Opdateret klokken 13:14 med kommentar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
– Der var faktisk kun afsat en halv time til mødet, men vi endte med at tale en hel time.
Ordene kommer fra Nicholas Nyrop Vinthen, der er aktiv i organisationen Studerende Mod Besættelsen (SMB). Han var nemlig en del af en gruppe af aktivister fra SMB, som var blevet inviteret til møde med udenrigsminister Lars Løkke torsdag den 12. september.
Mødet kommer i kølvandet på, at SMB har blokeret Københavns Universitets (KU) rektorat to gange inden for den sidste måned med krav om en akademisk boykot af Israel. Nicholas Nyrop Vinthen fortæller, at det derfor også var et af temaerne for mødet med udenrigsministeren.
– Men vi ville også gerne tale om Danmarks våbenhandel med Israel. Det endte også med, at vi talte om endnu flere emner med Løkke, så vi kom vidt omkring til mødet, siger han.
I et skriftligt svar til Arbejderen udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at han var glad for at få lov til at mødes med SMB, selvom de langt fra er enige om alt.
– Der er ingen tvivl om, at Israel-Gaza-konflikten vækker store følelser og nogle gange derfor kommer på tværs af den gode dialog, udtaler Lars Løkke Rasmussen.
Har mere styr på det end ham
Og netop våbenhandel med Israel er et emne, som Nicholas Nyrop Vinthen har sat sig meget ind i. Han var en del af en gruppe aktivister, der sultestrejkede foran Christiansborg for at stoppe den danske våbenhandel med Israel, desværre uden at handlen blev indstillet.
Han fortæller, at aktivisterne talte med Lars Løkke om de EU-fællesregler, der findes på våbenhandelsområdet, som skal sikre, at våben ikke bliver brugt til krigsforbrydelser.
Blandt andet artikel et, som kræver, at hver forespørgsel om tilladelse til våbenhandel skal vurderes som en enkeltsag.
– Derfor mener vi jo, at det virker mærkeligt, når Terma får en fem år lang tilladelse til eksport af våbendele, hvor de i ansøgningen nævner Israel. Der synes vi jo helt klart, at vi ikke lever op til fællesreglerne, siger Nicholas Nyrop Vinthen og tilføjer:
– Løkke indrømmede selv, at han ikke havde styr på de helt konkrete artikler og regler. Det viste for os det samme, som når vi har talt med KU om akademisk boykot og andet, at vi har bedre styr på reglerne, end de har.
Var de hårde ved jer?
Ud over de emner, som SMB selv havde lagt op til at tale om på mødet, så havde Lars Løkke Rasmussen også selv ting, han ville tale med aktivisterne om. Blandt andet et møde på KU som ministeren selv deltog i.
Her blev Lars Løkke Rasmussen buhet ud af et auditorium af aktivister fra netop SMB. Derfor ville han gerne høre aktivisterne til mødet om, hvorfor den situation endte med at udvikle sig sådan.
– Vi fortalte ham om, at vi føler, at vi ikke bliver hørt med vores krav. Kombineret med at vi ser et folkemord udspille sig på de sociale medier hver dag, så er frustrationsniveauet meget højt. Og de frustrationer kan komme ud på den måde, fortæller Nicholas Nyrop Vinthen.
Han fortalte os, at Danmark selvfølgelig ville følge ICC. Altså, at ligesom hvis Putin satte fod på dansk jord, så ville han blive anholdt, så ville Netanyahu også blive det, hvis ordren kom.
Nicholas Nyrop Vinthen, Studerende Mod Besættelsen
Som eksempel på, at de ikke følte sig hørt, fortalte aktivisterne om, hvordan de under deres nylige blokader af KU’s rektorat blev mødt af politi med maskingeværer og politihunde. En reaktion som tidligere studenterprotester ikke er blevet mødt med.
– Han virkede faktisk meget interesseret i, hvordan politiet havde ageret. Han spurgte direkte, om de havde været hårde ved os, hvilket vi mener, de helt klart gjorde, siger aktivisten fra SMB og tilføjer:
– Anden gang vi blokerede, vred de håndleddet meget voldsomt om på mange af os, da de fjernede os. Løkke sagde ikke så meget til eksemplerne, men han lyttede opmærksomt og nikkede en del, da vi fortalte.
Vi står ikke i vejen for en boykot
Pointen med de blokader, som SMB udførte, var at kræve, at KU indførte en akademisk boykot mod Israel. Noget som universitetet har afvist tidligere.
Begrundelsen for afvisningen er, ifølge SMB, at ledelsen på universitetet blot vil følge den danske udenrigspolitiske linje og derfor ikke kan boykotte israelsk akademia. Derfor ville aktivisterne gerne spørge udenrigsministeren om, hvorvidt den linje faktisk ville stå i vejen for en akademisk boykot.
Ifølge Nicholas Nyrop Vinthen sagde Lars Løkke Rasmussen helt konkret:
– Det er jo ikke os (Udenrigsministeriet, red.), der afgør, om et universitet skal lave en akademisk boykot. Vi vil ikke opfordre til det, men formentlig vil KU godt kunne gøre det.
Det er noget, som SMB vil tage tilbage til KU i fremtidige møder. De mener, at det helt klart beviser, at KU selv kan bestemme, om de vil indføre en akademisk boykot i fremtiden.
– Vi spurgte ham også konkret ind til Hebrew University, som KU har et samarbejde med. Nogle af lokalerne på universitetet ligger i en ulovlig bosættelse, bosættelser som Lars Løkke selv har været ude og fordømme, siger Nicholas Nyrop Vinthen.
Her svarede udenrigsministeren, at han ikke havde detaljerne om det konkrete universitet, men at han ville undersøge det nærmere.
I det skriftlige svar til Arbejderen uddyber Lars Løkke Rasmussen og fortæller, at Israel er et demokrati, som Danmark samarbejder med. Derfor understreger han, at regeringen ikke vil billige eller opfordre til boykot.
Han siger også, at danske universiteternes politik omhandlende universiteter i Israel ikke falder under udenrigsministeriets ressort.
– Jeg kender ikke reglerne for, hvorvidt danske universiteter kan boykotte universiteter, der for eksempel har aktiviteter på de ulovlige bosættelser på Vestbredden. Dette er Uddannelses- og Forskningsministeriets ressort, udtaler han videre.
Selvfølgelig følger vi ICC
Et af de sidste emner, som aktivisterne spurgte ind til, var Danmarks holdning til en eventuel arrestordre på Israels premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant.
Anklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) har nemlig anmodet om en sådan ordre. SMB ville gerne vide, om Danmark ville efterleve en sådan ordre, hvis den skulle blive udstedt.
– Han fortalte os, at Danmark selvfølgelig ville følge ICC. Altså, at ligesom hvis Putin satte fod på dansk jord, så ville han blive anholdt, så ville Netanyahu også blive det, hvis ordren kom, fortæller Nicholas Nyrop Vinthen.
Generelt mener aktivisterne fra SMB, at dagens møde gik godt. Selvom der ikke kom meget konkret ud af det, så håber de på, at Lars Løkke faktisk vil følge op på nogle af de punkter, som de rejste for ham.
– Særligt sagen om KU’s samarbejde med Hebrew University håber vi, at han vil se nærmere på. Og så sagde han, at han var frisk på flere møder i fremtiden, så at vi kunne tale videre om de her sager, siger Nicholas Nyrop Vinthen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.