I otte døgn har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse sultestrejket i protest mod regeringens landbrugsaftale, også kaldet den grønne trepart.
Mandag aften sluttede strejken efter fælles beslutning. På det tidspunkt var de 11 kraftigt påvirket af ikke at have fået mad i otte dage, og de havde på forhånd aftalt, at de ville slutte, inden nogen af dem fik langvarige helbredsmæssige mén.
Formålet med sultestrejken var at lægge pres på de igangværende politiske forhandlinger om den grønne trepartsaftale. Aftalen er indgået mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Den Grønne Ungdomsbevægelse mener, at den grønne trepart er et historisk klimasvigt. De kritiserer blandt andet aftalen for ikke at indeholde en væsentlig reduktion i landbrugets animalske produktion og for en alt for lav CO2-afgift langt fra Klimarådets anbefaling.
Selvom sultestrejken stopper, bliver vi ved med at presse på med flere demonstrationer. Sultestrejken er slut, men det er kampen for et levedygtigt landbrug ikke.
De sultestrejkende påpeger, at de gennem deres aktion har opnået at skabe opmærksomhed omkring deres kritik af den grønne trepart. Deres sag er blevet omtalt i 20 forskellige medier. De har haft møder med trepartsminister Jeppe Bruus og med politikere fra Konservative, Radikale, Liberal Alliance, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.
– Vi har skabt opmærksomhed omkring landbrugets klimaaftryk og sat en dagsorden, der presser politikerne til at forholde sig til fremtidens fødevareproduktion. Samtidig har vi brudt igennem i den offentlige debat og gjort det tydeligt for enhver, at grøn trepart er en udemokratisk aftale, hvor ingen unge har været repræsenteret, siger Caroline Lundsteen, der har været med i sultestrejken.
Under møderne med politikerne har de unge aktivister blandt andet sat fokus på behovet for at inkludere sojaimport i forhandlingerne og sikre en omstilling, der beskytter mindre landbrug. Her har ministeren lovet at undersøge, hvordan småskalalandbrug kan prioriteres. Jeppe Bruus har også erkendt, at der burde have været unge med ved forhandlingsbordet.
– Selvom min krop stadig er mærket efter strejken, ved vi, at vores indsats har haft en betydelig effekt. Forhandlingerne foregår nu med en klar bevidsthed om, at det er vores fremtid, der står på spil, siger en af de sultestrejkende, Laurits Winther.
Den Grønne Ungdomsbevægelse glæder sig over det, der er opnået med sultestrejken, men fastholder, at der stadig er store problemer med en alt for stor animalsk produktion og en katastrofalt lav CO2-afgift.
“Selvom sultestrejken stopper, bliver vi ved med at presse på med flere demonstrationer. Allerede i dag var vi på gaden igen, og vi fortsætter hver eneste dag, indtil forhandlingerne slutter. Sultestrejken er slut, men det er kampen for et levedygtigt landbrug ikke”, erklærede de 11 i en udtalelse tirsdag.
7000 har skrevet under på en støtteerklæring til de sultestrejkende i løbet af de otte dage, aktionen varede. Dertil kommer opbakning fra en række forskellige forfattere.
I søndags flyttede de sultestrejkende ind foran Christiansborg, hvor der var støttearrangement. Her læste forfatter Kristina Stoltz en tekst op, hun har skrevet til de strejkende. Det samme gjorde forfatter og dramatiker Alexandra Moltke.
Flere andre forfattere har også støttet de sultestrejkende. Det gælder blandt andre Shekufe Heiberg, Emmy Laura Perez, Carsten Jensen og Ursula Andkjær Olsen.
Altinget skriver, at trepartsminister Jeppe Bruus (S) i øjeblikket forhandler intenst med Enhedslisten, SF, Radikale, Konservative og Liberal Alliance om en politisk aftale om den grønne trepart. Det er endnu uvist, hvornår aftalen lander.
Ifølge aftaleudkastet, som Altinget er i besiddelse af, er der blandt andet uenighed om, hvor meget landbrugets kvælstofudledning skal reduceres i de kommende år.
Flere partier efterlyser også konkrete mål for beskyttet natur og flere penge til produktion af plantebaserede fødevarer.
Læs også
Greta Thunberg deltog i sit-in til støtte for sultestrejkende klimaaktivister
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.