Der er forskel på folk. Når DR kritisk udspørger Aalborg professoren Xing Li om hans motiver for at udtale sig nuanceret og nøgternt om Ukrainekrigen, skal han stå skoleret sammen med rektor på Aalborg Universitet. Når DR interviewer såkaldte håndplukkede, ukritiske og proamerikanske eksperter, kan de udtale sig om samme emne uden at møde et eneste kritisk spørgsmål. Sådan fungerer DR-propagandakanalen i dag. Kritisk journalistik er død i DR hvad angår forsvars- og udenrigspolitik. Dette gælder naturligvis også de sædvanlige mainstreammedier. Ukrainekrigen er et stunt. Den er startet fordi magteliten ønsker maksimal destabilitet i verden. Jeg er ikke sikker på, at selv højtplacerede politikere i Danmark er klar over, hvilket bedrag de er ofre for, når de med tilsyneladende overbevisning forfægter de sædvanlige “demokratiske værdier”, og sender våben for milliarder til et Ukraine, som er alt andet end et demokrati. Det er nok det land i verden, som er mest præget af nazister. Det er vanvid at påstå, at vi hjælper Ukrainere ved at sende våben til landet. Vi forlænger blot krigen og de lidelser som civilbefolkningen altid udsættes for under krig. Men nu har vestlig støtte til lande aldrig handlet om humanitær hjælp eller udbredelsen af demokrati. Krige og kriser iscenesættes altid af magteliten, for at berige sig selv og blive mere magtfulde. Ukrainekrigen er en fortsættelse af den almindelige frygt- og kaosdannelse efter Corona-pseudopandemien, som iøvrigt var en fortsættelse af “Krigen mod terror”. Våbenindustrien har igen fået, hvad de ville have. En ny krig. Medicinalindustrien fik et boost med Coronabedraget, som iøvrigt ikke er færdigt endnu. Nu opfordres pleje- og sundhedspersonale til at lade sig pcr-teste igen. PCR-testen er et bedrag. Den giver positive resultater, som vinden blæser. Men de fleste mennesker er spundet ind i bedraget om vaccinernes velsignelse. Folk skræmmes til at adlyde myndighederne. Det bedrag vil fortsætte indtil folk opdager, at de bliver desinformeret.
Kapitalismen har hidtil vundet.
Magteliten ønsker overvågning og kontrol med hver og en af os. Vi får snart en fødevarekrise fordi det har mainstreammedierne talt om de sidste to år, uden at der har været en; men der arbejdes på det i den globaliserede verden. Planen er at nedbryde vores samfund, så vi tilsidst er så medgørlige, at vi underordner os magtelitens kontrolsamfund. Al demokrati ophører – hvis det nogensinde har eksisteret – vi er ikke længere beskyttet af et retssamfund, vi bliver et nummer i verdenssamfundet med en centralt styret konto, konstant overvåget, og hvis ikke vi opfylder kravene som god samfundborger lukkes vores konto. Overvågningen og kontrollen udføres naturligvis af private, magtfulde institutioner helt udenfor demokratisk rækkevidde. Magt har ret. Velkommen til George Orwells 1984.
Vi har ikke demokrati i Danmark. Hvis vi havde det, ville vore ministre kæmpe for fred og beskytte vore borgere imod overgreb. Det gør de ikke. De tænker på deres karriere, og udfører de ordrer udstedt fra magtfulde USA/NATO/EU-dominerede globale private/offentlige partnerskaber. De er ligeglade med befolkningen. Vi får først fred, når befolkningen bliver oplyst, og det har lange udsigter.
Ukraines Center for Modvirkning af Desinformation – der er en del af landets nationale sikkerhedsråd – har stemplet fire danske forskere og debattører som “pro-russiske”.
Det er fuldstændig vanvittigt at blive stemplet som “pro-russisk”.
Jens Jørgen Nielsen, forfatter, debattør og cand.mag. i historie og idéhistorie
De fire danskere på listen er professor på Aalborg Universitets Institut for Politik og Samfund Xing Li, fredsforsker og direktør for “Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning” Jan Øberg, forfatter til flere bøger om Rusland og Ukraine Jens Jørgen Nielsen og formand for Schiller Instituttet i Sverige Ulf Sandmark.
De danske forskere står opført sammen med en række andre personer, der udpeges som pro-russiske og anklages for at bakke op om den russiske fortælling om krigen.
“Hvorfor er jeg på listen?”
I alt er 72 forskere og politikere blevet opført på det ukrainske sikkerhedsråds liste og deriblandt altså forfatter og blogger på Arbejderen Jens Jørgen Nielsen.
