Trist men rigtig godt skriv.!
Moral er godt, men dobbeltmoral er ikke.!
Det har vist sig svært at ytre sig og sætte Israels krig mod Gaza til debat på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Det har en gruppe studerende og ansatte på DTU måttet sande. Deres plakater og bannere bliver revet ned. Og senest har de fået forbud mod at vise en Israel-kritisk dokumentarfilm.
– Solidaritet med Palæstina er åbenbart ikke tilladt på universitetet. Palæstinensiske flag, fremvisning af dokumentarfilm og plakater om det igangværende folkemord, som staten Israel begår på palæstinensere, er ikke tilladt eller tages ned, fordi det betragtes som politisk, og DTU erklærer sig som en “apolitisk institution”, siger ph.d.-kandidat på DTU Federica Mariano til Arbejderen.
Hun er aktiv i DTU Against Occupation, der organiserer studerende og ansatte på DTU, som laver solidaritetsarbejde med Palæstina.
Forbud mod at vise dokumentarfilm
I sidste måned forsøgte de studerende og ansatte at arrangere et offentligt møde på DTU og vise dokumentarfilmen “Israelism”, der følger to unge amerikanske jøder, som rejser til Israel og Palæstina og oplever den brutale behandling af palæstinenserne.
Men studerende og ansatte fik at vide, at de ikke måtte vise dokumentarfilmen på grund af filmens politiske indhold. DTU er nemlig “apolitisk” og ønsker ikke at blive part i en international konflikt, lyder DTU’s forklaring.
DTU’s handlinger efter den russiske krig mod Ukraine sammenlignet med den absolutte tavshed om det igangværende folkemord på palæstinensere, som Israel har påført, viser deres dobbeltmoral.
Eyad Handala, aktiv i DTU Against Occupation
Arbejderen er i besiddelse af mailen fra DTU’s administration, der afviser at lade dokumentarfilmen blive vist på DTU.
“DTU er en apolitisk institution. Vi passer på ikke at blive part i enhver politisk debat, især debatter relateret til internationale konflikter. Vi støtter ytringsfrihed. Men det betyder ikke, at vi tillader filmvisninger på campus, der måske eller måske ikke bidrager til, at DTU bliver part i en debat relateret til en international konflikt”, skriver DTU’s administration blandt andet i en mail til DTU Against Occupation.
Afslaget vækker vrede hos de studerende og ansatte.
– Jeg er bekymret over at arbejde for en institution, der ikke tillader deres ansatte at have et rum til politiske debatter. At sige, at DTU er en “apolitisk institution”, er latterligt, for de beslutninger, de træffer om deres investeringer og samarbejder, er ekstremt politiske, siger Federica Mariano.
Hun bliver bakker op af hendes medstuderende fra DTU Against Occupation.
– Studerende og ansatte i den akademiske verden er en del af samfundet og dermed i sagens natur politiske væsener. Vi bør have lov til at have politiske debatter på campus. Ytringsfrihed er bundet til forskningsfrihed og akademisk frihed. Uden den står vi tilbage med et universitet i forfald, siger Emilie Schwarz, post.doc. på DTU.
DTU’s “apolitiske” tilgang til Israels krig mod Gaza afholdt ikke DTU fra i januar at invitere Danmarks ambassadør i USA, Jesper Møller Sørensen, til at holde foredrag om geopolitik. Ifølge DTU Against Occupation nævnte ambassadøren ikke de israelske bombardementer og Israels krigsstrategier i Gaza og resten af regionen – på trods af at USA er Israels nærmeste allierede.
Og på intet tidspunkt udtrykte den danske ambassadør bekymring for Israels folkedrab, påpeger DTU Against Occupation over for Arbejderen.
Forsøgt smidt væk fra uddannelsesmesse
I sidste uge var DTU vært for en stor uddannelsesmesse, hvor studerende kunne møde 150 danske og internationale virksomheder.
Flere våbenfirmaer – heriblandt Terma, der leverer dele til de israelske kampfly – havde meldt deres ankomst til messen. Terma endte dog med at blive helt væk fra messen.
DTU Against Occupation havde besluttet sig for at stille sig foran indgangen med et “Våbenhvile Nu”-banner og dele løbesedler ud.
De havde ikke stået der i mange minutter, før DTU’s sikkerhedschef troppede op og forsøgte at fjerne dem.
Ifølge sikkerhedschefen var der tale om en ulovlig demonstration, fordi de ikke havde bedt om tilladelse.
De unge Palæstina-aktivister nægtede at give efter for presset, og blev stående. Til sidst opgav DTU’s sikkerhedschef at få aktivisterne til at fjerne sig.
Har taget aktiv stilling til krigen i Ukraine
Mens universitetets ledelse mener, at DTU skal være “apolitisk” og derfor ikke vil tage stilling i Israels krig mod Gaza – så har ledelsen ingen problemer med at fordømme Ruslands invasion af Ukraine.
I en YouTube-video fra marts 2022 slog DTU’s rektor Anders Bjarklev fast, at “DTU fordømmer Ruslands invasion af Ukraine på det kraftigste”.
Opslaget kom, få dage efter at DTU’s ledelse havde offentliggjort, at man sammen med Danmarks øvrige universiteter:
“… fordømmer den russiske stats invasion af Ukraine. Der er tale om et uprovokeret angreb på et vestligt demokrati og de grundværdier, som er fundamentet for moderne, europæiske stater”.
Samtidig meddelte DTU og de øvrige universiteter, at man stopper alt samarbejde om forskning, uddannelse og innovation med universiteter i Rusland – samt stopper al udveksling af forskere og studerende.
DTU tilbyder også gratis psykologhjælp til alle studerende og ansatte, der er berørte af krigen mellem Rusland og Ukraine.
Og DTU har desuden nedsat en taskforce, der skal svare på spørgsmål om krigen.
Endelig tog DTU’s rektor i kølvandet på krigen mellem Rusland og Ukraine kontakt til alle DTU’s ledere og opfordrede dem til at være “… ekstra opmærksomme på deres medarbejdere og på at hjælpe og støtte i denne situation”.
– DTU’s ledelse har flere gange udtrykt en klar holdning til den russiske krig mod Ukraine. De har afbrudt alt samarbejde med Rusland, men intet foretaget sig i forhold til Israel. DTU’s ledelse har været fuldstændig tavs om det igangværende folkedrab: Men har ikke taget stilling, ikke fordømt og ikke kappet båndene til Israel og ikke tilbudt psykologhjælp til ansatte og studerende, der er berørt af Israels krig mod Gaza, konstaterer Federica Mariano.
Aktivisterne i DTU Against The Occupation anklager DTU’s ledelse for dobbeltstandarder og for ikke at lade alle stemmer komme til orde i debatten.
– DTU’s handlinger efter den russiske krig mod Ukraine sammenlignet med den absolutte tavshed om det igangværende folkemord på palæstinensere, som Israel har påført, viser deres dobbeltmoral. De kategoriserer sig som en “apolitisk institution”, når det gavner dem selv, fortæller studerende på DTU og aktiv i DTU Against Occupation Eyad Handala til Arbejderen.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DTU’s rektor, Anders Bjarklev.
Læs også
Aalborg Universitet giver efter for pres og dropper investeringer på Vestbredden
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.