Under parolen “My Body, my choice” (min krop, mit valg red.) gennemførte en række organisationer onsdag den 31. august en march i København for frie abortrettigheder.
Formålet med demonstrationen var at støtte kampen for fri abort alle steder i verden og konkret vise støtte til alle forkæmpere for retten til abort i USA op til midtvejsvalget i november.
I USA omstødte Højesteret i juni en skelsættende afgørelse, “Roe v. Wade” fra 1973, der sikrer retten til abort i hele USA. Afgørelsen betyder, at amerikanske kvinders forfatningssikrede ret til abort bortfalder. I stedet bliver det op til hver enkelt delstat selv at lovgive i spørgsmålet om abort. Abortforkæmpere i USA ser det som et “uacceptabelt og utænkeligt tilbageskridt”.
Spørgsmålet om retten til abort forventes at blive et tema i valget, og fordi USA er et land med stor magt og indflydelse i resten af verden, er det “afgørende for alle, der kerer sig om denne dagsorden, hvordan USA forholder sig til spørgsmålet,” skriver arrangørerne af marchen i København.
Fortvivlelsen og vreden over selve afgørelsen omkring “Roe vs. Wade” er hen over sommeren blevet erstattet af fortællinger fra USA om afgørelsens konsekvenser.
“Vi har hørt om en 10-årig pige, der måtte fragtes på tværs af statsgrænser for at få en abort oven på den voldtægt, som gjorde hende gravid. Om stater der indfører så strikse abortregler, at end ikke incest eller den gravides liv er grund nok til at få foretaget en abort. Om læger der ikke tør foretage indgreb af frygt for at blive sagsøgt, og som skal vurdere, hvornår en gravid persons liv er ‘nok i fare’ til at kunne forsvare at foretage en abort,” skriver arrangørerne af onsdagens demonstration på Facebook.
Heldigvis er der også positivt nyt fra USA. Således har Kansas – en ellers konservativ stat – med overvældende flertal ved en folkeafstemning besluttet at sikre retten til abort.
De lidt flere end 100 deltagere i demonstrationen mødtes ved Planetariet på Frederiksberg. Herfra gik de i samlet flok langs Søerne hen til den amerikanske ambassade på Østerbro, hvor de kunne høre taler fra eksempelvis Natalia Araya fra Dansk Kvindesamfund, Preethi Sundaram fra Sex og Samfund, Franciska Rosenkilde fra Alternativet og Yildiz Akdogan fra Kvinderådet.
Danmark har haft fri abort siden 1973 og var et af de første vesteuropæiske lande, der frigav aborten.
Det første land i verden, som legaliserede abort, var Sovjetunionen under Lenin i 1922.
Vi sender også støtte til kampen for fri abort på Færøerne, i Sierra Leone og alle andre steder i verden, understreger arrangørerne af marchen i København.
I Sierra Leone har regeringen tilkendegivet at ville støtte et lovforslag, som fremlægges senere i år, som giver piger og kvinder i landet ret til abort.
Mens det er yderst sjældent, at der sættes spørgsmålstegn ved retten til fri abort i Danmark, så er det fortsat ulovligt at få foretaget en abort på Færøerne. Man kan kun få en abort på Færøerne, hvis graviditeten er til alvorlig fare for kvindens liv eller helbred. En ny måling viser imidlertid, at befolkningens holdning flytter sig. I dag ønsker 49 procent af befolkningen at indføre fri abort i landet. I 2017 var det 29 procent.
Af den grund var gruppen Fritt Vál også til stede ved demonstrationen. De er en gruppe, som kæmper for abortrettigheder på Færøerne.
Medlemmer af 3F København deltog også i demonstrationen for at bakke op om kvinders ret til selv at vælge, om de vil være gravide eller ej.
Onsdagens demonstration var arrangeret af: Dansk Kvindesamfund, Dansk Mandesamfund, Sex og Samfund, Volt Danmark, Kvinderådet, Everyday Sexism Project Danmark, Jordemødre for ligeløn, Fritt Vál, Mødrehjælpen, Women’s March Copenhagen, Amnesty International Danmark, Forældre og Fødsel.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.