Rabotnik – flok arbejde.
Sesil Knage er grafisk designer hos kooperativet Rabotnik og har stået for det visuelle udtryk på Arbejderens nye hjemmeside.
Det er tredje gang, Rabotnik laver ny hjemmeside for Arbejderen. Første gang var i 2010, anden gang i 2012 og så nu i 2021, hvor den nye hjemmeside går i luften den 1. maj. Men hvor de to første sider var tæt forbundet med en papiravis, så er det denne gang en hjemmeside, som skal kunne stå helt på egne ben.
Vi har villet give Arbejderen et mere tilgængeligt og tidsløst look, et design som forbliver moderne i mange år.
På spørgsmålet om, hvad der adskiller den nye side fra de foregående, fremhæver Sesil Knage, at den er blevet mere brugervenlig.
– Vi har villet give Arbejderen et mere tilgængeligt og tidsløst look, et design som forbliver moderne i mange år. Vi har også arbejdet med mere luft. Den gamle hjemmeside kan godt føles meget kompakt.
– Samtidig har vi ønsket at holde fast i nogle elementer fra den gamle hjemmeside. Arbejderens logo eller hoved er det samme – og vi har designet en ny skrift til overskrifter, som er baseret på logoet. For eksempel er der et meget karakteristisk e. Og så er farverne også de samme – der er stadig masser af rødt på hjemmesiden, forklarer Sesil Knage.
Overskuelig og ligetil
Også strukturen på hjemmesiden er blevet lavet om.
– Vi har brugt rigtig meget tid på at bygge den op, så det bliver en god brugeroplevelse.
– Internettet er fyldt med hurtigt indhold. Der er stor konkurrence, specielt på de sociale medier, så man skal kunne fange læsernes opmærksomhed hurtigt og være meget konkret i forhold til det, som man gerne vil have dem til at se og trykke på. Derfor er det super vigtigt, at sidens struktur er på plads, og at der ikke er for meget forskelligt, som konkurrerer med hinanden, påpeger den grafiske designer.
– Specielt i forhold til forsiden har vi arbejdet med at gøre den mere overskuelig og ligetil. Som læser vil du langsomt blive præsenteret for forskellige artikler, mens du bevæger dig ned over siden. Der vil være meget få forstyrrende elementer. Og så er forsiden blevet markant længere, fordi artiklerne skal have mere fokus og mere plads.
– Læserne bliver også hele tiden præsenteret for nyt indhold, så de får lyst til at læse videre. Og i bunden af hver artikel bliver man præsenteret for fem af de nyeste artikler fra forsiden plus relaterede artikler.
Færre forstyrrende elementer
Også den enkelte artikel fremstår anderledes på den nye hjemmeside.
– For at læseren ikke skal blive distraheret, har vi arbejdet på at holde det meste information inde i artiklen. På den gamle hjemmeside står faktabokse i højre side, her står de inde i artiklen, hvor de kan foldes ud og ind. Formålet er, at du langsomt bliver præsenteret for indholdet, mens du læser, forklarer Sesil Knage.
– Det skal være nemt at fastholde koncentrationen. For en avis som Arbejderen er det også vigtigt at tænke på, at ikke alle har lige let ved at læse lange artikler.
For de særligt lange artikler er der lavet et longread-format.
– Det er et format, som egner sig bedre til lange artikler. Her er der arbejdet med at have større fokus på den lange tekst. Tekstfeltet er blevet mere centreret – og både brødteksten og spaltebredde er lidt større. Og du kan se, hvor langt du er kommet i læsningen af artiklen på en såkaldt progress bar, som folder sig ud i takt med læsningen.
En meget vigtig ændring er også, at den nye hjemmeside er mobilvenlig.
– Den gamle Arbejderen fungerer ikke særlig godt på mobil og tablet. Det gør den nye hjemmeside. Rigtig mange mennesker læser i dag på mobil eller tablet, og derfor er det meget vigtigt, at siden fungerer godt på disse platforme, understreger Sesil Knage.
Endelig er der også blevet arbejdet med at gøre det nemt at tegne abonnement på Arbejderen, give et støttebeløb eller tilmelde sig Nyhedsbrevet.
Stor erfaring
For Sesil Knage har det været en stor opgave at lave en ny hjemmeside til Arbejderen.
– Generelt er det altid et stort projekt at lave en nyhedsside. Der er mange elementer og mange ting, man skal være opmærksom på.
Læs også
Men Sesil Knage har prøvet det før. Hun er udlært hos Rabotnik for tre år siden, og i dag er hun medejer af virksomheden sammen med fire kollegaer. De fem kalder sig “medlemmer af kooperativet”, der er lige ret og pligt for alle, og alle får det samme i løn.
– Vi er et fællesskab eller et kollektiv, som hjælper hinanden med at få virksomheden til at løbe rundt. Vi tager del i det hele sammen og beslutter alt sammen – fra hvilke opgaver vi påtager os til rengøring og frokost. Så er der selvfølgelig noget faglig kompetence, som betyder, at nogen er mere kloge end andre på de faglige spørgsmål.
Sesil Knage fremhæver, at det giver en stor frihed at arbejde på den måde
– Vi kan tilrettelægge vores arbejdsdag og arbejdsuge, som vi gerne vil, efter hvad der nu passer den enkelte bedst. Vi tilstræber dog at have nogle samlede timer, hvor vi alle er på kontoret. Og så har vi for flere år siden besluttet, at vi kun arbejder 30 timer om ugen, og det har virket rigtig godt for os.
Revolutionær propaganda
På Rabotniks hjemmeside kan man læse, at virksomhedens kerneopgaver er “revolutionær design og propaganda”, men i princippet påtager man sig alle slags opgaver.
– Alt hvad der handler om kommunikation, hvad enten det er på en hjemmeside, på tryk, video, branding eller anden form for kommunikation.
Og Rabotnik mangler ikke opgaver, men har faktisk “rigtig travlt”, som Sesil Knage udtrykker det og nævner, at de lige nu er i gang med at lave en ny hjemmeside til Malerforbundet.
Tidligere har Rabotnik blandt andet har lavet Fagbladet 3F’s hjemmeside, en hjemmeside til 3F Rus, som er Reddernes Udviklingssekretariat, samt en hjemmeside til FIU-Ligestilling, som er et partnerskab mellem Dansk Metal, 3F, Serviceforbundet, Dansk Sygeplejeråd og HK.
Og så er der Arbejderens svenske søsteravis, Proletären, som fik nyt design og ny hjemmeside for godt tre år siden.
– Det brugte jeg som case til min svendeprøve og fik en sølvmedalje for den opgave, fortæller Sesil Knage.
For hende har det været en “fed opgave” at designe Arbejderens nye hjemmeside.
– Det var jo min læremester og nu kollega, Rune Bødker, som har stået for de to første udgaver af Arbejderen.dk, og nu har jeg så også fået lov. Det har været rigtig fedt.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.