Den storstilede uge i solidaritet med et frit Palæstina, Nakba Week i København, nåede en foreløbig kulmination lørdag, da mange tusinder mennesker gik i demonstration fra Palæstinas Plads på Nørrebro til Rådhuspladsen. Men ugen bød på aktioner og demonstrationer for Palæstina hele landet rundt.
I København gik de mange forskellige grupper, netværk og foreninger i solidaritetsbevægelsen med Palæstina sammen om en aktionsuge fra lørdag den 10. maj til søndag den 18. maj. Tidspunktet var valgt omkring årsdagen for fordrivelsen fra det historiske Palæstina, også kaldet Nakba (katastrofen), den 15. maj 1948.
Årsdagen for Nakba er blevet mindet gennem mange år i København, men i år faldt ugen sammen med Israels fornyede, uhæmmede offensiv med det åbne, erklærede mål at fordrive samtlige palæstinensere fra Gaza, med hungerblokade, bomber og kampvogne som midler.
Mobilisering på tværs af Øresund
Den danske mobilisering skete som del af et internationalt samarbejde. Lørdag den 11. maj tog danske demonstranter til Malmø for at gå på gaden, og folk fra det sydlige Sverige deltog i den store demonstration lørdag den 17. maj i København.
– Vi indkalder folk til demonstrationen i København for at vise bred, international solidaritet med det palæstinensiske folk. Nakba er ikke blot en historisk begivenhed – det er en vedvarende tragedie, hvor palæstinenserne stadig lever under besættelse, fordrivelse og apartheid, siger Nabil Abdulmajid over for Arbejderen.
Han er talsperson for “Stoppa Israel” i Sverige.
– At deltage i den danske demonstration handler også om, at vi bygger broer mellem de forskellige bevægelser samt vise, at Palæstinas sag ikke kun er en konflikt i Mellemøsten, men en global kamp for retfærdighed. Danske politikere har gennem lang tid støttet Israels undertrykkelse, og det er vores opgave at udfordre den støtte gennem et fælles pres, uddyber Nabil Abduljamid.
– Den danske regerings støtte til Israel – gennem våbeneksport, diplomatisk beskyttelse eller økonomiske relationer – skal mødes med grænseoverskridende modstand, fortsætter han.

I København optrådte de mange former for aktivisme side om side. Nakba Week lå sammen med en ti dage lang kampagne mod Mærsk, arrangeret under navnet May:hem. Mærsk er central i at fragte våben og våbendele fra Vesten til Israel, og som Arbejderen skrev i sidste uge, var der i de to initiativer et fælles fokus på rederiets rolle i folkemordet.
– Nakba-ugen har betydet, at vi har kunnet komme længere ud med vores specifikke budskab om Mærsks uacceptable medskyldighed i folkemordet i Gaza, siger Martin Ashwin Bryld fra mediegruppen i den danske Mask Off Maersk-kampagne til Arbejderen.
Mask Off Maersk har bidraget til flere demonstrationer, en workshop for aktivister samt en aktion, hvor de delte flyers ud til ansatte ved Mærsk på koncernens adresser rundt om i København. Mange af aktionerne skete i samarbejde med grupperne bag May:hem. Et samarbejde som Mask Off Maersk nu vil bygge videre på.
– Samarbejdet har været godt og løftet niveauet for vores egne aktioner, blandt andet med en lille tale til demonstrationerne ude foran tre af Mærsks kontorer, uddyber Martin Ashwin Bryld.
De tre aktioner ved Mærsks kontorer skete onsdag eftermiddag, samtidigt med at Børn for Palæstina gik i demonstration i indre by.

Demonstrationen lørdag den 17. maj startede på den nyligt navngivne Palæstinas Plads på Nørrebro. Her indledte Maher Khatib, formand for Palæstinensisk Kulturinstitut og en af de faste deltagere til de ugentlige demonstrationer, med en stærk personlig fortælling om, da hans familie blev fordrevet fra deres hjem og landsby i Palæstina.

Arbejderen har talt med to herboende palæstinensere, Bilal Al-Issa og Roba Al-Sharkawi, der begge har lagt mange kræfter i at arrangere demonstrationerne for Palæstina i “Alle på gaden for et frit Palæstina-initiativet” gennem de sidste nitten måneder.
– Vi er begge palæstinensere og medarrangører af demonstrationerne, fordi vi nægter at lade historien gentage sig i stilhed. Nakba er ikke kun noget, der skete i 1948 – den fortsætter i dag, hver gang et hjem rives ned, et barn dræbes, eller en familie fordrives fra Gaza, udtaler de to til Arbejderen.
– Når vi kalder til Nakba Week, gør vi det for at råbe verden op – i sorg, i vrede og kærlighed til et folk, der nægter at give op. Det er et fælles opråb, der går på tværs af grupper og bevægelser, fordi vi ved, at ingen er frie, før alle er frie, understreger Bilal Al-Issa og Roba Al-Sharkawi.

Ved den store demonstration i København deltog samlet set femten forskellige blokke af demonstranter, side om side med alle andre, fra den faglige blok til to blokke af sundhedspersonale fra Sverige og Danmark.
– Samarbejdet mellem os i det danske og svenske sundhedsvæsen er et stærkt og nødvendigt skridt i retning af at støtte vores kolleger i Gaza, som under ekstremt vanskelige forhold kæmper for at redde liv hver dag, siger Suher Othman efter demonstrationen lørdag til Arbejderen.
Hun er dansk-palæstinensisk læge og koordinator for den danske blok af sundhedspersonale.
– Det tværnationale samarbejde gør os stærkere både i vores faglige indsats og i vores politiske stemme. Det viser, at grænser ikke bør være en hindring for medmenneskelighed og faglig solidaritet, siger Suher Othman videre.
De to blokke af dansk og svensk sundhedspersonale gik side om side, både i Malmø den 11. maj og den 17. maj i København.








En række byer landet rundt markerede Nakba i løbet af ugen. Esbjerg, Aarhus, Thisted, Holbæk og Roskilde, for at nævne nogle.
I København sluttede Jøder for Retfærdig Fred (5784) ugen af med en mindehøjtidelighed, hvor Tara Adler satte ord på sorg og medfølelse.
– I København har Nakba Week vist, at den palæstinensiske katastrofe ikke er noget, som vi her i Danmark kan vende blikket væk fra, siger Tara Adler efterfølgende til Arbejderen.
Hun er en af flere koordinatorer i forummet “Grand Assembly”, der samler de mange solidaritetsgrupper med Palæstina i København til regelmæssige stormøder, og som dannede rammen om at organisere Nakba Week.
– Jeg er virkeligt rørt over alle de bidrag, vi har set i løbet af ugen. For de forskellige aktioner, events og demonstrationer afspejler de følelser, som mange af os kan have svært ved at udtrykke. Vi har set vrede over dansk medskyldighed i de utallige forbrydelser mod menneskeheden, der finder sted i Gaza, lyder det fra Tara Adler efter ugens afslutning.

– Vi har oplevet den dybe sorg, som alle, der bevidner folkemordet, mærker. Og vi har mærket det håb, som vokser ud af at se helt almindelige mennesker vælge at stå sammen i solidaritet med det palæstinensiske folk. Jeg tror, det er vigtigt, at vi husker, at alle handlinger for retfærdighed nytter, siger Tara Adler.
– Det er kulminationen af alle vores handlinger, som kommer til at præge verdenshistorien. Situationen i Gaza lige nu er katastrofal, men vi bliver nødt til at vise vedholdenhed og fortsætte kampen, slutter hun.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.