Det er lørdag den 19. februar. Stormen Nora sætter sit præg på store dele af Danmark. Ikke mindst Bornholm er hårdt ramt.
Men en flok på omkring 50 fredsfolk trodser stormen og er mødt frem på Torvet i Rønne klokken 11. Enhedslisten på Bornholm har indkaldt til demonstration mod udenlandske tropper på dansk jord. Lignende demonstrationer vil senere på dagen finde sted i København og Aarhus.
Anledningen til de tre hasteindkaldte protester er regeringens udmelding om, at den er klar til at tillade amerikanske soldater, våben og militært udstyr i Danmark.
Enhedslisten på Bornholm har noteret sig, at udenrigsminister Jeppe Kofod konkret nævner Bornholm som en mulig lokalitet for udstationering af amerikanske tropper.
– Hvis USA begynder at udstationere tropper på vores kaserner eller opretter baser på dansk jord – ja, så vil de jo være legitime militære mål for modparten i de konflikter, som USA på et eller andet givet tidspunkt måtte være i. Ønsker vi virkelig det? Og hvor lang tid vil disse udstationeringer vare? Vil USA nogensinde igen trække sig tilbage, spørger Morten Riis, byrådsmedlem for Enhedslisten på Bornholm, i sin tale til demonstrationen i Rønne.
Han slår fast, at en aftale med USA, der åbner for amerikanske tropper i Danmark, vil være ensbetydende med afgivelse af dansk suverænitet.
Frida Kristensen fra Rød-Grøn Ungdom taler også til demonstrationen i Rønne. Hun slår fast, at ungdommen ikke ønsker en fremtid med militær oprustning og krig.
– Vi kæmper for en fremtid, hvor der er fred. Uanset om man bor i Ukraine eller i Danmark. Nogle ville måske sige, at jeg lyder naiv, når jeg siger, at jeg ikke tror på krig. Men man kan ikke bombe sig til fred og demokrati, siger Frida Kristensen.
Endnu inden demonstrationen i Rønne er slut, går protesten foran den amerikanske ambassade i København i gang klokken 12.
Protest i København
En række fredsbevægelser og politiske partier siger her nej til amerikanske baser og tropper i Danmark, men Enhedslisten er ikke med i arrangørkredsen. Partiets ledelse har meldt ud, at det er et forkert tidspunkt at protestere mod amerikanske tropper i Danmark på grund af den skærpede konflikt omkring Rusland og Ukraine.
“I den situation skal vores internationale kræfter gå til at fordømme Rusland og deres aggressive fremfærd og til at arbejde for en fredelig løsning”, har et flertal i Enhedslistens forretningsudvalg besluttet tidligere på ugen.
Ikke alle medlemmer af Enhedslisten er enige i den vurdering. En af dem er Sejer Folke, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune for Enhedslisten. Han er sammen med to andre taget hele vejen fra Stevns for at deltage i demonstrationen i København.
– Det er simpelthen så langt ude, at regeringen vil acceptere amerikanske tropper og baser i Danmark. Mette Frederiksen er ved at kuldkaste den sikkerhedspolitik, Danmark har bygget på siden 1949. Det er rigtig ærgerligt, at Enhedslisten ikke støtter demonstrationen i dag. Enhedslisten Stevns og Faxe har lavet en protest til ledelsen i forhold til deres beslutning, siger Sejer Folke.
Nogle medlemmer af Enhedslisten er mødt frem med Ø-badges på jakken, for at vise at de altså også er med i dag.
Omkring 150 mennesker er samlet i strid blæst foran den amerikanske ambassade.
– Uanset hvor mange vi er, er det godt, at vi er her i dag. Vi er her af én enkelt grund. Vi vil ikke have amerikansk militær udstationeret på dansk jord. Det er et brud med omkring 70 års dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. To grundprincipper brydes: At Danmark ikke accepterer udenlandske tropper på dansk jord, og at Danmark ikke accepterer atomvåben på dansk jord, siger den første taler på demonstrationen, Lotte Rørtoft-Madsen, formand for Kommunistisk Parti, der er blandt arrangørerne.
Hvis USA begynder at udstationere tropper på vores kaserner eller opretter baser på dansk jord, så vil de være legitime militære mål for modparten i de konflikter, som USA på et eller andet givet tidspunkt måtte være i.
Morten Riis, Enhedslisten Bornholm
Et stort banner slår pointen fast: “Nej til US-militær i Danmark”. Her er også fredsflag, et amerikansk flag med teksten “Yankee go home” og skilte mod amerikanske tropper på dansk jord.
– Det er nu og ikke senere, vi skal sige fra. Nu – før amerikanske atomvåben og militærbaser er i Danmark. Vi har et særligt ansvar for at sige fra over for USA, fordi Danmark er medlem af NATO. Danmark skal gå i en anden retning i stedet for at gå efter oprustning, intervention efter intervention, krig efter krig, ødelæggelse efter ødelæggelse. Vi kan vælge at stoppe med at følge USA blindt i alle mulige konflikter. Vi kan vælge at opbygge fred, siger Ayanle Farah fra SUF i sin tale.
En del unge deltager i protesten foran den amerikanske ambassade. En af dem er Hannes Nilsson.
– Jeg er med, fordi jeg synes, det vi har brug for lige nu, er nedrustning og ikke mere krigshetz. Vi har brug for, at både NATO og Rusland nedruster. Planen om, at der skal være amerikanske soldater i Danmark, er virkelig sindssyg, siger han til Arbejderen.
