Vi nærmer os mere og mere, “quasifascistiske” tilstande, i Danmark, og det ligner mere og mere et antidemokratisk styre. Har vi set dette mønster før? Ja jeg spørger bare?
Peter Blondin, Kbh. Ø.
Statsminister Mette Frederiksen har sat Justitsministeriet til at undersøge, om politiet og anklagemyndigheden kan skride ind over for demonstrationer og offentlige ytringer om Israels krig mod Gaza.
Det fremgår af et brev, som statsministeren har sendt til justitsminister Peter Hummelgaard.
Ifølge statsministeren er situationen “foruroligende” og viser, at der er personer i Danmark, “… der ikke har taget vores danske værdier til sig”.
Derfor har hun bedt justitsministeren udarbejde en redegørelse for, “… hvordan politiet og anklagemyndigheden bruger det strafferetlige værn mod tilskyndelse til og billigelse af terror”.
Statsministerens opfordring til at undersøge mulighederne for at retsforfølge og straffe demonstranter og ytringer om krigen i Gaza vækker bekymring hos en juraekspert.
– Det er lidt specielt, at statsministeren beder justitsministeren forholde sig til brugen af nogle straffebestemmelser i forbindelse med en verserende debat. Én ting er at lave en undersøgelse på bagkant af en debat, men at bede om en undersøgelse på nuværende tidspunkt sender nogle signaler og kan risikere at skabe yderligere skel mellem konfliktens deltagere, siger Nanna Grønning-Madsen til Arbejderen.
Det er specielt, at statsministeren på den måde “blander sig” i politiets og anklagemyndighedens arbejde i relation til en igangværende debat.
Nanna Grønning-Madsen, Syddansk Universitet
Hun er adjunkt, forsker og underviser på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, hvor hun underviser jurastuderende i strafferet og straffeproces.
Hun er ekspert i den danske terrorlovgivning og forsker inden for den almene strafferet.
– Når statsministeren beder om en undersøgelse af, hvordan politiet og anklagemyndigheden anvender det strafferetlige værn mod tilskyndelse og billigelse af terror i forbindelse med de omtalte demonstrationer og ytringer, indikerer det, at statsministeren mener, at det kan være relevant at se på disse straffebestemmelser i disse konkrete tilfælde. Det er specielt, at statsministeren på den måde “blander sig” i politiets og anklagemyndighedens arbejde i relation til en igangværende debat.
Hun uddyber:
– Man skal generelt passe på ikke at ende i en situation, hvor man kriminaliserer eller stækker ytringsfriheden i vigtige debatter.
Risikerer at skabe et “os” og “dem”
Juraeksperten er bekymret over flere af statsministerens formuleringer i brevet til justitsministeren.
Statsministeren skriver blandt andet til justitsministeren, at:
“Vi har i den seneste tid været vidne til foruroligende adfærd herhjemme, som næres af konflikten. Det viser tydeligt, at der er personer i Danmark, der ikke har taget vores danske værdier til sig”.
– Det er ærgerligt, at statsministeren med sin formulering kommer til at skabe et “os” og et “dem”. Det vil kunne skabe marginalisering af visse grupper i vores samfund. Og det er vigtigt at huske på, at konflikten mellem Israel og Palæstina går mange, mange år tilbage, og at der kan ligge mange personlige og individuelle forhold bag både pro-israelske og pro-palæstinensiske demonstranters ytringer og slagord, pointerer Nanna Grønning-Madsen.
CEDA: Statsministeren dæmoniserer demonstranter
Også Center for Muslimers Rettigheder i Danmark (CEDA) advarer regeringen mod at forsøge at intimidere de fredelige demonstranter, der dag efter dag går på gaden i solidaritet med den palæstinensiske befolkning.
– CEDA tager skarpt afstand fra regeringens forsøg på at intimidere og lukke munden på fredelige demonstranter, der råber op imod Israels besættelse, folkedrab og etniske udrensning af den palæstinensiske befolkning, ved at forbinde dem med terror.
– Vi ser med stor bekymring på, hvordan politikere forsøger at intimidere og lukke munden på folket. Og hvordan politikere misbruger terrorbegrebet og udnytter det til at fremme deres egen politiske agenda, siger Lamies Nassri, projektleder i CEDA, til Arbejderen.
Hun fortsætter:
– Statsministeren dæmoniserer ikke blot demonstranterne, hun tegner også et ensidigt billede af pro-Palæstina-demonstranter og udvisker den store tilslutning og støtte fra majoritetsdanskere. Hun forsøger at udviske den store enighed, der er i store dele af befolkningen, der nægter at se stiltiende til, mens den danske regering støtter Israel i dets folkemord og etniske udrensning af palæstinenserne i Gaza. Vi har i Danmark vist, at folket på tværs af religion, køn og etnicitet står samlet i solidaritet med Gazas befolkning.
3F København: Et angreb på ytringsfriheden
3F København – der har deltaget i en række demonstrationer – undrer sig over, at statsministeren er bekymret over de danske demonstrationer.
– Hendes bekymring må være på baggrund af historier i medierne. De har ikke baggrund i virkeligheden. Vi har deltaget i en lang række demonstrationer, og vi kan orientere statsministeren om, hvad der i virkeligheden foregår ved demonstrationerne, siger formand for 3F København John Ekebjærg-Jakobsen.
Han uddyber:
– Til alle demonstrationerne har parolerne været: Medbring kun palæstinensiske flag – ingen nationale flag (og dermed heller ikke Hamas’). Ingen religiøse symboler (og dermed heller ikke Hamas’). Grundlaget til alle demonstrationer har været: Alle på gaden for Palæstina. Våbenhvile nu. Fuld adgang til humanitær hjælp. At statsministeren nu vil have politi og anklagemyndighed til at skride ind over for demonstrationerne kan kun opfattes som et angreb på vores ytringsfrihed.
Justitsministerens redegørelse skal være færdig og sendes til Statsministeriet senest den 16. november.
Det er ikke kun i Danmark, at solidariteten med Gaza og palæstinenserne bliver forsøgt kriminaliseret.
Politiet i Berlin har forbudt en støttedemonstration og andre solidaritetsmarkeringer for Palæstina. Politiet mener, at gennemførelsen af demonstrationerne vil udgøre en trussel mod den offentlige sikkerhed og orden. Også Frankrig har forbudt demonstrationer for Palæstina på samme grundlag.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.