Med stormøder, solidaritetserklæringer, underskrifter, og salg af kunst og vafler kaster studerende sig nu ind i kampen mod Israels krig i Gaza.
Hos netværket Studerende mod Besættelsen mærker man en stigende interesse fra medstuderende, der vil være aktive.
– Vi har fået en række henvendelser fra folk, der vil være aktive. Mange studerende er frustrerede over regeringens uforbeholdne opbakning til Israels tæppebombardement af Gaza, siger aktiv i netværket Olivia Zart til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Vi har et ansvar for at fordømme Israels krigsforbrydelser, folkedrab og besættelse. Debatten om konfliktens årsager og Israels “ret til selvforsvar” er mangelfuld og uden kontekst. Hamas’ angreb i Israel skete ikke i et vakuum.
Da Israel indledte sin krig mod Gaza, udarbejdede Studerende mod Besættelsen en solidaritetserklæring, der blandt andet slår fast, at “Palæstinensernes ret til modstand, herunder væbnet modstand, mod israelsk kolonialisme, undertrykkelse og besættelse, er givet gennem folkeretten. Det er derfor den israelske stat, der bærer det grundlæggende ansvar for det, der udspiller sig lige nu”.
Studerende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet, DTU og Syddansk Universitet bakker op om solidaritetserklæringen.
Mange studerende er frustrerede over regeringens uforbeholdne opbakning til Israels tæppebombardement af Gaza.
Olivia Zart, Studerende mod Besættelsen
Olivia Zart mener, at hun som studerende har et ansvar for at blande sig i debatten.
– Studerende har mange ressourcer at trække på. Vi lærer om international ret, historie og samfund og om, hvordan konflikter udvikler sig. Vi har et ansvar for at bruge vores viden til at udfordre den fortælling, der dominerer i den offentlige debat: At Israel er et offer, der har ret til at slå igen.
– Men i virkeligheden er Israel jo en besættelsesmagt, og det er Israel, som bærer ansvaret for det, som udspiller sig lige nu med deres 16 år lange belejring af Gaza og årtiers besættelse og undertrykkelse af det palæstinensiske folk.
På tirsdag afholder Studerende mod Besættelsen og Netværk af Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten (NASIM) og Anarkistiske Studerende et stormøde på Københavns Universitet Amager for at mobilisere alle de nye kræfter, der gerne vil være aktive.
Herudover planlægger de at sætte gang i en underskriftsindsamling.
Og så har Studerende mod Besættelsen på ny søgt aktindsigt i Københavns Universitets investeringer for at tjekke, om universitetet stadig har penge i de israelske bosættelser.
Olivia Zart fra Studerende mod Besættelsen mener, at debatten om konflikten er meget polariseret.
Derfor er en vigtig del af de studerendes kamp for Gaza og resten af Palæstina at indsamle og videreformidle viden om krigen og besættelsen.
– Vi opfordrer vores medstuderende til at søge information og orientere sig i nuancerede medier. Sammen med vores solidaritetserklæring delte vi en liste med links til medier og hjemmesider, hvor man kan få mere nuanceret viden om den israelske besættelse og følge med i, hvad der sker i Gaza og i resten af Palæstina, fortæller Olivia Zart.
Hun håber på, at hendes medstuderende – og de ansatte forskere på universiteterne – vil blande sig i debatten.
– Universiteterne er store vidensinstitutioner med en masse ressourcer, som de bør bringe i spil i den her situation. Jeg håber på, at ansatte og studerende på universiteterne vil tage stilling og aktivt fordømme Israels ulovlige krigshandlinger og boykotte Israel.
– Der har længe været en berøringsangst over for Israel. Mange studerende og forskere har været bange for at sige fra og gå offentligt ud og blande sig i debatten. Men forskere har viden om eksempelvis international lov, som er relevant at få frem under den her situation. Derfor bør langt flere forskere tage ansvar for, at vi som samfund bliver klogere på, hvad der egentligt foregår i Palæstina, og hvilke forpligtelser Israel og det internationale samfund har, opfordrer Olivia Zart.
