Der burde nok være nogen der gravede lidt i denne statsadvokats privatøkonomi og hans og DummerNicks forbindelser.
Statsadvokaten i Viborg ønsker hverken at stille op til interview eller på skrift uddybe, hvorfor institutionen ikke mener, at der er grundlag for at sigte våbenfirmaet Systematic for at have vildledt myndighederne om eksport af militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater.
Uanset hvilken eksportlovgivning, der er gældende, bør virksomheden udvise rettidig omhu og identificere enhver potentiel risiko for overtrædelse af menneskerettighederne.
Patrick Wilcken, Amnesty International
I en kortfattet mail til Arbejderen skriver Statsadvokaten i Viborg:
“På baggrund af de oplysninger, som Systematic A/S afgav til Rigspolitiet i forbindelse med dagældende ansøgningsskabeloner, har det været vurderingen, at der ikke var grundlag for at forsætte efterforskningen i sagen, da der ikke var en rimelig formodning om, at der var begået noget strafbart.”
Arbejderen har uden held bedt Statsadvokaten i Viborg skriftligt at uddybe, hvad det konkret er for nogle oplysninger fra Systematic og hvilke juridiske overvejelser, der har ført til, at han ikke mener, at der er grundlag for at sigte våbenfirmaet.
Droppet sigtelse
Arbejderen kunne i sidste uge fortælle, at Statsadvokaten ikke mener, at der er grundlag for at sigte det danske våbenfirma Systematic for at have eksporteret militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater – på trods af at de danske myndigheder havde vedtaget et forbud mod at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, fordi landet førte krig mod Yemen. En krig som FN har betegnet som “en af verdens største humanitære kriser“.
Både danske og udenlandske medier samt Amnesty International og FN-eksperter advarede allerede i 2015 i udførlige rapporter om Emiraternes og Saudi-Arabiens omfattende menneskeretskrænkelser i Yemen.
Emiraterne bliver anklaget for at have gennemført flyangreb mod civile, indført en blokade der har forhindret nødhjælp til millioner af mennesker, beskudt civile boligområder og oprettet hemmelige fængsler, hvor indsatte blev tortureret.
Trods de mange beskyldninger om menneskeretskrænkelser og krigsforbrydelser leverede Systematic sit kampstyringssystem til Emiraterne.
Kampsystemet kan blandt andet bruges til at indsamle informationer fra droner om potentielle fjenders lokationer og ved hjælp af kunstig intelligens spotte og indrapportere uregelmæssigheder i landskabet. Ud fra de informationer kan militæret “reagere på trusler hurtigere end nogensinde før”, skriver Systematic blandt andet på sin hjemmeside.
Amnesty: Skuffende beslutning
Hos Amnesty International er researcher Patrick Wilcken dybt skuffet over beslutningen om ikke at sigte Systematic. Han har i over ti år beskæftiget sig med våbenhandel og menneskerettigheder hos Amnesty International.
– Det er en skuffende beslutning ikke at sigte Systematic A/S, set i lyset af selskabets klare intention om at unddrage sig dansk eksportlovgivning og eksportere til De Forenede Arabiske Emirater via Storbritannien. Ved at benytte denne fremgangsmåde har selskabet udnyttet Storbritanniens mere lempelige eksportlovgivning, der indebærer klare menneskeretlige risici, siger Patrick Wilcken til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Uanset hvilken eksportlovgivning, der er gældende, bør virksomheden udvise rettidig omhu og identificere enhver potentiel risiko for overtrædelse af menneskerettighederne. Hvis virksomheden havde gjort det, ville den ikke have eksporteret sin software til hverken De Forenede Arabiske Emirater eller Saudi-Arabien, på grund af den indlysende risiko for at den ville blive misbrugt i Yemen-konflikten.
Våbenfirma afviser beskyldninger
Systematic afviser, at have gjort noget galt.
Det danske våbenfirma henviser til, at man allerede havde en tilladelse til at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, da regeringen i januar 2019 indførte et stop for at sælge militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater.
“Udmeldingen fra Udenrigsministeriet betød ikke, at eksisterende tilladelser blev tilbagetrukket, men gjaldt alene ansøgninger om nye tilladelser”, skriver Systematic blandt andet i en mail til Arbejderen.
Systematic er også blevet kritiseret for at have vildledt de danske myndigheder fordi selskabet – efter at eksportforbuddet var blevet indført – via sit britiske datterselskab fortsatte sin eksport af militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater.
I efteråret 2018 fik Systematic problemer med tilladelserne fra de danske myndigheder.
Gravermediet Danwatch har fået aktindsigt i korrespondancer mellem Udenrigsministeriet og Systematic. Aktindisigten viser, at Systematic pressede på for at få sin tilladelse fornyet, så våbenfirmaet kunne fortsætte sin eksport af militær software til det krigsførende Forenede Arabiske Emirater.
“Det er vigtigt, at vi får tilladelsen”, skriver Systematic i midten af august 2018 til en specialrådgiver i Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske afdeling.
Systematics danske eksporttilladelse til Emiraterne var netop udløbet, og det hastede at få en ny, fremgår det af en række opfølgende mails fra Systematic.
“Vi kan ikke forstå, hvorfor det ikke bare kan komme på plads nu”, skriver Systematic A/S en måned senere.
Men Systematics pres hjalp ikke.
Den 16. oktober 2018 afviste Udenrigsministeriet ansøgningen fra Systematic om fortsat eksport af militært udstyr til Emiraterne, fordi eksporten risikerede at medvirke til alvorlige menneskerettighedskrænkelser.
Kun tre uger efter Udenrigsministeriets afvisning sendte Systematic den 8. november 2018 en ansøgning til de britiske myndigheder om at eksportere militært udstyr til Emiraterne.
I februar 2019 – en måned efter det danske forbud mod at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater – fik Systematic grønt lys fra britiske myndigheder til at fortsætte deres eksport til Emiraterne.
Den fortsatte våbeneksport skete via Systematics britiske datterselskab.
Systematic må nemlig gerne eksportere sin militære software til Storbritannien. Og våbenfirmaet har en tilladelse til at eksportere militært udstyr til Storbritannien. Men i tilladelsen står der, at “slutbruger er ukendt” (altså at den endelige køber af våbenfirmaets udstyr) er ukendt.
Systematic oplyser altså ikke de danske myndigheder om, at den endelige slutbruger af selskabets militære udstyr er De Forenede Arabiske Emirater.
Arbejderen har blandt andet spurgt Systematic om de er enige i den vurdering at ansøgningen var blevet afvist hvis man havde ansøgt om at eksportere til Emiraterne via de danske myndigheder og ikke de britiske.
Det spørgsmål ønsker Systematic ikke at besvare: “Det er et hypotetisk spørgsmål, som kun myndighederne kan besvare”, lyder det i mailen fra Systematic.
I øvrigt er det danske våbenfirma klar til at genoptage våbeneksporten fra Danmark til det krigsførende land, hvis de får lov.
“Hvis myndighederne vurderer, at en eksport er forsvarlig og giver tilladelse til det, så ja”, skriver det danske våbenfirma i deres mail.
Statsadvokatens beslutning om ikke at sigte Systematic kom, samtidig med at den tidligere forsvarsminister og justitsminister Nick Hækkerup er trådt ind i Systematics bestyrelse.
Læs også
Anklager opgiver at sigte våbenfirma, der handlede med krigsførende diktatur
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.