs aftale, der baserer sig på Klimarådets anbefalinger.
Grøn Trepart-aftalen er et historisk klimasvigt, da man har valgt, at landbruget de næste mange år skal fortsætte ad den animalske vej.
Elise Sydendal, Den Grønne Ungdomsbevægelse
– Vi flytter os ikke, før ministeren genåbner forhandlingerne. Vi er potentielt på vej mod temperaturstigninger, der er så høje, at klimavidenskaben kalder dem uforenelige med, at vi kan opretholde et globalt civiliseret samfund – og som om få årtier kan lede til et katastrofalt kollaps af havstrømmene i Atlanterhavet. Derfor kan vi ikke længere bare acceptere uambitiøse, utilstrækkelige aftaler, der ikke tager kriserne alvorligt, fortsætter Lucas Rigillo.
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer, at forhandlingerne om Den Grønne Trepart har taget udgangspunkt i den aftale, som regeringen, landbrugslobbyen og store interesseorganisationer har udarbejdet – mens de grønne ungdomsorganisationer, små landbrug, økologiske foreninger, dyrevelfærden, klimaorganisationer og ulandsorganisationer ikke er blevet hørt.
Lav CO2-afgift og fokus på teknologiske fix
Ifølge Den Grønne Ungdomsbevægelse tilgodeser aftalen landbrugslobbyens interesser i stedet for at løse de økologiske kriser.
Eksempelvis gælder den afgift på 120 kroner per udledt ton CO2 først fra 2030. Og afgiften er alt for lav. Til sammenligning anbefaler Klimarådet en afgift på 1500 kroner per ton CO2.
Den Grønne Ungdomsbevægelse advarer om, at den lave afgift ikke kommer til at skabe de nødvendige incitamenter til at omstille fra animalsk til plantebaseret fødevareproduktion.
– At lænke landbruget til den intensive, industrielle dyreproduktion går direkte imod Klimarådets anbefalinger, og det skaber på ingen måder et fremtidssikret eller retfærdigt landbrug. Derfor er vi i dag nødt til at vise med alt, hvad vi har, at vi kræver nye forhandlinger på nye præmisser, siger talsperson under aktionen og aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Elise Sydendal.
Herudover lægger aftalen op til at bevare status quo med en omfattende dyreproduktion.
Aftalen investerer store beløb i teknologier som pyrolyse og metanreducerende fodertilsætningsstoffer, der stadig befinder sig på et tidligt udviklingsstadie.
– Grøn Trepart-aftalen er et historisk klimasvigt, da man har valgt, at landbruget de næste mange år skal fortsætte ad den animalske vej. Ved at sætte en så lav afgift og ved at investere massivt i umodne teknologiske løsninger har man taget valget om at fastholde dyreproduktionen, som står for 85 procent af landbrugets udledninger, uddyber Elise Sydendal.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.