Næsten to tredjedele af alle EU’s militære operationer går ud på at sikre produktion og transport af olie og gas til EU. Det viser en rapport fra Greenpeace.
EU har i øjeblikket otte aktive militære operationer rundt om i verden.
Greenpeace har gennemgået grundlaget for missionerne, politiske udtalelser og pressemeddelelser og konkluderer, at fem ud af de otte militære missioner – svarende til to tredjedele – handler om at beskytte EU’s olie- og gasinteresser.
Grådigheden efter olie og gas har ført til militær oprustning på bekostning af mennesker og kloden.
Silvia Pastorelli, Greenpeace
– EU’s regeringer udstationerer soldater og bruger millioner af euro på at skabe sikkerhed for skibe lastet med olie og gas, der vil blive brændt af og dermed bidrage til klimakrisen, siger talsperson for klima og energi hos Greenpeace Silvia Pastorelli.
Olieselskaber er drivkraft i konflikter
EU er dybt afhængig af import af olie og gas og importerer næsten 90 procent af al sin olie og 70 procent af al gas. Ofte sker importen af olie og gas fra ustabile regioner.
Derfor indsætter EU militær for at sikre den kritiske olie- og gasforsyning i de ustabile lande.
– Grådigheden efter olie og gas har ført til et militær oprustning på bekostning af mennesker og kloden. Olie- og gasselskabernes skader er ikke kun begrænset til deres katastrofale CO2-udledninger – selskaberne har været en drivkraft i konflikter igennem historien, fortsætter Silvia Pastorelli.
Soldater og krigsskibe til Libyen og Afrikas Horn
En af de militære olie- og gasmissioner, som EU har indledt, er Mission Irini i Libyen.
Målet med missionen er at “kontrollere og overvåge illegal olieeksport fra Libyen – herunder råolie og raffinerede olieprodukter”, kan man læse på hjemmesiden for EU’s militære mission Irini.
Et andet eksempel er EU’s “antipirat”-mission – Operation Atalanta – ved Afrikas Horn. Målet med den militære operation er at beskytte de talrige olie- og gastransporter i regionen.
En af de nyeste militære operationer blev søsat i juli 2021, hvor EU’s Udenrigsråd oprettede en træningsmission i Mozambique (EUTM Mozambique) med det formål at træne og støtte de væbnede styrker i Mozambique i et opretholde sikkerhed i landet.
Få måneder forinden havde EU-rådet udpeget Mozambique som et land med potentiale til at blive en af verdens største producenter indenfor gassektoren.
Forbrugerne betaler tre gange
Greenpeace kræver et øjeblikkeligt stop for militær beskyttelse af olie- og gasimport. Udstationering af militær vil altid medføre en alvorlig risiko for civile tab, militæroperationer koster enorme summer, og olie og gas er med til at ødelægge levevilkårene for mennesker i hele verden, advarer Greenpeace i deres rapport.
– Forbrugerne betaler tre gange for den fossile energiimport: Vi betaler for de militære omkostninger til at sikre importen. Vi betaler i forvejen høje energipriser, og vi betaler for de skader, som olie og gas forværrer klimakrisen, konstaterer Silvia Pastorelli.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.