På en række campingstole og med et banner foran sig med teksten “Sultestrejke for Palæstina”, fortsætter aktivister fra blandt andet Global Aktion, Studerende Mod Besættelsen og Jøder for Retfærdig Fred deres sultestrejke. Målet med aktionen er at få stoppet den danske eksport af våben og våbendele til Israel.
Strejken gik i gang onsdag den 29. maj og siden da har aktiviteterne kun indtaget vand. Selvom det kan mærkes på kroppen, at den ikke har spist i snart en uge, så er modet ikke svundet hos de sultestrejkende.
– Selve aktionen går godt. Vi har fået en masse mediebevågenhed og har talt med en del politikere. Blandt andet har Pelle Dragsted, Fransisca Rosenkilde og Kulturministeren været ude hos os, siger Nicholas Nyrop Vinthen fra Global Aktion, som er en af aktivisterne, til Arbejderen og tilføjer:
– Så vi ved, at de snakker om os derinde. Udenrigsministeren er også blevet kaldt i samråd den 19. juni om våbeneksporten, netop af nogle af de politikere, som vi har talt med herude.
Vi håber virkelig, at de politikere, som har været ude og snakke med os faktisk gør noget, og ikke bare støtter os i ord alene.
Nicholas Nyrop Vinthen, Global Aktion
Og netop udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen forsøgte aktivisterne også at komme i dialog med, da han gik fra Christiansborg om morgenen tirsdag den 4. juni.
Her gik aktivisterne og spurgte ind til, hvorfor han havde sagt, at der var lavet begrænsninger på våbeneksporten til Israel, når han samtidig havde givet to nye tilladelser til Terma. Tilladelser, som giver virksomheden fortsat mulighed for at eksportere våbendele til Israel.
Videoen blev filmet til Instagram, og kan ses her.
Trætte om morgenen og ondt i hovedet
Selve det at sultestrejke er ikke nogen nem omgang for kroppen. Det kan aktivisterne foran Christiansborg også mærke, særligt om morgenerne, hvor de oplever symptomer som hjertebanken, hovedpine og ondt i maven.
– Lige når vi vågner, så har vi det ikke særlig rart. Men når vi begynder at drikke vand med elektrolytter, så bliver det bedre. I løbet af dagen bliver det også mere overskueligt, så overordnet set har vi det stadig godt, fortæller Nicholas Nyrop Vinthen.
Han fortæller også, at der er en læge tilknyttet aktivisterne. Han tilser dem til tider for at holde styr på, hvordan deres symptomer udvikler sig. Blandt andet bliver de vejet og får taget deres blodtryk.
– Lægen har også givet os mange anbefalinger i forhold til, hvilke vitaminer, vi skal tage. Han siger indtil videre, at vi bare oplever normale symptomer, så han er ikke bekymret lige nu, men holder selvfølgelig øje med os, siger aktivisten fra Global Aktion.
Dog var én af aktivisterne besvimet under et lægetjek den 3. juni. Vedkommende kom dog på benene igen hurtigt, men gjorde blot aktivisternes frustrationer større.
– Det er jo en ekstrem protestform at sultestrejke, så derfor gør det os meget frustrerede, at regering ikke vil lytte og stoppe våbeneksporten, fortæller Nicholas Nyrop Vinthen.
Konkret handling
Siden sultestrejken begyndte, har aktivisterne også oplevet en stor støtte fra en lang række forskellige mennesker. Nogle er kommet forbi for at holde dem ved selskab i kortere eller længere tid, og nogle er kommet med store vandflasker, som er essentielle, når man sidder i det varme danske sommervejr.
I weekenden blev de sultestrejkende også mødt af to demonstrationer på Christiansborg Slotsplads. Om lørdagen var det en stor Palæstina demonstration, og søndag var det folkets klimamarch. Aktivisterne fortæller, at de til begge demonstrationer mødte folk, som støttede op om deres sag.
– Og det er jo fedt med alt den her støtte, men vi venter stadig på konkret handling fra politikerne. Vi håber virkelig, at de politikere, som har været ude og snakke med os faktisk gør noget, og ikke bare støtter os i ord alene, fortæller Nicholas Nyrop Vinthen og tilføjer:
– Vi kan ikke vente på et samråd den 19. Juni, den her våbeneksport skal stoppe nu. Vores styrke til at fortsætte er stadig høj, så vi bliver ved, indtil vi når vores mål.
I dag den 4. juni læser aktivisterne også navnene på døde i Gaza op foran Christiansborg. Studerende Mod Besættelsen lavede en lignende aktion den 3. juni, men nåede kun fra alderen 0 til 23, derfor fortsætter de sultestrejkende nu med alle de dræbte, som er ældre end 23.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.