Hykleriet er himmelråbende absurd. Jeg er meget lidt fan af Ø i disse dage, men de, og især Pertou Mach, skal have ros for at tage denne kamp, trods alt. SF beviser endnu en gang deres komplette overflødighed.
Den danske regering afviser at indføre sanktioner mod Israel.
Det gjorde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen klart fra Folketingets talerstol tirsdag i sidste uge.
Regeringen har ellers tidligere været særdeles aktiv for at indføre sanktioner mod lande som Rusland og Iran. Derfor har Enhedslisten foreslået, at der også bliver indført økonomiske sanktioner mod Israel i kølvandet på den omfattende bombekrig mod Gaza, der har dræbt mere end 30.000 palæstinensere og smadret sygehuse, boligblokke, veje og lagt Gaza i ruiner.
Vi ser en besættelsesmagt, som ødelægger og smadrer.
Trine Pertou Mach, udenrigsordfører, Enhedslisten
– Der er brug for et kursskifte i vores politik over for situationen i Palæstina. Vi er som land forpligtet af folkeretten og af folkedrabskonventionen. Det lever vi ikke op til med den måde, vores udenrigspolitik lige nu er skruet sammen på. Den israelske regering kommer ikke til at ændre kurs, fordi Vesten rynker panden. Der ligger et ansvar hos os for at gå fra ord til handling, mener Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach.
Hun uddyber:
– Hvor længe kan man vende blikket den anden vej? Siden det brutale terrorangreb den 7. oktober sidste år har verden været vidne til en uhørt brutal krigsførelse i Gaza. Israel har blokeret for forsyninger til civilbefolkningen. Hospitaler og sundhedsklinikker er blevet jævnet med jorden. FN-skoler er blevet smadret, elever og lærere er blevet dræbt. Hundredtusinder af hjem for helt almindelige mennesker er lagt i grus. Infrastrukturen er lagt i grus. Nødhjælpsarbejdere og journalister er blevet dræbt – mennesker, som brugte deres liv på at hjælpe andre til at overleve, eller mennesker, der brugte deres liv på at fortælle os om, hvad det er, der sker.
– Lige nu står Israel anklaget for den værste forbrydelse af dem alle, nemlig anklaget for folkedrab ved Den Internationale Domstol i Haag. Vi ser en besættelsesmagt, som ødelægger og smadrer. Som begår krigsforbrydelser. Som fordriver og afstraffer befolkningen kollektivt for et terrorangreb, der blev begået sidste år.
– Jeg spørger bare: Hvor længe kan man vende blikket den anden vej og holde sig til, at man lægger pres og forventer og formaner? For vi ved jo godt, at den israelske regering fuldstændig ignorerer de formaninger, ignorerer folkeretten, international humanitær lov. De fører en heftig politisk kamp mod FN-systemet, ikke mindst mod UNRWA. Alt det, vi har bygget op i verdenssamfundet efter Anden Verdenskrig, er noget af det, der faktisk står for skud lige nu, samtidig med at den palæstinensiske befolkning er udsat for et vanvittigt overgreb, understreger Trine Pertou Mach.
Enhedslistens beslutningsforslag påpeger blandt andet, at Danmark har “… en folkeretlig forpligtelse til at forebygge, forhindre og standse folkedrab og krigsforbrydelser. Det er forslagsstillernes holdning, at indførelse af sanktioner mod Israel kan medvirke til at forhindre og standse folkedrab og krigsforbrydelser i Gaza og på Vestbredden”.
– Tiden er kommet til at sætte handling bag ordene om, hvor alvorlig situationen er. Beslutningsforslaget er inspireret af det, vi har gjort over for alle mulige andre stater i verden, som brutalt forbryder sig mod folkeretten, menneskerettighederne, de internationale spilleregler og hele det internationale retssystem, forklarer Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach.
– Vi håber på, at vi kan bruge de samme redskaber til også at presse Israel til at stoppe sin brutale krigsfremfærd og rykke ind på det politiske spor, som er afgørende for at få en varig og retfærdig fred for både den israelske og den palæstinensiske befolkning.
Regeringen: Israel er et demokratisk land
Men udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen afviser at indføre sanktioner mod Israel.
– Vi skal huske på, at Israel den 7. oktober blev ramt af et bestialsk terrorangreb, hvor over 1200 mennesker blev dræbt, og derfor har Israel også en helt legitim ret til selvforsvar, lyder det fra udenrigsministeren.
