Lørdag den 16. november havde Alle På Gaden For Et Frit Palæstina-Initiativet igen indkaldt til stordemonstration i København. Her trodsede mange tusinde demonstranter regn og blæst for at vise deres solidaritet med palæstinenserne.
“Vi er gået ind i 14. måned og over 400 dage i det igangværende folkedrab mod civilbefolkningen i Gaza. Over 44.000 mennesker er blevet dræbt, over 10.000 mennesker er savnede, og over 102.000 mennesker er blevet såret”, lød det i indkaldelsen.
Ved demonstrationen samlede de titusindvis af mennesker sig først foran Folketinget på Christiansborg Slotsplads, inden de gik gennem Københavns gader til Rådhuspladsen, hvor de kunne høre den palæstinensiske fotograf fra Gaza Motaz Azaiza holde tale.
Som altid var en lang række grupper repræsenteret ved lørdagens stordemonstration. Her ses et banner med teksten: “Musikbranchen for våbenhvile”. En gruppe Palæstina-forkæmpere fra den danske musikbranche har startet en underskriftindsamling for at kræve våbenhvile mellem Israel og Palæstina. Mange folk i branchen har underskrevet initiativet.
Blandt de mange grupper på gaden var blandt andre Murersvendenes Brancheklub i København og andre fagligt aktive.
Til samtlige af de mange Palæstina-demonstrationer, som Arbejderen har deltaget i, har jødiske aktivister med de sorte skilte og den røde skrift været med. Hver gang gør de klart, at “kritik af Israel” ikke er “antisemitisme”.
Også Studerende mod Besættelsen var troppet op til lørdagens stordemonstration. I september kunne Arbejderen fortælle, hvordan flere fra gruppen var blevet anholdt for at besætte museumsbygningen på Københavns Universitet (KU). Her krævede de akademisk boykot af israelske universiteter, som KU samarbejder med.
Også læger, sygeplejersker og andre sundhedsarbejdere i Danmark deltog igen i demonstrationen med budskabet om, at Israel stopper med at dræbe deres kolleger i Gaza. Over 1100 sundhedsarbejdere er blevet dræbt som følge af Israels krig mod befolkningen i Gaza.
Ngo’en Amnesty International Danmark var med på gaden i København for at kræve stop for Israels ulovlige besættelse af Palæstina, den israelske apartheid og danske våbenleverancer til Israel. Amnesty er blandt de fire organisationer, der har sagsøgt den danske stat for at tillade våbeneksport til Israel.
Gruppen Queers Against Occupation and Genocide, der deltog i stordemonstrationen, modsætter sig Israels forsøg på at retfærdiggøre folkemord, besættelse og apartheid ved at fremstille sig selv som venligsindet over for LGBTQ-personer. Queers Against Occupation and Genocide mener, at Israel på den måde “misbruger LGBTQ-personer i undertrykkelsen af palæstinenserne”.
En aktivist opfordrede til at underskrive dette krav om, at Danmarks obligatoriske pensionsordning ATP stopper med at investere danskernes pensionspenge i våbenfirmaet Terma, der sælger våbenudstyr til Israel.
Som en del af den internationale kampagne “Mask Off Mærsk” har aktivister flere gange blokeret Mærsks hovedkvarter i København. Det skyldes, at Mærsk transporterer våben til Israel.
Flere studerende og ansatte på danske universiteter er gået sammen i kampen om at kræve, at universiteter i Danmark indfører akademisk boykot og stopper med at samarbejde med universiteter i Israel. På ovenstående billede ses aktivister fra Palestine Solidarity Network på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Den palæstinensiske fotograf fra Gaza, Motaz Azaiza, deltog i stordemonstrationen, hvor han holdt tale. Han er verdenskendt for som fotograf at sætte liv og lemmer på spil for at dække Israels folkemord mod palæstinenserne.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.