I mere end to uger har studerende ved Københavns Universitet (KU) sovet i telt på campus for at protestere mod universitetets investeringer i Israel. Der har gennem perioden været forhandlinger mellem de studerende og KU om netop de investeringer, men de blev afbrudt i sidste uge efter en aktion mod universitetets rektorat.
Selve aktionen var ikke arrangeret eller sanktioneret af Studerende Mod Besættelsen (SMB), som står bag teltlejren, men alligevel har KU valgt at afbryde forhandlingerne med netop SMB.
De har i den forbindelse også beskyldt de studerende for at have begået hærværk mod universitetet og chikaneret medarbejdere.
– Man kan ikke true, chikanere eller ødelægge sig til en særligt ret på vores universitet. Fredagens blokade viser med al tydelighed, at de studerende ikke længere anerkender rammerne for at ytre sig på et universitet, skriver universitetet på X.
Det virker næsten, som om at Københavns Universitet alligevel ikke har den store beslutningsmagt i spørgsmålet om deres politik. KU er, som rektor Henrik Wegener sagde det under det seneste forhandlingsmøde, “kun så frie, som regeringen tillader”.
Studerende Mod Besættelsens talspersoner
Emil Nielsen fra Studerende Mod Besættelsen har tidligere udtalt til Arbejderen, at han mener, det er latterligt, at universitetet afbryder dialogen. Han og andre talspersoner fra lejren gennemførte derfor et pressemøde den 21. maj, hvor de kommenterede KU’s beslutning om at droppe dialogen.
Kun så frie som regeringen tillader
Noget af det, som SMB fokuserede på til deres pressemøde, var de fire “refleksioner”, som KU har udtalt sig om efter suspenderingen af dialogen. I deres opslag på X skriver universitetet, at de blandt andet vil se på, hvordan de kan gøre deres investeringer mere transparente.
Det er også et af de krav, som de studerende i teltlejren har til universitetet. Derfor glæder det dem også, at det nu vil blive nemmere at se, hvor KU’s penge er investeret. KU vil også undersøge, hvordan de kan sikre, at deres investeringer ikke er i strid med dansk udenrigspolitik.
Netop den formulering undrer talspersonerne fra SMB. De påpegede på deres pressemøde, at der tidligere var en formulering om, at KU’s investeringer ikke skulle bidrage til krænkelse af menneskerettigheder.
– Nu refererer KU til den danske regering i stedet. Det virker næsten, som om at KU alligevel ikke har den store beslutningsmagt i spørgsmålet om deres politik. KU er, som rektor Henrik Wegener sagde det under det seneste forhandlingsmøde, “kun så frie, som regeringen tillader”, udtalte talspersonerne på pressemødet.
De påpegede også, at selv om KU’s refleksioner indeholder gode elementer, så var de stadig for ukonkrete. Blandt andet udmeldelsen om, at de ville nedsætte arbejdsgrupper for at undersøge muligheder for at ændre for eksempel universitetets indkøbspolitik.
– Retorikken minder til forveksling meget om den, vi kender fra politikere, der nedsætter kommissioner og bestiller rapporter, som så er gået i glemmebogen et halvt år senere, fortalte de.
Vil fortsat forsøge med dialog
For SMB viser KU’s udmelding, at der er et politisk pres på universitetet for ikke at give lejren en “sejr” i sagen. Derfor var det også deres opfattelse, at KU benyttede enhver undskyldning for at droppe dialogen med Rafah Garden.
– Vi har for eksempel ikke set dokumentation på, at der til aktionen i fredags skulle være begået hærværk, eller at nogen skulle have chikaneret ansatte på KU. Den dokumentation, vi har set, viser faktisk det modsatte, at det foregik i god ro og orden, sagde Ingrid Larsen, en af talspersonerne fra SMB, og understregede endnu engang, at aktionen ikke var arrangeret af lejren.
Så ville du kalde det, som KU gør nu, en form for kollektiv afstraffelse?
– Det kunne man godt fristes til at kalde det.
På trods af udmeldingen fra KU så giver SMB og Rafah Garden ikke op. På pressemødet understregede de, at deres krav stadig er gældende. De håber derfor på, at rektoratet vil genoptage dialogen med dem.
– I morgen vil vi sætte os her i lejren med et bord, hvor vi vil have kaffe og kage. Så håber vi, at ledelsen vil kigge forbi, så vi kan fortsætte dialogen. Vi vil gerne finde en løsning på de her problemer, sagde talspersonerne.
Salam El Youssef, en af talspersonerne fra SMB, understregede samtidig, at selv om KU med deres refleksioner havde taget skridt mod at imødekomme deres krav, så var de ikke fuldstændigt indfriet.
– De her krav er ikke “nice to have”, de er “need to have”. Vi er åbne over for måder at indfri dem, men at trække investeringerne og indføre en akademisk boykot af Israel kommer vi ikke til at vige fra, sagde han.
Læs også
19-årige Rana sover i telt foran Københavns Universitet i solidaritet med Gaza
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.