Han uddyber:
– Danmark fører sin sanktionspolitik igennem EU og FN, og det er usandsynligt, at der her ville kunne opnås enighed om sanktioner mod Israel tilsvarende dem, som er indført mod Rusland og Iran.
Lars Løkke bliver bakket op af den socialdemokratiske udenrigsordfører Jesper Petersen.
– Israel er et demokratisk land omgivet af fjender, der gerne vil af med dem. Danmark har også en historisk relation til Israel, som vi som parti mener, man skal honorere, mener han.
Jesper Petersen uddyber:
– Israel er et demokratisk land, der er udsat for et terrorangreb, og vi har nogle forventninger og krav til dem om, hvordan de gennemfører deres modsvar og tager sig bedre af civile, end de har gjort. Og giver bedre adgang til nødhjælp end de har gjort. Men det er et demokratisk land. Derfor kan vi have diskussionen med dem om, at vi forventer, at de overholder de her ting, hvad Rusland og Iran jo har demonstreret, at de ikke vil. De er aggressorer, og de destabiliserer og så videre.
Masser af sanktioner mod Rusland
EU har vedtaget 13 sanktionspakker mod Rusland.
Sanktionerne omfatter ikke mindre end 1706 enkeltpersoner (heriblandt “propagandamagere, der støtter Kreml og er imod Ukraine” og 419 virksomheder, medier, teleselskaber, partier og så videre.
EU’s sanktioner mod Rusland består blandt andet af et rejseforbud, der forhindrer personer på listen i at rejse ind i eller passere gennem EU’s område ad land-, luft- eller søveje.
Som en konsekvens af sanktionerne har EU og G7-landene indefrosset mere end 320 milliarder euro, der tilhører russiske personer og virksomheder på EU’s sanktionsliste.
EU’s sanktioner har til formål at “… sikre, at Ruslands handlinger får alvorlige følger for landet, og effektivt at forhindre, at Rusland kan fortsætte sin aggression”.
Udenrigsministeren mener ikke, at man kan sammenligne Israel med Rusland og Iran.
– At sammenligne Israel med Rusland og Iran er jeg grundlæggende ikke enig i. Derfor har regeringen heller ikke til hensigt at arbejde for brede EU-sanktioner mod Israel tilsvarende dem, som blev vedtaget mod eksempelvis Rusland og Iran, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.
Vil ikke anerkende palæstinensisk stat
Folketingsdebatten tirsdag var ikke slut med regeringens afvisning af sanktioner mod Israel.
Enhedslisten havde nemlig fremsat endnu et forslag: At Danmark anerkender Palæstina som en selvstændig stat.
– Palæstinenserne har ret til deres egen stat. Det er slået fast i en lang række FN-resolutioner, indleder Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach.
– En dansk anerkendelse er særlig påkrævet lige nu, hvor Israels brutale krigsførelse i Gaza siden oktober har betydet mere end 30.000 dræbte. Det er den også, fordi den højreekstreme regering i Israel ganske aktivt har udbygget og udvidet de ulovlige bosættelser på den besatte Vestbred, ligesom bosættervolden er stigende, og de ting er også med til at nødvendiggøre, at man anerkender Palæstina. For de er jo – og det ved jeg er regeringens og i hvert fald udenrigsministerens holdning – netop også dele af de barrierer, der er for en varig og retfærdig fred. Det bliver ikke Netanyahu-regeringen, som kommer til at give palæstinenserne frihed, fortsætter hun.
Men også dette forslag blev fejet af bordet af regeringen.
– Vi kan ikke anerkende en selvstændig palæstinensisk stat – alene af den grund, at forudsætningerne ikke er til stede. Altså, folkeretligt skal der være en fast befolkning, der skal være et afgrænset geografisk territorium, der skal være en effektiv statsmagt, som indadtil kan udøve myndighed over for befolkning og territorium, og der skal være udenrigspolitisk handleevne, forklarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
Han uddyber:
– Jeg håber, at vi kan anerkende Palæstina på et tidspunkt. Det skal ske på et tidspunkt, hvor det gør en positiv forskel […] Hvis jeg syntes, at der var noget, der talte så stærkt for at anerkende Palæstina nu, så ville vi jo gøre det.
139 af FN’s 193 medlemslande anerkender Palæstina som stat. Ud over de fleste afrikanske, latinamerikanske og asiatiske lande anerkender også Island og Sverige Palæstina.
