Tilbage i maj i år vakte en studenteraktivistgruppe på Københavns Universitet (KU) stor opmærksomhed i hele landet. De havde oprettet en lejr på universitetets område og kaldte den Rafah Garden. Målet med lejren var blandt andet at få universitetet til at droppe sine investeringer i virksomheder, der opererede i ulovlige israelske bosættelser.
Gruppen bag lejren hedder Studerende Mod Besættelsen (SMB), og har været aktive siden 2021. Lejren opnåede sit mål omkring investeringerne, men havde også et andet krav, et totalt akademisk boykot af israelske universiteter.
Det krav har de stadig ikke fået indfriet, derfor valgte de tirsdag den 26. november at lave en ny lejr på KU’s campus på Amager. Men den nye lejr har haft alt andet end en fredelig begyndelse. Allerede på anden dag blev lejren ryddet af politiet, som selv sagde, at de var blevet tilkaldt af universitetets ledelse.
– Det har hele vejen igennem været tydeligt, at ledelsen har forsøgt at undertrykke vores aktivisme. Rektor har selv udtalt, at vi specifikt ikke må demonstrere for vores synspunkter, imens andre politiske grupper gerne må, fortæller Liva Lykke Snebang Møller, aktivist i SMB, til Arbejderen.
Man kan se øjeblikket, hvor politiet ankommer til lejren via linket her.
Da politiet kom og ryddede os, så var der ti meter fra os en demonstration mod udflytningen af CSS, men det var kun os, som blev bedt om at fjerne os.
Liva Lykke Snebang Møller, Studerende Mod Besættelsen
Lejren er blevet genoprettet efter rydningen, men aktivisterne mærker stadig, hvordan ledelsen gerne vil have dem fjernet. Blandt andet gennem forskellige sanktioner, som for eksempel bandlysning fra campus.
Det har ikke været muligt for KU at give en kommentar til Arbejderen. De henviser i stedet til en udmelding på deres interne hjemmeside, KUnet, hvor rektor Henrik C. Wegener skriver, at universitetet gerne accepterer “strømpefodsaktivisme”, som går kærligt og konstruktivt til værks.
– Strømpefodsaktivismen står i modsætning til uacceptabel aktivisme, som i urimelig grad forstyrrer vores daglige virke, som uden sans for proportioner løfter eksterne politiske spørgsmål ind på universitetet – og gør det utrygt at være studerende eller medarbejder på campus, skriver han videre.
Utryghedsskabende bannere
SMB har forsøgt at få svar på, hvad der præcist er årsagen til, at de ikke må demonstrere for deres synspunkter med på campus. Liva Lykke Snebang Møller fortæller, at de blandt andet har fået at vide, at deres bannere er politiske, og derfor ikke tilladt.
– Det er selvom, alle mulige andre grupper gerne må have politiske bannere. Da politiet kom og ryddede os, så var der ti meter fra os en demonstration mod udflytningen af CSS (Center for Sundhed og Samfund på det tidligere Kommunehospital – red.), men det var kun os, som blev bedt om at fjerne os, siger hun og tilføjer:
– Vi har også fået at vide, at et banner med nogle blomster på er utryghedsskabende. Der er bare ikke nogle gode argumenter fra ledelsens side om, hvad vi gør forkert.
Ifølge KU selv, så var problemet med de studerendes aktivisme, at de i for høj grad forstyrrede universitetets indre liv. I sit indlæg på KUnet skriver rektor, at man ikke kan se den nye lejr isoleret fra de seneste mange måneders vedvarende forstyrrelser fra SMB.
– Dørene i rektoratets kontorbygning, Museumsbygningen, er blevet lukket, alle begivenheder skal i dag have en beredskabsplan, og medstuderende og kollegaer med et andet politisk grundsyn kigger sig vagtsomt over skulderen. Ledelsens tålmodighed med disse forstyrrelser er ophørt, skriver han og tilføjer:
– Universitetet bragte lejren til ophør. De involverede studerende er forsøgt identificeret og vil blive mødt med en undersøgelse for overtrædelse af universitetets ordensregler.
Artiklen fortsætter …
Læs også
Og aktivisterne mærker også allerede sanktionerne. Liva Lykke fortæller, at de allerede har fået at vide, at de kan risikere bandlysning fra KU’s områder. Det er dog uklart, om der med bandlysning menes SMB som forening, eller de enkelte studerende.
– Begge dele er dog problematiske. Vi benytter os bare af vores ret til at demonstrere og gøre opmærksom på vores krav, og det kan så åbenbart lede til, at vi måske ikke kan gennemføre vores uddannelser, siger hun.
Vil gerne dialogen
Da Rafah Garden blev oprettet tilbage i maj, så begyndte der også en række forhandlinger mellem SMB og KU’s ledelse. Selvom forhandlingerne endte med at bryde sammen, så var det igennem dem, at man fik rejst kravet om at fjerne investeringerne i bosættelser.
Derfor håbede SMB også denne gang, at lejren kunne sætte gang i en dialog mellem dem og ledelsen. Men det har ikke været tilfældet ifølge Liva Lykke.
– Vi føler, at vores rettigheder som studerende bliver tilsidesat. Selv hvis ledelsen ikke vil have dialog, som det ikke virker til, så skal vores rettigheder i det mindste overholdes, siger hun.
Rektor Henrik C. Wegener mener selv, at universitetet har lyttet og forstået den frustration, som de studerende giver udtryk for. Han forventer derfor, at de studerende også viser den samme forståelse for KU, når de laver deres aktivisme.
– Enkelte studerende, grupperinger og ansatte må ikke ødelægge vores studie- og arbejdsmiljø, slutter han sit indlæg på KUnet af med.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.