I lørdags fyldte demonstranter med palæstinensiske flag igen Københavns gader.
Bag lørdagens landsdækkende demonstration stod Alle på Gaden for et Frit Palæstina-initiativet, der – endnu engang – mobiliserede tusindvis af danskere mod det igangværende folkemord i Gaza, hvor foreløbig 27.000 palæstinensere er blevet dræbt af Israels militær.
Fremadrettet vil der – ud over en ugentlig demonstration – blive mobiliseret til én stor demonstration om måneden.
Det sker for at give plads til andre aktiviteter, fortæller talsperson for solidaritetsnetværket Stop Annekteringen af Palæstina, der er med til at arrangere de store demonstrationer, Bilal Al-Issa til Arbejderen.
– Demonstrationerne har været drivkraften i at sikre den meget brede bevægelse, vi har i dag. De store demonstrationer blev startskuddet for den omfattende solidaritetsbevægelse. Demonstrationerne har bevidstgjort tusindvis af mennesker. Demonstrationerne har spredt sig til en lang rækker byer i Danmark, forklarer Bilal Al-Issa.
Han fortsætter:
– De seneste demonstrationer viser bredden og mangfoldigheden i solidariteten med Palæstina. Listen af organisationer, faglige sammenslutninger og partier, der anbefaler de store demonstrationer, bliver længere og længere. Og blokkene til demonstrationer bliver flere og flere og samler sundhedsansatte, forældre og børn, pædagoger og lærere og mange flere.
Og nu er det tid til at udvikle solidariteten med Gaza og resten af Palæstina yderligere, mener talspersonen.
– Nu skifter vi gear. Vi vil fremover mobilisere til én stor demonstration om måneden. Det sker for at give plads til andre aktiviteter. Folk har fået øjnene op for, at man kan bruge andre redskaber ud over at tage til demonstrationer. Det kan eksempelvis være støttemiddage, indsamlinger, kunst og kultur, boykotaktiviteter, happenings, aktioner og blokader… En masse grupper på kryds og tværs af fag og byer arbejder autonomt og tager selvstændige initiativer inden for bevægelsens fælles hovedkrav: Våbenhvile og stop blokaden af Gaza.
– Især under Week of Rage-ugen så vi, hvordan en masse forskellige kræfter på kryds og tværs arrangerede tre-fire aktiviteter hver dag og arbejdede sammen om ét fælles mål.
Folk har fået øjnene op for, at man kan bruge andre redskaber ud over at tage til demonstrationer.
Bilal Al-Issa, Stop Annekteringen af Palæstina
Han mener, at kendelsen fra Den Internationale Domstol om sagen om Israels krigsforbrydelser i Gaza åbner op for at optrappe især boykotaktivismen.
– Den Internationale Domstol slår i sin kendelse fast, at Danmark og de øvrige EU-lande skal være med til at forebygge folkemord. En naturlig konsekvens heraf må være at indføre en våbenembargo over for Israel, så vi kan få stoppet Termas og andre danske våbenfirmaers leverancer af dele til Israels F-35-kampfly. Derfor styrker vi nu vores samarbejde med Boykot Israel-bevægelsen, forklarer Bilal Al-Issa.
Lørdagens store, landsdækkende demonstration havde ikke mindre end 48 forskellige organisationer, foreninger, partier og grupper som anbefalere.
Den meget store bredde i solidariteten med palæstinenserne afspejlede sig også i de ti blokke i demonstrationen – der blandt andet samlede fagligt aktive, sundhedsansatte, Jøder For Fred, musikere og kommunister.
Undervejs blev der uddelt gratis palæstinensiske flag.
Parolerne for demonstrationen var: Øjeblikkelig og varig våbenhvile, ubegrænset adgang til nødhjælp, en ende på den ulovlige belejring af Gaza og frigivelse af de over 7000 palæstinensiske gidsler i Israel mod frigivelsen af de resterende israelske gidsler i Gaza.
Demonstrationen fandt sted, mens Israels drab på palæstinenserne i Gaza når nye højder.
Ifølge de seneste tal fra sundhedsmyndighederne i Gaza er over 27.000 palæstinensere dræbt i Israels angreb. Ifølge FN er 30 procent af Gaza blevet smadret.