Udenrigsministeren afviser, at Hamas kan være en del af ledelsen af en kommende palæstinensisk stat.
– Et selvstændigt Palæstina kan ikke være ledet af dem, der gennemførte terrorangrebet den 7. oktober. Det er jo en organisation, et parti og en ideologi, som grundlæggende ikke anerkender staten Israels ret til eksistens, siger han.
Også Venstre afviser at anerkende Palæstina:
– Jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, at Danmark og resten af verdenssamfundet anerkender Palæstina som en stat. Hvem skal repræsentere Palæstina? Er det Hamas, eller er det Fatah? Hvem er det legitime overhoved for Palæstina? Hvem er det, man skal forhandle en tostatsløsning med, spørger Venstres udenrigsordfører Jan E. Jørgensen.
Også nej til forbud mod våbeneksport til Israel
De israelske kampfly, der bomber i Gaza, er fyldt med dansk udstyr.
Derfor foreslår Enhedslisten, at der bliver sat en stopper for danske våbenfirmaers eksport af dele til de israelske F-35 kampfly.
– På hvert eneste F-35-kampfly sidder der vitale dele, som er produceret i Danmark, også på de fly som siden oktober har dræbt uskyldige civile børn, kvinder og mænd i Gaza, fortæller Trine Pertou Mach.
Hun uddyber:
– Vi ved ganske meget om Israels krigsførelse i Gaza. Og det burde betyde, at Danmark slet ikke for nuværende eksporterer våben til Israel, men det gør vi så alligevel.
– Det er underligt, at Danmark skal løbe risikoen for faktisk at bidrage til krigsforbrydelser og overtrædelser af de spilleregler, vi selv har forpligtet os på, og derfor er det jo ikke kun for palæstinensernes skyld, at vi fremsætter det her beslutningsforslag.
– Det er det også, men det er faktisk også for vores egen, for internationale regler er noget, der er vigtigt, også når de er svære. De skal altid efterleves; det er ikke noget, man kan vælge til og fra, som man synes, man har lyst til i nemme eller svære situationer. Det er faktisk regler, der gælder hele tiden, og det gør de af en grund. Det gør de, fordi vi meget gerne vil have en orden i verden, der bygger på menneskerettigheder, krigens love og den internationale humanitære folkeret, og at man reagerer troværdigt, legitimt, konsistent og konsekvent, når stater overtræder den, konstaterer Trine Pertou Mach.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Ngo'er sagsøger staten: Kræver våbeneksport til Israel stoppet
Socialdemokratiets Jesper Petersen mener, at den danske våbeneksport er vigtig, for at Israel kan “forsvare sig”.
– Avanceret våbenteknologi og antiluftskyts anvendes løbende til at forsvare sig mod raketangreb og nu senest det store angreb med missiler og droner. Og det skal ikke være forbudt for Danmark og for så vidt også andre lande at handle med Israel, så de kan forsvare sig mod de trusler, der omgiver dem, som eksempelvis et angreb som det iranske, siger han og fortsætter:
– Kampflyene bliver brugt til formål i Gaza, men det er vigtigt at huske på, at de også bliver brugt i forsvaret af Israel mod angreb som det, Iran foretog natten til søndag.
Også Moderaterne afviser at stoppe våbensalget til Israel.
– Jeg er tryg ved, at det er Udenrigsministeriet og Rigspolitiet, der vurderer, om en eksporttilladelse giver mening, og vurderer, om den lever op til EU-retlige og internationale forpligtelser, lyder argumentet fra Moderaternes udenrigsordfører Jeppe Søe.
SF vil hverken stemme for eller imod at stoppe våbensalget til Israel.
– Det nuværende tidspunkt er ikke det rette til fuldstændig at stoppe våbenhandel med Israel, mener SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen afviser at sætte en stopper for dansk våbensalg til Israel. Han henviser til, at især når det gælder dansk eksport af dele til F-35 kampfly, så indgår der en “række sikkerhedspolitiske og forsyningsmæssige overvejelser”.
Danmark har tidligere indført våbenembargo mod eksempelvis apartheidregimet i Sydafrika og senest mod Rusland. Men hvad skal der til, for at den danske regering indfører en våbenembargo mod Israel, blev Lars Løkke spurgt.
– Det er et spørgsmål, det er vanskeligt at svare på, indrømmede han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.