I otte dage har fem aktivister fra en række forskellige organisationer sultestrejket foran Christiansborg. Deres mål har været at få stoppet den danske våben- og våbendeleeksport til Israel. Nu har aktivisterne afsluttet deres sultestrejke, ikke fordi deres krav er blevet opfyldt, men på grund af alvorlige advarsler fra deres læge.
Under hele aktionen har en læge været tilknyttet gruppen. Han har tilset dem til tider og holdt øje med deres symptomer. Selvom gruppen på forhånd var bevidste om, hvilke konsekvenser en sultestrejke kan have, så fik de torsdag den 6. juni en opfordring om at stoppe aktionen fra lægen.
Kampen er langt fra slut, og den vil ikke stoppe, før tilladelserne er trukket tilbage og våbenhandlen stoppet fuldstændigt.
Nicholas Nyrop Vinthen, Global Aktion
– Flere af os har oplevet ekstrem træthed, dramatisk vægttab, intens hjertebanken, svær svimmelhed og besvimelse, skriver aktivisterne i en pressemeddelelse og tilføjer:
– Én af os er nu blevet advaret af deres læge om, at de vil blive tvangsindlagt på hospitalet, hvis ikke de afslutter sultestrejken. Særligt for ikke at risikere tvangsindlæggelse og potentielt hjertestop for denne ene aktivist, har vi derfor besluttet at afslutte sultestrejken.
Vil kæmpe videre for våbenembargo
Selvom den konkrete aktion med sultestrejke er afsluttet, så giver aktivisterne ikke op på deres krav. De peger blandt andet på, at der fortsat eksporteres dansk producerede dele til de kampfly, som Israel bruger til at bombe civile palæstinensere.
Konkret handler det blandt andet såkaldte luft-til-jord-pyloner, som gør det muligt for Israels fly at kaste bomber på over 900 kilo.
– Danmark er medskyldig i Israels folkedrab på Gaza. Selvom vi afslutter vores sultestrejke, har vi til hensigt at genvinde energi til at fortsætte kampen mod den danske våbeneksport til Israel på andre måder, skriver aktivisterne i deres pressemeddelelse.
Og aktionen har ikke været fuldstændig uden resultater. Aktivisterne fortæller, at man har lykkedes med at få etablerede medier i Danmark til at tale om den danske våbeneksport i større grad end før. Det ser aktivisterne selv som en stor sejr for deres aktion.
Andre former for protest
En af aktivisterne, der har sultestrejket, er Nicholas Nyrop Vinthen fra Global Aktion. Han udtaler i pressemeddelelsen, at deres oplevelser har været intet i forhold til, hvad palæstinenserne i Gaza har været udsat for i snart otte måneder.
Israel har blokeret for store mængder nødhjælp og har skabt en hungersnød, som af flere NGO’er er blevet beskrevet som en krigsforbrydelse. Også anklagemyndigheden hos Den Internationale Straffedomstol har udtalt, at de vil søge en arrestordre på Israels premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant, hvor en af anklagerne er brugen af sult som våben mod palæstinenserne.
Nicholas Nyrop Vinthen fortæller, at der derfor stadig er meget at kæmpe for, selvom sultestrejken er stoppet. Han og de andre aktivister understreger i pressemeddelelsen, at de vil bruge tiden nu på at genvinde energi til at kæmpe imod Danmarks våbeneksport på andre måder.
Til Arbejderen peger han blandt andet på, at den nyetablerede teltlejr, “Palestine Square” på Rådhuspladsen i København, også har samme mål, som de sultestrejkende havde.
– Der er stor modstand blandt mange forskellige aktivister mod, at Danmark giver tilladelse til, at firmaer kan eksportere våben og våbendele til Israel. Kampen er langt fra slut, og den vil ikke stoppe, før tilladelserne er trukket tilbage og våbenhandlen stoppet fuldstændigt, siger Nicholas Nyrop Vinthen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.