Kunst og vafler for Gaza
Studerende på Det Kgl. Danske Kunstakademi i København, Det Fynske Kunstakademi og Det Jyske Kunstakademi har også kastet sig ind i kampen mod Israels “besættelse og folkemord”.
“Israels systematiske udryddelse af Palæstina og den etniske udrensning af det palæstinensiske folk er en alvorlig forbrydelse mod menneskeheden. Vi, studerende på Det Kgl. Danske Kunstakademi, nægter at se passivt til, mens Danmark understøtter kolonial besættelse, folkemord og krigsforbrydelser”.
Udtalelsen har senere fået opbakning fra andre.
I København er forbipasserende heller ikke i tvivl om de kunststuderendes holdning. Store bannere – blandt andet med teksten “End of apartheid – Free Palestine” – hænger ud af vinduerne på Det Kgl. Danske Kunstakademis bygning.
På Fyn har de kunststuderende netop afholdt et støttemarked for ofrene i Gaza. Pengene fra salget af kunstværker, tøj, vafler og varme drikke går til Mellemfolkeligt Samvirke til fordel for ofrene i Gaza.
– Situationen i Palæstina er desperat. Siden den 7. oktober har vi set, hvordan Israel, med regeringens velsignelse og materielle hjælp, har bombarderet civile, der er fanget i Gazastriben og fordrevet mere end en million mennesker. Vi er vidner til et folkedrab. Det er utilgiveligt at stå passivt og se på. Mediedækningen er partisk, og vi ser et stort behov for at fortælle sandheden samt give perspektiv på deres uretfærdige narrativ, fortæller Romeo Tehran til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Som studerende på en statsstøttet institution i centrum af København har vi et talerør. Det er en ressource, som vi vil bruge til at belyse Danmarks medskyldighed i folkedrabet. Stilhed er medskyldighed. Vi er medskyldige, hvis vi forbliver tavse, mens den danske regering muliggør besættelse, folkemord og krigsforbrydelser.
De kunststuderendes erklæring er blevet delt over hele verden – lige fra aktivister, privatpersoner og andre studerende i Norden, hele vejen til Hollywood og kulturelle institutioner rundt om i Europa.
Studerende på Kunstakademiet i Oslo og Filmskolen i København og Den Danske Scenekunstskole har tilsluttet sig erklæringen.
Våbenhvile og opgør med besættelsen
De kunststuderende mener, at en våbenhvile er afgørende for at få stoppet drabene på civile. Og de kræver, at Israel stopper sin besættelse af Gaza.
– Vi kæmper for at presse regeringen til at kræve en akut våbenhvile. Humanitære korridorer, som fører både ind og ud af Gaza, som i skrivende stund bliver blokeret af Israel. Det har ledt til en fuld kollaps af hele Gazas sundhedssystem, forklarer Romeo Tehran.
Han uddyber:
– Vi vil vise, at det giver resultat at mobilisere og organisere sig, at vi sammen kan råbe højere. Det er en lang kamp. Vi kommer til at gøre alt i vores magt for at vokse som studenterbevægelse og udvikle vores politiske arbejde, indtil Palæstina er frit.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Boligaktionen/ GO globaloffice politics
Nye unge kræfter.
Krigen i Gaza radikaliserer oplevelsen med den globale verden.
Vi mobiliserer vores solidaritet med det palæstinensiske folks ret til selvbestemmelse og modstandskamp mod besættelsesmagten.
Fredsbevægelserne har brug for en radikaliseret oprørsk ungdom der slutter sig til kampen om fred, mod NATO og DCA aftaler om amerikanske militære baser og fremmede tropper i landet og mod den overhængende trussel for at nukleare atomvåben bliver anvendt som en kulmination af krigen i Europa og i Mellemøsten.
Vi står foreløbig til rådighed for jer med info og et netværk hvor vi kan kanalisere vores anti-imperialistiske og neo-koloniale globale kritik.
Vi mødes i kampen for fred.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.