I tirsdags klokken 13 kom dommen fra Københavns Byret, der gav Amager Fælleds Venner medhold i, at Fælledby P/S skal indstille byggeforberedelserne på Amager Fælled.
Dommen var betinget af, at Amager Fælleds Venner i løbet af en uge kunne stille en sikkerhed på to millioner kroner.
Det er så fantastisk. Helt vildt sejt, at det kunne lade sig gøre. Det viser, hvor stor en støtte vi har i Amager Fælleds Venner til at køre den her sag videre
Steffen Rasmussen, talsmand Amager Fælleds Venner
Kun 30 timer efter, at dommen var afsagt, var de to millioner kroner samlet ind.
– Det er så fantastisk. Helt vildt sejt, at det kunne lade sig gøre, siger en meget glad og overrasket Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner.
– Det viser, hvor stor en støtte vi har i Amager Fælleds Venner til at køre den her sag videre, tilføjer han.
14.000 har støttet indsamlingen
De to millioner kroner er fordelt på 14.000 indbetalinger. Det er først og fremmest privatpersoner fra København, men også fra mange andre dele af landet, der har støttet.
– Indsamlingen er et udtryk for, at danskerne er blevet langt mere bevidste om, at vi skal passe på vores natur. Mange rundt omkring i landet kan se paralleller til, hvad der sker i deres område. Der er også en klar sammenhæng til klimakrisen, som bekymrer mange, forklarer Steffen Rasmussen.
De to millioner kroner skal nu indbetales til byretten, og derefter skal Amager Fælleds Venner anlægge en regulær retssag mod Fælledby.
Det indsamlede beløb er en sikkerhed for Fælledby P/S, hvis den regulære retssag når frem til en anden afgørelse end det foreløbige forbud, som byretten nedlagde med sin kendelse tirsdag.
- I 1990’erne beslutter de københavnske politikere, at der skal bygges på Strandengen på Amager Fælled. Men beslutningen ligger i dvale frem til 2016, hvor kommunen vil realisere planerne fra 1990’erne. De vil bygge på den 5-6000 år gamle Strandeng, der som et af de få områder i Danmark aldrig har været opdyrket. Området har en unik biodiversitet. Salget af byggegrunden skal finansiere en del af kommunens gæld til Metroselskabet.
- Der rejser sig en stor protestbevægelse mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner dannes og sætter sig i spidsen for modstanden, som også Danmarks Naturfredningsforening København er meget aktiv i. Der bliver gennemført et væld af folkeringe, demonstrationer og andre protester.
- Op til kommunevalget i 2017 går fire partier – Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF – til valg på, at der slet ikke vil blive bygget på Amager Fælled, hvis de får flertal efter valget.
- Godt to måneder før kommunevalget giver den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen efter for presset og meddeler, at der alligevel ikke vil blive bygget på Strandengen på Amager Fælled.
- Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF får ikke flertal ved valget i 2017. Frank Jensen fastholder, at der skal sælges byggegrunde, der kan finansiere en del af metrogælden. I september 2018 stiller overborgmesteren som betingelse for at være med i budgetforliget for 2019, at partierne accepterer, at der nu skal bygges på tre grønne områder: Lærkesletten på Amager Fælled, Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej. Med i budgetaftalen er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
- Alle tre områder er fredede, men fredningerne bliver helt usædvanligt ophævet af et flertal i Folketinget ved lov i marts 2019 – uden om Fredningsnævnet.
- Der har siden været massive protester mod byggeplanerne og affredningerne. Der har været underskriftsindsamlinger, demonstrationer, aktioner, klager, rekordmange kritiske høringssvar og meget andet.
- Trods protesterne vælger et flertal i Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021 at godkende de lokalplaner, der åbner for byggerierne. For byggeplanerne stemmer Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.
- Den 24. februar 2021 går byggeforberedelserne i gang på Lærkesletten på Amager Fælled, men protesterne fortsætter.
- Den 7. juli 2021 kommer en afgørelse fra Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet, der giver klager over byggeplanerne på Amager Fælled opsættende virkning. Bygherre Fælledby P/S indstiller byggeforberedelserne.
- Den 15. juli 2021 går byggeforberedelserne på Lærkesletten i gang igen. Miljø- og Teknikforvaltningen i Københavns Kommune vurderer, at der godt må arbejdes på lysåbne områder, og at de fire tilladelser til byggeaktiviteter, der er givet efter, at klagerne er afsendt, stadig gælder.
- Den 27. juli 2021 stævner Amager Fælleds Venner Fælledby P/S for at få dem til at overholde byggestoppet.
- Den 17. august 2021 siger Københavns Byret i en kendelse, at byggestop omfatter hele området og alle givne tilladelser. Afgørelsen er betinget af, at Amager Fælleds Venner kan stille en sikkerhed på to millioner kroner.
- Onsdag den 18. august har Amager Fælleds Venner samlet de to millioner kroner ind. Byretten erklærer byggestop.