– Det er fuldstændig vanvittigt at blive stemplet som “pro-russisk”, fordi jeg er kritisk overfor krigen i Ukraine. Den her debat handler ikke om at være for eller imod Putin eller Rusland. Vi står i en meget alvorlig situation med en krig, der kan sprede sig til resten af verden. Derfor forsøger jeg og andre forskere og debattører at rejse en debat om, hvordan vi kan undgå en storkrig og bevare verdensfreden, forklarer Jens Jørgen Nielsen.
Læs også
Han har i mange år boet og arbejdet i Rusland og Baltikum. Han taler flydende i russisk og følger meget med i russiske medier.
– Vi lever i et demokrati i Danmark. Den danske stat bruger rigtig, rigtig mange penge på blandt andet at sende våben til Ukraine. Derfor må jeg som borger og skatteyder i Danmark have ret til at sætte spørgsmålstegn ved, om det er en god ide at bruge så mange penge på noget, som bare risikerer at trække i langdrag, og som den danske befolkning ikke er blevet spurgt om, mener Jens Jørgen Nielsen.
Han uddyber:
– Hvad er det for en lov, jeg har overtrådt? Hvad er det, jeg har sagt eller skrevet, der har fået mig på listen? Det har jeg ikke fået at vide. Den slags lister opretter man i primitive regimer og ikke i et retssamfund. Formålet med listen er tilsyneladende at forsøge at lukke munden på mig og andre forskere og debattører – uden at komme med konkrete beviser eller anklager eller give os mulighed for at forsvare os.
– Sådan en liste ligger langt fra vores politiske kultur og fra demokratiske værdier. Det gode spørgsmål, der nu melder sig, er: Hvis krigen i Ukraine ikke handler om at forsvare et demokratisk fyrtårn – hvad handler den så om, spørger Jens Jørgen Nielsen.
Hængt offentligt ud med navn og foto
Listen blev publiceret på Facebook i sidste måned. På listen er også folk, der støtter Ukraine – men tager afstand fra at sende våben til Ukraine.
Listen opdeler de “pro-russiske” forskere og debattører i tre grupper: Dem der “Hemmeligt støtter Putin-regimets ideer”, og dem der “Retfærdiggør Ruslands handlinger, men hævder at sympatisere med befolkningen i Ukraine”, og dem der “Fordømmer russisk aggression, men modsætter sig forsyningen af våben til vores stat”.
De mange forskere og debattører bliver hængt ud med navn og foto.
– Det er da ubehageligt og intimiderende. Der mangler jo bare en skydeskive, mener Jens Jørgen Nielsen.
Jens Jørgen Nielsen problematiserer, at krigen udmales som en kamp imellem et demokratisk fyrtårn (Ukraine) og et ondskabsfuldt diktatur (Rusland). Så enkel er virkeligheden ikke, mener han.
Som et eksempel på Ukraines regerings demokratiske sindelag forbød regeringen i marts 11 politiske partier og netværk internt i Ukraine. På den baggrund kommer sortlistningen af de internationale forskere og debattører ikke bag på den danske forfatter og Ukraine/Ruslands-ekspert Jens Jørgen Nielsen.
– Når Ukraines myndigheder nu sortlister mig og en række andre internationale forskere og debattører, ligger det jo blot i forlængelse af de ukrainske myndigheders øvrige forsøg på at lukke ned for kritiske spørgsmål og debat.
Læs også
Tavse ministre
Hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har taget afstand fra Ukraines sortlistning af forskerne.
Det undrer Jens Jørgen Nielsen.
– Hvis Rusland eller Kina havde lavet sådan en liste, så er jeg sikker på, at regeringen straks havde reageret. Derfor undrer det mig, at ministrene ikke har fordømt, at Ukraine sætter danske forskere på sådan en liste, siger Jens Jørgen Nielsen.
Han uddyber:
– Udenrigsministeren bør tage skarp afstand. Ukraine skal selvfølgelig ikke forsøge at forbyde en vigtig debat om, hvorvidt Danmark skal bruge millioner af skattekroner på at opruste Ukraine, og om, hvordan vi kan sikre en fredelig løsning af konflikten.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de to ministre.
En af de andre fire danskere, der er sat på Ukraines sorte liste, er fredsforsker og ligeledes blogger hos Arbejderen Jan Øberg.
Han kræver, at den danske regering – og regeringerne i de øvrige lande, der har fået sortlistet forskere og debattører – kontakter de ukrainske myndigheder og tager afstand fra listen.
I et indlæg på sin hjemmeside henviser fredsforskeren til, at han i årevis har argumenteret for en fredelig løsning på konflikten i Ukraine. Fredsforskeren har linket til et udpluk af sine artikler om Ukraine. Han opfordrer til at læse dem og stille sig spørgsmålet:
“Gør de mig til en pro-russisk desinformatør, en terrorist der skal straffes ved en militær domstol?” spørger Jan Øberg.
Udenrigsministeren får på et samråd i Folketinget indkaldt af Marie Krarup mulighed for at tage afstand fra listen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.