Fredag den 6. december var en særlig dag i hovedstaden. Egyptens præsident, Abdel Fatah el-Sisi, var på statsbesøg, og det betød blandt andet et møde og karettur med det danske kongepar.
Der var derfor mulighed for offentligheden for at se præsidenten og kongeparret ankomme til Amalienborg Slotsplads. Det var den mulighed, som Stig Jørgensen også ville udnytte. Han havde dog valgt at tage et Palæstina-flag med sig ind til slotspladsen.
– Det var ikke tænkt som en større handling som sådan, jeg ville bare have flaget med for at vise Sisi, at jeg støtter op om Palæstina. Særligt når hans regering har blokeret for nødhjælp ind i Gaza, så syntes jeg, det var vigtigt at vise, at det ikke er glemt, siger han til Arbejderen.
Når man blokerer for helt fredelige meningstilkendegivelser, særligt når det er rettet mod en statsleder, som har en så dårlig omgang med menneskerettigheder, så er det dybt problematisk.
Stig Jørgensen
Men netop at tage det flag med skulle vise sig at give problemer. På cykelturen på vej hen mod Amalienborg blev han stoppet af politibetjente, som ville registrere hans navn og adresse.
– De gav begrundelsen, at der var et “politisk islæt” med mit flag. Det syntes jeg var lidt mærkeligt, men jeg gav dem den info, de ville have, og de lod mig komme forbi, siger Stig Jørgensen.
Men det skulle vise sig, at det ikke var sidste gang den dag, at han skulle have kontakt med politiet på grund af sit flag.
Anvist et sted at demonstrere
Efter at have parkeret sin cykel fortsætter Stig Jørgensen videre mod Amalienborg, stadig med sit flag på sig. Han ankommer til indgangen ind til slotspladsen, hvor han forsøger at gå stille og roligt ind, så han kan stå sammen med de øvrige mennesker, som er mødt op for at se kongeparret og præsidenten.
Men her bliver han igen stoppet af politibetjente. De vil endnu engang have ham registreret, selvom han allerede var blevet det kort tid forinden.
– Der bliver jeg lidt frustreret. Jeg spørger, om de ikke bare kan tale med deres kolleger over radioen, som lige har fået mine info. De siger, at det ved de intet om, og insisterer på, at jeg skal give mine info igen, siger Stig Jørgensen.
Hele episoden blev optaget på video, som kan ses herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Efter noget diskussion frem og tilbage, så fortæller politiet ham, at han slet ikke må komme ind på pladsen. De skubber ham endda lidt tilbage, da han er kommet en smule ind på pladsen.
Da Stig spørger, hvorfor han ikke må komme ind, men andre gerne må, så svarer politiet, at det er, fordi han har et Palæstina-flag, hvilket de anser som en demonstration.
– Jeg prøver at forklare dem, at jeg ikke er i gang med en demonstration, jeg har bare et flag med, som jeg har tænkt mig at stå med. Men de fastholder, at det er en demonstration på grund af flaget. De siger også, at det er af sikkerhedshensyn, men uden at uddybe, hvilke hensyn det er, fortæller han og tilføjer:
– Det var meget frustrerende, men jeg valgte så at gå rundt om Amalienborg til en af de andre indgange, da jeg håber, at jeg kan komme ind der.
Jagtet inde på slotspladsen
På vejen rundt om Amalienborg møder han igen betjente, som fortæller ham, at nu er der kommet en beslutning om, at han slet ikke må komme ind. Stig Jørgensen får aldrig at vide, hvem der har taget den beslutning.
Dog kommer der hurtigt en kvindelig betjent, som faktisk tillader, at Stig kommer igennem og ind til slotspladsen.
– Det kommer der dog hurtigt en kontraordre på, og jeg bliver jagtet af politiet inde på pladsen. De tager fat i mig og fortæller, at jeg alligevel ikke må være der, så jeg bliver ført ud af området, siger han.
Da hele episoden er overstået, er karetturen slut, og Sisi er kommet ind på Amalienborg. Senere samme dag tager Stig Jørgensen med sit flag hen til Udenrigsministeriet for igen at forsøge at se Egyptens præsident.
– Her bliver jeg igen igen registreret af politiet, denne gang med undskyldningen om, at jeg for nylig har været i kontakt med dem. Det føles jo meget som om, at det er en registrering på grund af politiske holdninger eller decideret chikane, understreger han.
Bestillingsarbejde fra regeringen
Dagens oplevelser har gjort Stig Jørgensen meget frustreret. Han fortæller, at han egentlig ikke bebrejder politiet for deres ageren, da de bare bliver styret oppefra. Han mener derimod, at problemet ligger hos regeringen.
– Det virker som bestillingsarbejde. At man i regeringen har besluttet, at man ikke vil have Palæstina-budskab i nærheden af Egyptens præsident. Det, synes jeg, virker skræmmende og antidemokratisk, fortæller han og tilføjer:
– Når man blokerer for helt fredelige meningstilkendegivelser, særligt når det er rettet mod en statsleder, som har en så dårlig omgang med menneskerettigheder, så er det dybt problematisk.
Arbejderen har forsøgt at få kommentarer fra Justitsministeriet og Københavns Politi. Ingen af dem er vendt tilbage med svar eller kommentarer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.