- Den 14. december 2021 træffer Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet endelig afgørelse. Klagerne får ikke medhold. Det betyder, at det planlagte byggeri på Amager Fælled kan gennemføres.
- Den 22. december 2021 ophæver byretten byggeforbuddet. I starten af 2022 går byggeforberedelserne i gang igen.
- Den 2. februar 2022 stævner Amager Fælleds Venner Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse for at være i strid med reglerne for VVM-processen, der skal sikre, at et projekt ikke skader miljøet. Senere er også Planklagenævnet blevet stævnet.
- Den 12. december 2022 erklærer Københavns Byret byggestop på Amager Fælled indtil, der er faldet en afgørelse i retssagen. Den afgørelse blev kæret til landsretten af blandt andet klagenævnene.
- Den 26. maj 2023 ophæver landsretten byggestoppet.
- Den 27. september 2023 starter retssagen i Københavns Byret.
Hvis retssagen ikke falder ud til Amager Fælleds Venners fordel, skal de betale bygherren for det tab, der har været i den tid, byggeforberedelserne har været indstillet. Får foreningen medhold, skal den have pengene tilbage.
Oprindelig havde Fælledby P/S krævet 25 millioner kroner i sikkerhedsstillelse. Bygherre har argumenteret med, at det ville tabe et beløb i den størrelsesorden, hvis byggeforberedelserne skulle stoppes.
På retsmødet den 10. august i Københavns Byret redegjorde seniorprojektchef i Fælledby Martin Baltser for beregningerne bag kravet på 25 millioner kroner.
Men han kunne ikke dokumentere, at selskabet ville lide et så stort tab, konstaterer Johan Løje, der er advokat for Amager Fælleds Venner.
– I retten spurgte jeg Martin Baltser, om Fælledby har lavet kontakter med de forskellige firmaer. Det fortalte han, at de ikke har endnu. De forskellige arbejder efter regning, siger Johan Løje.
Det betyder, at arbejdet kan stoppes uden de påståede store tab for Fælledby P/S.
På baggrund af retsmødet valgte dommeren at sætte sikkerhedsstillelsen til to millioner kroner i stedet for de krævede 25 millioner.
Byret fejer kommunens argument af bordet
Det kan tage lang tid, før den regulære retssag starter. Men byrettens krav om byggestop gælder fra det tidspunkt, hvor de to millioner kroner er indbetalt. Byretten præciserer i sin kendelse, at byggestoppet omfatter alle aktiviteter på hele det planlagte byggeområde.
Den 7. juli gav Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet klager over byggeriet på Amager Fælled opsættende virkning. Det betyder konkret, at miljøvurderingen, den såkaldte VVM-tilladelse, og lokalplanen for området er sat ud af kraft, indtil nævnene har færdigbehandlet klagen. De forventer, det sker inden udgangen af januar 2022.
Læs også
Københavns Kommune har med henvisning til en vurdering fra advokatfirmaet Horten tolket afgørelsen til kun at gælde en del af byggeområde og til ikke at omfatte en række tilladelser til blandt andet nedrivning af bygninger om jordkomprimering, der er givet efter, at klagerne over byggeriet er sendt ind.
Den vurdering underkender byretten altså med sin afgørelse.
Amager Fælleds Venner fortsætter kampen
Flere grønne organisationer har hjulpet med at få samlet de to millioner kroner ind. Blandt andet har Danmarks Naturfredningsforening sendt opfordring til at støtte ud til alle sine medlemmer.
Det største beløb, der er kommet ind, er 50.000 kroner, som en privatperson har stillet som sikkerhed. Det betyder, at vedkommende skal have beløbet tilbage, hvis Amager Fælled Venner får medhold i den regulære retssag.
Der er derudover fire større beløb på hver 10.000 kroner, mens alle andre indbetalinger er på 5000 kroner og derunder.
Langt de fleste indbetalinger kommer fra privatpersoner.
Når pengene er indbetalt til byretten, står Amager Fælleds Venner overfor opgaven med at rejse en regulær retssag mod Fælledby P/S.
– Derudover arbejder vi også på at få en klage over byggeriet sendt afsted til EU-domstolen. Den regner vi med bliver sendt i næste måned, forklarer Steffen Rasmussen.
Klagen til EU tager udgangspunkt i, at byggeriet vil være en overtrædelse af EU’s habitatsdirektiv, der indeholder beskyttelsesregler for padden stor vandsalamander, som lever på byggeområdet.
Ud over klagesagerne vil Amager Fælleds Venner også bruge den kommende kommunalvalgkamp til at få rejst debatten om byggeplanerne og gøre sit til at sikre et nyt politisk flertal, som kan få stoppet byggeplanerne.
De kommende uger kan du møde venner af Fælleden ved flere arrangementer.
For eksempel er der nu på lørdag den 21. august popop-butik foran Artillerivej 71a. Her kan du købe støttebluser, badges eller muleposer mellem klokken 12 og 15.
Søndag den 12. september er der Naturens Dag på Amager Fælled, hvor alle er velkomne til at komme ud og opleve det fantastiske naturområde.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.