I flere byråd rundt om i landet spreder solidariteten sig med Gaza og resten af Palæstina.
I Albertslund har kommunalbestyrelsen vedtaget en appel til regeringen om at arbejde for en våbenhvile og overholdelse af international lov i krigen mod Gaza.
I Gladsaxe spørger medlemmer af byrådet ind til, om kommunerne køber varer fra Israel – herunder de besatte områder.
I Aalborg holdt byrådet ét minuts stilhed for ofrene i Gaza.
Byrådet i Albertslund opfordrer til våbenhvile
Den 14. november vedtog kommunalbestyrelsen i Albertslund en opfordring til regeringen og Folketinget om, at tilslutte sig FN’s krav om våbenhvile og overholdelse af international lov i Israels krig mod Gaza.
– Jeg troede faktisk ikke, at forslaget ville blive vedtaget, fortæller manden, der tog initiativ til forslaget, Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Albertslund, Helge Bo Jensen til Arbejderen.
Han uddyber:
– Jeg tror, at debatten i vores kommunalbestyrelse afspejler holdningen i store dele af befolkningen. Mange kan ikke følge logikken i regeringens uforbeholdne støtte til Israel. Flere og flere vender sig mod regeringens hykleri og dobbeltmoral, når det gælder Danmarks og Vestens forpligtelser til at overholde menneskerettigheder og internationale konventioner.
Borgmesterens jurister: Det er ulovligt
Før punktet skulle behandles, forsøgte Albertslunds borgmester, Steen Christiansen at fjerne punktet fra dagsordenen.
Borgmesteren henviste til et notat fra kommunens jurister, der vurderer, at forslaget om at opfordre til en våbenhvile ikke er noget, kommunalpolitikere kan tage stilling til. Der er nemlig tale om udenrigs- og sikkerhedspolitik, som fastlægges af regeringen.
“Kommunalbestyrelsen i Albertslund kan ikke lovligt behandle sager om udenrigs- og sikkerhedspolitiske anliggender”, hedder det i det juridiske notat, som borgmesteren læste op af.
Men 13 ud af kommunalbestyrelsens 21 medlemmer trodsede vurderingen fra borgmesterens jurister og stemte for at fastholde punktet på dagsordenen.
Og de samme 13 medlemmer (fra Enhedslisten, SF, Radikale, Albertslundlisten og fire socialdemokrater) vedtog herefter at sende en appel til den danske regering og Folketinget om at støtte FN’s opfordring til våbenhvile og en overholdelse af krigens love.
Byrådet i Albertslund har endnu ikke hørt fra regeringen eller Folketinget.
Ifølge Helge Bo Jensen har Ankestyrelsen, der fører tilsyn med kommunerne, modtaget en henvendelse efter kommunalbestyrelsens beslutning om at opfordre til våbenhvile.
Men hidtil har Albertslund Kommune ikke hørt mere fra styrelsen.
Mange eksempler på udenrigspolitik i kommuner
Det er ikke nyt, at kommuner forholder sig til udenrigspolitik.
– De sidste 50 år har kommuner mere end 100 gange blandet sig i udenrigspolitik, fortæller Helge Bo Jensen.
Eksempelvis erklærede 17 kommuner sig i 1983 for atomvåbenfri zoner.
Det fik dengang Indenrigsministeriet til at melde ud, at “en kommunalbestyrelse ikke kan erklære kommunen for atomvåbenfrit område”, fordi det er “et udenrigs- og sikkerhedspolitisk spørgsmål, som kommuner ikke kan beskæftige sig med”.
Men det fik ingen konsekvenser for de mange kommuner, der havde erklæret sig atomvåbenfri.
I 2014 besluttede Gladsaxe, Herlev, Rudersdal og Gentofte at stoppe al indkøb af vejsalt fra det Marokko-besatte Vestsahara.
– Og så sent som i juni sidste år behandlede og vedtog et flertal i kommunalbestyrelsen i Albertslund et forslag, der handlede om at boykotte virksomheder, der ikke har trukket sig ud af Rusland. Dengang fik borgmesteren ikke udarbejdet et juridisk notat og forsøgte ikke at få taget sagen af dagsordenen – tværtimod var han en af forslagsstillerne, konstaterer Helge Bo Jensen.
