En helt almindelig aften med familien i Tivoli i København udviklede sig uventet for Stig Jørgensen. Som årskortholder til parken ynder han ofte at tage ind med sin partner og fem-årige barn.
Også denne aften var familien taget i Tivoli, hvor det meste af tiden blev brugt på forlystelser og isvafler. Men efter omkring to timer blev Stig konfronteret af en gruppe på fem af havens sikkerhedsvagter. De havde et problem med den T-shirt, som Stig havde på.
– Vi var faktisk ved at tage hjem, men pludselig kommer de her sikkerhedsvagter over. De fortæller mig, at jeg ikke må have min T-shirt på, da den har et såkaldt politisk budskab på, som de mener er imod Tivolis regler, fortæller Stig Jørgensen til Arbejderen.
Det frustrerer mig, fordi at den regel og ordet agitation bliver tolket som værende demonstrationer eller flyeruddeling, ikke hvad for en trøje man har på.
Stig Jørgensen
Beklædningen, som han har på, indeholder en kuffiyeh (palæstinensisk tørklæde, red.) og en trøje med teksten “Boykot Israel” på. Det er tøj, som Stig Jørgensen normalt har på, så han havde ikke tænkt videre over, at det kunne være et problem.
– Sikkerhedsvagterne siger, at det kun er tilladt med pride-budskaber i haven, og at jeg skal forlade Tivoli på grund af teksten på min trøje, siger han og tilføjer:
– Det, synes jeg, virker ret voldsomt, så min partner og jeg begynder at filme de her vagter. Samtidig starter jeg en dialog med dem, da jeg ikke mener, at det er fair at ville smide mig ud på grund af en trøje.
Fortolkninger af reglerne
Den video, som er kommet ud af hændelsen, er sidenhen blevet delt vidt omkring på de sociale medier. Videoen er uploadet til profilen Dialogjuice, og på Instagram alene har den allerede 324.000 visninger. Du kan se videoen herunder:
I videoen tilkalder sikkerhedsvagterne parkchefen, der kommer over for at overtage dialogen med Stig Jørgensen. Sikkerhedsvagterne bruger formuleringen “vores ven med det politiske budskab vil gerne tale med en voksen” til at kalde chefen over.
– Parkchefen er meget venlig og professionel, men han insisterer stadig på, at jeg skal enten forlade Tivoli eller dække min trøje til, så man ikke kan se budskabet. Det undrer mig meget, så jeg spørger, hvor den regel kommer fra, siger Stig Jørgensen.
Parkchefen henviser til haveregulativet for parken. Heri står der, at “agitation og politisk propaganda ikke er tilladt”. Derfor mener både han og sikkerhedsvagterne, at “Boykot Israel”-trøjen ikke er tilladt at have på.
– Det frustrerer mig, fordi at den regel og ordet agitation bliver tolket som værende demonstrationer eller flyeruddeling, ikke hvad for en trøje man har på, understreger Stig Jørgensen og tilføjer:
– Men det mente vagterne ikke. De sagde endda direkte til mig, at de selv må tolke reglerne til deres fordel. Og de stod ved, at trøjen var en agitation.
Jeg synes, at det er en form for hykleri, når det er specifikke budskaber, som for eksempel Boykot Israel, som ikke er tilladt, imens andre er.
Stig Jørgensen
Arbejderen har kontaktet Tivoli for en kommentar om sagen. De har sendt et skriftligt svar, hvor de også henviser til den samme regel i haveregulativet, samt at reglerne også indeholder forbud mod henkastning af skrald og at plukke blomster.
– Det er regler, vi har for at sikre en god oplevelse. Det er sjældent, at der er udfordringer med reglerne, da vores gæster kommer til Tivoli for at nyde livet og være sammen. Det er en balancegang, som vi håndterer så godt som muligt i de konkrete situationer, der løbende opstår, skriver Torben Plank, pressechef hos Tivoli, og tilføjer:
– Det betyder ikke, at vi ikke som individer er berørte af de grusomheder, der sker rundt omkring i verden. Hver gang der er en hændelse som denne, evaluerer vi internt, og det gør vi også her.
Vil have en offentlig debat
Efter nogle minutters dialog mellem parkchefen og Stig kom de frem til en form for løsning. Stig måtte gerne blive i haven med sin trøje på, men hvis andre gæster klagede over det, så ville han skulle tale med vagterne igen.
Familien var allerede på vej ud ad Tivoli, da hændelsen først skete, så de fortsatte deres plan og tog hjem. Dog efterlod oplevelsen stadig en grim smag i munden hos Stig.
– Hvis jeg ikke var den, som jeg er, der gerne tager en konfrontation og kan tale min sag, så var jeg jo bare blevet smidt ud. Og selv om vi fik lov til at blive, så var det jo med betingelser, siger han.
Han valgte derfor at udgive videoen med konfrontationen til de sociale medier, selv om han kunne have klaget til Tivoli privat. Han siger selv, at det er fordi, at han gerne vil have en offentlig debat om emnet: Hvilke politiske budskaber er tilladte, og hvilke er ikke?
– Vagten siger jo selv i videoen, at pride-budskaber er tilladt. Tivoli har også tidligere lyst haven op i det ukrainske flags farver, så nogle budskaber er jo tydeligvis tilladt, siger Stig Jørgensen og tilføjer:
– Jeg synes, at det er en form for hykleri, når det er specifikke budskaber, som for eksempel Boykot Israel, som ikke er tilladt, imens andre er. Det vil jeg gerne have en debat om.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.