Jesper Tholstrup fra Internationale Socialister slår i sin tale på, at vi skal sige nej til imperialistiske ambitioner, uanset om de måtte komme fra Washington, København, Bruxelles eller Moskva.
– En aftale om udstationering af amerikanske tropper og krigsmateriel vil blot flette Danmark længere ind i et spindelvæv af imperialistisk rivalisering, der i sidste ende aldrig vil kunne øge sikkerheden eller trygheden hos vores medborgere i Danmark, understreger han.
Fredsbevægelsen “Aldrig Mere Krig”, der også er med i arrangørkredsen, har sendt en udtalelse til demonstrationen, hvor de hilser oprøret mod amerikansk militær i Danmark stort velkommen.
“Det hjælper ikke på situationen at udråbe den ene militære stormagt til en større trussel end den anden – historien har vist, at der er rigeligt med blod på alles hænder. I den konkrete situation, med epicenter omkring Ukraine, er dette først og fremmest en konflikt mellem pengemænd: USA’s økonomiske og politiske elite i alliance med Ukraines oligarker overfor Ruslands oligarker”, står der blandt andet i udtalelsen, der bliver læst op.
Ind imellem talerne synger demonstranterne fredssange som for eksempel: “Vi vil se land uden bomber og kanoner”.
Sidste taler er Tove Jensen fra Demos. Hun slår fast, at den nuværende skærpede konflikt mellem Rusland og NATO/Ukraine i høj grad hænger sammen med, at NATO og USA kæmper for at genoprette deres magtposition.
– I august 2021 stod det klart, at NATO’s enerådende dominans er ved at være forbi. Den politiske arrogance og grådighed står afklædt i dag, hvor Taleban er tilbage ved magten i Afghanistan. NATO og USA har behov for at vise deres eksistensberettigelse, siger hun og slutter med at sende en hilsen til demonstrationerne i Rønne og Aarhus.
Demonstration i Aarhus
I Aarhus er det bevægelsen Århus mod Krig og Terror, der har indkaldt til protest mod amerikansk militær i Danmark klokken 13:30 på Rådhuspladsen.
Knap 100 deltager i demonstrationen, hvor der ud over taler også bliver sunget fredssange og læst støttehilsener op fra flere fredsbevægelser.
Christian Juhl, folketingsmedlem fra Enhedslisten, har i modsætning til flertallet i Enhedslistens forretningsudvalg valgt at støtte demonstrationen og sagt ja til at holde tale.
– Skal vi have amerikanske soldater og militært grej på dansk jord? Svaret er naturligvis nej. Vi skal ikke øge den militære spænding og øge risikoen for at blive bombemål. Der er foreløbigt tale om ønske fra USA, men den danske regering er positiv overfor USA’s ønsker, og Mette Frederiksen husker at nævne, at vi ikke accepterer atomvåben på dansk jord. Hun glemmer at nævne, at USA aldrig svarer på, om de har a-våben med. Mette Frederiksen og andre militæreksperter henviser til den aftale, som Norge har indgået. Men de nævner ikke, at norske havne allerede to gange er besøgt af atombevæbnede skibe. Og Norge må nu leve med, at det er USA-lovgivning, der gælder indenfor hegnet på de nye amerikanske baser, siger Christian Juhl.
SF i Aarhus støtter også op om demonstrationen, men har ikke været i stand til at finde en taler.
Fredsministerium er en af de fredsbevægelser, der har sendt hilsen til dagens demonstrationer.
“Danmark mister med aftalen sin nationale suverænitet og derved muligheden for at tage selvstændige udenrigspolitiske skridt. Vores land ender som en uselvstændig brik i de aktuelle og fremtidige konflikter og krige, som USA indleder. Aftalen umuliggør en egen balanceret dansk politik i forhold til Rusland, Kina og resten af verden”, hedder der blandt andet i udtalelsen.
Protester den 5. marts
Fra alle tre demonstrationer bliver det slået fast, at lørdagens protester blot er starten på opbygningen af den brede bevægelse, der er nødvendig, hvis det skal lykkes at forhindre regeringens planer om amerikanske soldater og baser i Danmark.
I København, Aarhus og andre steder i landet arbejdes der lige nu på at forberede større og bredere protester lørdag den 5. marts.
I København er der planer om en demonstration, der starter foran den amerikanske ambassade og går til Christiansborg.
I Aarhus er der demonstration på Klostertorvet klokken 12 med efterfølgende debatmøde om situationen i Ukraine.
I flere andre byer diskuteres lige nu muligheden for at gennemføre protester den 5. marts.
Enhedslistens forretningsudvalg har været samlet til et ekstraordinært møde lørdag og besluttet, at partiet nu støtter protester den 5. marts mod amerikanske tropper i Danmark.
“Enhedslisten vil arbejde for at mobilisere til en bred folkelig bevægelse mod krig og imod tilstedeværelsen af fremmede tropper på dansk jord”, hedder det blandt andet i en udtalelse fra mødet.
Enhedslisten opfordrer til, at følgende bliver tilføjet grundlaget for demonstrationer:
“Vi opfordrer også til gensidig nedrustning og politiske forhandlinger for en fredelig løsning på konflikten i Ukraine. Vi siger klart nej til krigshandlinger og nej til invasion af Ukraine.”
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.