De otte landsbyskoler i Aalborg Kommune, der var i fare for at lukke, er reddet.
Det er Børne- og Undervisningsudvalget i Aalborg Kommune enige om, meddelte rådmand for Børn og Unge-forvaltningen Morten Thiessen (C) efter et udvalgsmøde tirsdag.
Dermed kan forældre, elever og beboere i de otte berørte landsbyer: Bislev, Ellidshøj, Gudumholm, Hou, Nørholm, Sebber, Tylstrup og Ulsted ånde lettede op. De kan konstatere, at de har haft succes med deres massive protester, der har været tydelige både på de sociale medier og i det offentlige rum.
Selvom det var et enigt udvalg, betyder det ikke, at det andet, vi har fundet på, er godt, men det er det mindst ringe.
Morten Thiessen, rådmand Børn og Unge i Aalborg Kommune
Skolelukningerne blev nævnt som en mulighed i forbindelse med store nedskæringer på mindst 250 millioner kroner. Børn og Unge-forvaltningen skal samlet skære 120 millioner kroner af sit budget. Heraf skal 80 millioner findes på skoleområdet, og ved at lukke de otte landsbyskoler kunne der hentes cirka 33 millioner kroner.
Sparekravet er ikke forsvundet med beslutningen om at fortsætte undervisningen på de små landsbyskoler. De 80 millioner bliver nu fundet på anden vis, understreger Morten Thiessen.
Blandt andet bliver de fire mindste skoler i Bislev, Ellidshøj, Sebber og Hou nu underlagt deres overbygningsskoler og mister deres selvstændige skoleledelser.
En anden konsekvens bliver ifølge TV2 Nord, at lærerne skal undervise i flere timer og får mindre forberedelsestid, hvilket i sidste ende risikerer at gå ud over kvaliteten i undervisningen og dermed eleverne.
Den konservative rådmand har da heller ikke armene over hovedet efter torsdagens møde.
– Selvom det var et enigt udvalg, betyder det ikke, at det andet, vi har fundet på, er godt, men det er det mindst ringe, siger han til TV2 Nord.
Pengene skal findes
Lasse Olsen fra Enhedslisten er medlem af byrådet og også medlem af Børne- og undervisningsudvalget. Han glæder sig over, at de mange aktiviteter og indsigelser har virket, men gør opmærksom på, at der stadig er enormt store problemer i budgetforslaget.
“Noget af det værste på børne- og ungeområdet er, at der lægges op til at skære i midlerne til forebyggelse, trivsel og socialt udsatte elever på skolerne,” skriver Lasse Olsen på Facebook og fortsætter:
“Der lægges op til at erstatte pædagoger med pædagogmedhjælpere i DUS’erne, der lægges op til at spares på kørsel af elever i specialtilbud, og der lægges op til at spare på sociale normeringer på dagtilbudsområdet.Der er med andre ord stadig rigeligt at kæmpe for, og jeg håber, at dagens delsejr har givet de aktive børn og forældre mod på at fortsætte presset, for det er der brug for.”
Aktive forældre
På en fælles facebookside #BevarVoresSkole i Aalborg Kommune har man kunnet følge med i de kreative tiltag, som skolerne og landsbyerne har lavet sammen og hver for sig.
Her kan man også læse forældres og skolebestyrelsesmedlemmers argumenter imod lukning af landsbyskolerne. Generelt lyder det, at skolerne i de små landsbyer er det, der er med til at skabe sammenhængskraft, er med til at skabe liv i byerne og sikre, at det ikke bare er et sted, hvor man flytter ud, når man bliver ældre.
De peger også på, at de små skoler, der kan rumme både de svage og besværlige elever, i sidste ende giver de bedste tal på bundlinjen.
Mandag og tirsdag i denne uge har protesterne mod skolelukningerne været ekstra omfattende.
Alle skoler var således repræsenteret, da der mandag var byrådsmøde i Aalborg. Forældre, elever og beboere i de berørte landsbyer var mødt talstærkt op udenfor byrådssalen, hvor de udstyret med bannere og skilte tog imod politikerne med en til lejlighed skrevet sang.

Foto: Allan Kjær
Susanne Busk Hansen står sammen med en flok andre voksne og elever fra Hou Skole. De har medbragt et banner med navnene på alle otte skoler og et skilt, hvor der med tydelige bogstaver står: “Hold nallerne fra vores skole”.
– Hou Skole er den mindste af de lukningstruede skoler, men den er samtidig den skole, der ser ud til at få den største vækst i årene frem, forklarer Susanne Busk Hansen til Arbejderen og fortsætter:
– Så vi er meget forundrede over, at det her forslag overhovedet er kommet på bordet.
Hun er mor til to børn og kalder sig selv for en engageret forælder.
Bliver Hou Skole nu sparet væk, skal hendes datter, der skal begynde i 0. klasse, flytte til skolen i Hals – en daglig tur på ni kilometer med bus hver vej. Sønnen gik på Hou Skole til og med 6. klasse og er lige startet i 7. klasse i Hals, da Hou kun går til 6. klasse.
Da hun flyttede fra København til Hou for 13 år siden, betød det meget, at det hed sig, at der ikke ville blive lukket flere skoler i Aalborg Kommune.
– Da min søn startede i skolen, var det med en følelse af, at alle kendte ham, og han var tryg. Han kunne vinke til bedsteforældrene på vej til skole. I en lille landsby kender vi hinanden.

– Hvad har ændret sig siden? Det er da ikke skolerne, der har gjort noget forkert. De har fortsat tæt på 100 procents opbakning blandt de lokale, som vælger skolerne til, mener Susanne Busk Hansen.
På den fælles faceboookside #BevarVoresSkole i Aalborg Kommune kan man se 150 børn, unge og ældre fra byen møde op på stranden og med deres kroppe danne ordene: Bevar Hou Skole.
Tirsdag morgen var berørte fra de lukningstruede skoler igen mødt talstærkt op for at tage imod Børne- og Uddannelsesudvalget i Aalborg Kommune, der skulle holde møde på havnen i Nibe.

Læs også
Fagforeninger og bevægelser frygter store nedskæringer på velfærdsområdet, når Aalborg skal spare mindst 250 millioner
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.