Oplæste digt
Blandt talerne på demonstrationen var 24-årige Rayan Ali, der er barn og barnebarn af palæstinensiske flygtninge. Til daglig læser hun medicin og teknologi på DTU.
Forfatter Jonas Eika holdt også en tale. Han sluttede af med at læse digtet “Stilhed i Gaza” af den palæstinensiske digter Mahmoud Darwish:
“Gaza er ikke den smukkeste by. Hendes kyst er ikke mere blå end andre arabiske byers. Hendes appelsiner er ikke middelhavsområdets bedste. Gaza er ikke den rigeste by… Men hun svarer til et lands historie, fordi hun i fjendens øjne er den mest frastødende iblandt os – den fattigste, den mest desperate, den mest brutale. Fordi hun er et mareridt. Fordi hun er appelsiner, der eksploderer, børn uden barndom, aldrende mænd uden alderdom, kvinder uden begær. Fordi hun er alt det, er hun den smukkeste iblandt os, den reneste, den rigeste og den som er mest værdig til vores kærlighed”.
Siden angrebene på Gaza startede i oktober, har titusindvis af mennesker samlet sig til demonstrationer i Københavns gader i protest mod de brutale overgreb og krigsforbrydelser, som den palæstinensiske befolkning udsættes for af den israelske besættelsesmagt.
– Den humanitære situation i Gaza er en katastrofe, og der er voldsomt brug for handling: 93 procent af Gazas befolkning sulter, sygdomme spredes, samtidig med at der ikke findes tilstrækkelig medicin eller smertestillende, og at besættelsesmagten systematisk har tilintetgjort Gazas sundhedsvæsen, siger en repræsentant fra en af medarrangørerne, Internationalt Forums Palæstina-gruppe.
“En skamplet i dansk udenrigspolitisk historie”
Lørdagens demonstration markerede dag 120 for Israels angreb på Gaza.
– Det er 120 dage for meget. Det er en skamplet i dansk udenrigspolitisk historie, at den danske regering ikke handler for at ophæve sine diplomatiske forbindelser til Israel samt at suspendere den danske eksport af militært udstyr og våben til den israelske hær, når det er dokumenteret, at udstyret bruges til massedrab på civile i Gaza, udtaler en anden repræsentant fra Internationalt Forums Palæstina-gruppe, der uddyber:
– Vi kan alle følge med i folkemordet gennem vores sociale medier, hvilket får os til at reagere og gå på gaden. Hvorfor reagerer regeringen ikke? De danske politikere svigter deres ansvar, og de har blod på deres hænder.
Herudover bliver der også mobiliseret til en landsdækkende undervisningsstrejke på landets folkeskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser i dag, fredag.
Også demonstrationer i Aarhus, Odense og Esbjerg
I lørdags var der også demonstration i Aarhus.
Samme dag blev der afholdt demonstration i Esbjerg, hvor små hvide ligsække med “blod” skulle symbolisere de mange dræbte børn. Aktionen skulle samtidig markere, at de 12.000 børn, som foreløbig er blevet dræbt af Israels bombardementer, svarer til samtlige børn i Esbjerg.
Søndag eftermiddag var der demonstrantion gennem Odense for at kræve våbenhvile i Gaza.
Boykotkampagne og borgerforslag fortsætter
Ud over de mange lokale demonstrationer fortsætter arbejdet med at boykotte israelske varer.
I sidste uge fik apoteker på Vesterbro i København besøg af Boykot Israel-aktivister, der uddelte flyeren “Boykot israelsk kopimedicin” til apotekernes personale og kunder.
På et af apotekerne fik aktivisterne at vide, at apoteket allerede kunne mærke effekten af boykotkampagnen.
Aktivisterne oplyser, at apotekerne i andre bydele også kan se frem til at få besøg.
Også indsamlingen af erklæringer for borgerforslaget om, at Danmark skal arbejde for at stoppe folkedrabet i Gaza, fortsætter. På bare tre uger har mere end 30.000 støttet op. Du kan skrive under her.
Fra den 7. til den 10. marts kan du deltage i Løb for Fred Palæstina 2024.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.