EU-baserede olie- og gasfirmaer som Total, Shell, RWE og ENI står bag mindst 107 af verdens 425 største fossile projekter. Det viser ny rapport fra NOAH Friends of the Earth Denmark.
De mange olie- og gasprojekter ventes i deres levetid at komme til at udlede 333,9 gigaton CO2.
Det er ni gange så store emissioner, som hele verden udledte i 2021, og 17 gange så store emissioner, som det er tilladt for EU at udlede indtil 2030.
De europæiske virksomheders klimaskadelige projekter underminerer både Parisaftalen og EU’s mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 procent i 2030, advarer NOAH.
– Antallet og intensiteten af disse gigantiske fossile projekter er chokerende og viser tydeligt, at de eksisterende frivillige retningslinjer for virksomheder er utilstrækkelige. Fossile virksomheder vildleder offentligheden med deres greenwashingstrategier, mens de fortsætter med at skabe rekordstore udbytter med klimakrise til følge. Deres destruktive forretningsmodeller må stoppes, siger Nanna Clifforth fra NOAH.
Det er fossilindustrien eller alle os andre. Enten stopper vi dem nu og forpligter dem til at betale for de tab og skader, de har forvoldt, eller også forlænger vi status quo, der vil slå millioner af mennesker ihjel, smadre vores natur og klima.
Hun uddyber:
– At uskadeliggøre disse fossile projekter, kendt som CO2-bomber, burde være en prioritet for at modvirke klimaforandringer. EU har en afgørende rolle i at modvirke udviklingen af nye CO2-bomber ved at håndhæve robuste og juridisk bindende klimaforpligtelser for virksomheder, der opererer på EU-markedet.
– Frankrig og Tyskland presser på, for at virksomheder blot skal fremlægge klimaplaner, men ikke være pålagt at implementere dem. De advokerer simpelthen for at godkende greenwashing. Mens verdens ledere diskuterer klimatiltag på COP28 i slutningen af november, skubber store fossile virksomheder kloden mod et farligt tipping point og truer med at smadre den internationalt vedtagne grænse for global opvarmning på 1,5 grader.
I sin seneste opgørelse advarer forskerne i FN’s Klimapanel (IPCC) om, at den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader, hvis det globale CO2-udslip skal halveres inden 2030. For at opnå dette skal produktionen af fossile brændstoffer som olie og gas skæres ned med 40 procent i dette årti.
Står for én procent af alle grønne investeringer
Afsløringerne af at den europæiske olie- og gasindustri står for en stor del af verdens største fossile projekter kommer, samtidig med at Det Internationale Energiagentur (IEA) netop har fremlagt en rapport om olie- og gasindustriens manglende investeringer i vedvarende energi.
Ifølge rapporten står olie- og gasvirksomhederne for blot én procent af alle investeringer i grøn energi i verden.
– IEA-rapporten er entydig: Olie- og gasproducenterne må vælge, om de vil fortsætte med at forværre klimakrisen, eller om de vil skifte til vedvarende energi og blive en del af løsningen. Den politiske konklusion, som alle statsledere på vej til COP28 må drage af denne rapport, er klar: Det er ikke for sent, siger klima- og miljøpolitisk leder hos Greenpeace Helene Hagel.
– Men det er dem eller os. Det er fossilindustrien eller alle os andre. Enten stopper vi dem nu og forpligter dem til at betale for de tab og skader, de har forvoldt, eller også forlænger vi status quo, til trods for at det vil slå millioner af mennesker ihjel, smadre vores natur og klima. Valget burde virkelig, virkelig ikke være så svært, fortsætter hun.
IEA er en mellemstatslig organisation med 31 medlemslande (heriblandt Danmark), der leverer politiske anbefalinger, analyser og data om hele den globale energisektor.
Helene Hagel tvivler på, at rapporten vil have den store effekt på olie- og gasindustrien.
– Hvis vi havde noget som helst historisk bevis for, at fossilindustrien lyttede til videnskaben, til de internationale institutioner og til befolkningernes ønsker, ville opfordringerne fra IEA til industrien være guld værd. Rapporten fortæller industrien, hvad den skal gøre for at gøre sine forretninger forenelige med Parisaftalen. Men aldrig nogensinde har industrien af egen vilje lyttet til fornuft eller fakta, siger hun.
I stedet for at afvikle sin olie- og gasproduktion er industrien i fuld gang med at lede efter mere sort energi, som de kan hive op af undergrunden og brænde af. Derfor kræver Greenpeace nu politisk handling for at få stoppet udvindingen af fossile brændsler og sat gang i den grønne omstilling.
– Konklusionerne om at stoppe de fossile investeringer og opskalere de grønne er jo langt fra nye eller overraskende, heller ikke for industrien selv. IEA siger, at fossilindustriens udledninger skal falde med 60 procent inden 2030. Men virkeligheden er, at 96 procent af verdens olieselskaber lige nu er i gang med at lede efter ny olie og gas. Ergo? Vi har desperat brug for politisk regulering af den fossile sektor. Omstillingen kommer ikke til at ske af sig selv. Derfor er det afgørende, at verden på COP28 lige om lidt beslutter, at vi må stoppe al fossil efterforskning øjeblikkeligt og komme i gang med at udfase olie, kul og gas, uddyber Helene Hagel.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.