Gladsaxe overvejer boykot
Albertslund er ikke den eneste kommune, hvor Israels krig mod Palæstina er flyttet ind i debatterne i byrådssalene.
Også i Gladsaxe er konflikten kommet på dagsordenen.
– På byrådsmødet i sidste uge kunne vi ikke få klart svar på, om Gladsaxe Kommune køber varer fra de besatte områder og fra Israel, fortæller siger Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Gladsaxe, Signe Rosa Skelbæk, til Arbejderen.
På byrådsmødet forklarede borgmester Trine Græse, at hun ikke er bekendt med, at kommunen køber varer fra de besatte områder og Israel.
Men hun kan ikke udelukke, at kommunen via underleverandører får varer fra de besatte områder og fra Israel.
Enhedslisten i Gladsaxe overvejer nu på baggrund af borgmesterens svar, om de skal forsøge at få vedtaget, at Gladsaxe Kommune boykotter israelske varer.
– Vi har allerede en kommunal indkøbspolitik, der stiller nogle generelle krav til, at de varer, vi køber, skal produceres under ordnede forhold. Det er helt naturligt, at vi går skridtet videre og tjekker, om de eventuelle varer, vi køber fra Israel, bliver produceret under ordnede forhold. Det gør de ikke, hvis de bliver produceret på besat land, understreger Signe Rosa Skelbæk.
Hun mener, at det kan være nødvendigt at boykotte israelske varer generelt – og ikke kun varer produceret i de ulovlige israelske bosættelser på besat land i Palæstina.
– Jeg tror, at der i øjeblikket bliver fiflet med, hvor de israelske varer kommer fra. Hvis vi ikke kan være sikre på, at israelske varer ikke kommer fra besat land, så kan det være nødvendigt at stoppe vores indkøb af alle israelske varer, siger Signe Rosa Skelbæk.
FN-resolutioner
FN har vedtaget en række resolutioner om Israel og Palæstina.
Eksempelvis fastlår FN’s Sikkerhedsråds resolution 2334 fra 2016, at de israelske bosættelser i de palæstinensiske områder, der har været besat siden 1967, krænker folkeretten og forhindrer en to-statsløsning, og dermed en varig fred.
Enhedslistens Signe Rosa Skelbæk fra byrådet i Gladsaxe ser ikke noget problem i, at lokalpolitikere debatterer og træffer beslutninger om eksempelvis indkøb fra Israel.
– Lige nu foregår der en masse uhyrligheder i Gaza. Det er vigtigt, at vi som kommunalbestyrelser gør alt, hvad vi kan for at presse på for våbenhvile og en fredelig løsning på konflikten. Og det er jo også kommunerne, der står for at integrere flygtninge. På den måde lever vi allerede med konsekvenserne af regeringens udenrigspolitik. Derfor er det helt naturligt, at vi også kan have en holdning til udenrigspolitiske spørgsmål.
Desuden henviser Signe Rosa Skelbæk til, at i 2014 slog den daværende økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard i et svar til Folketingets Kommunaludvalg fast, at “kommuner ikke er afskåret fra i deres indkøbspolitik at fastsætte, at de ikke indkøber varer fra besatte områder på Vestbredden”.
12 ud af Gladsaxes 25 byrødder er kommet med en opfordring til regeringen om at arbejde for at få stoppet alle kamphandlinger og sikre nødhjælp til Gaza.
Nødhjælpsindsamling i København
I København har et flertal i Borgerrepræsentationen besluttet, at undersøge mulighederne for at indsamle penge til nødhjælp til fordel for ofrene i Gaza.
Københavns Kommune vedtog i 2006 en politik for nødhjælp, der åbner op for at støtte nødhjælpsorganisationer.
Kommunen har tidligere støttet nødhjælp til ofrene for tsunami-katastrofen i det sydøstlige Asien i 2004 og jordskælvet i Pakistan i 2005.
Et minuts stilhed for ofrene i Gaza
I Aalborg holdt et flertal i byrådet et minuts stilhed for at mindes de tusindvis af uskyldige ofre i Gaza.
Ikke alle byrådspolitikerne ønskede at deltage i markeringen. Byrådsmedlemmerne fra Venstre, Konservative og Danmarksdemokraterne forlod byrådssalen, da der skulle holdes et minuts stilhed.
Læs også
Borgerlige byrådspolitikere udeblev, da der var et minuts stilhed for ofrene i Gaza
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.