Boligaktionen/ GO globaloffice Politics
Enhedslisten og Fredsbevægelsen
Man er ikke medlem af både NATO og af Fredsbevægelsen. Det er en helt grundlæggende modsætning. Dermed er den beslutning fra weekendens årsmøde i Enhedslisten et valg som vi tager til efterretning og afstand fra og kommer ikke til at deltage i aktiviteter hvor enhedslisten er implicerede med deres imperialistiske militære doktrin.
Vi vil også modsætte os deres tilstedeværelse og argumentation ved sådanne pseudo-arrangementer på foranledning af fredsbevægelsen.
Vi kan kun se det på sigt vil føre til en fundamental splittelse af fredsbevægelsen, og vi vil bruge anledningen her til at opstille vores paradigmer:
– Danmark Ud af NATO – NATO ud af Danmark, Norden og Europa
– Nej til EU og militært samarbejde
– Danmark ud af EU – EU ud af Europa
– For fred, – afspænding,- nedrustning, -og tøvejrsdiplomati
– Stop for våbeneksport
– Den amerikanske militære besættelsesmagt og deres baser ud af Europa
– Kernevåben frit Norden og kernevåbnene ud af Europa
Enhedslisten vil ikke længere melde Danmark ud af NATO, fordi der ifølge et flertal i partiet i dag ikke findes alternativer til den militære stormagtsalliance anført af USA.
Den nye kurs blev vedtaget på partiets årsmøde i Hafnia Hallen i Valby i pinsen. Cirka 452 delegerede Enhedsliste-medlemmer fra hele landet deltog i årsmødet.
Afstemningen om holdningen til NATO afspejlede et splittet parti: 158 af de delegerede stemte for hovedbestyrelsens forslag om at ændre principprogrammet, 125 stemte imod, og fem stemte blankt.
En udmeldelse her og nu kan ikke lade sig gøre i den politiske virkelighed, vi står i.
Trine Pertou Mach, Enhedslistens folketingsgruppe
Før Enhedslisten i pinsen ændrede sit principprogram, var partiets holdning, at man “arbejder for dansk udmeldelse af NATO”.
Men nu slår det nye principprogram fast, at partiet først vil ud af NATO, når en række betingelser er opfyldt:
“Vores mål er, at Danmark skal stå uden for NATO og andre militære stormagtsalliancer. Men det forudsætter en ny sikkerhedsarkitektur, som bygger på fælles sikkerhed. Enhedslisten arbejder for en styrkelse og demokratisering af FN og fælles sikkerhedspolitiske fora som OSCE”.
Stabilitet og tryghed
Enhedslistens medlem af Folketinget og udenrigs- og forsvarsordfører Trine Pertou Mach slog tonen an i debatten.
– En udmeldelse her og nu kan ikke lade sig gøre i den politiske virkelighed, vi står i.
Og den linje fik opbakning fra flere delegerede.
– Hvis vi skal være et troværdigt parti, der giver en stabilitets- og tryghedsfølelse for borgerne, bliver vi nødt til at forholde os til den virkelighed, vi er i: Det er krigeriske nabolande, en verden i ufred. Vi må sikre stabilitet og fred. Lige nu har vi ikke andre muligheder end NATO. Vi bliver nødt til at være i NATO, indtil vi har et alternativ, lød det fra Allan Ahmad fra Enhedslisten Blågård.
- Enhedslisten blev dannet i 1989.
- Enhedslisten kom første gang i Folketinget i 1994.
- Ved folketingsvalget i 2019 fik Enhedslisten 13 mandater.
- Enhedslisten har 9416 medlemmer fordelt på 103 afdelinger over hele landet.
- Ved folketingsvalget i november 2022 fik Enhedslisten 5,2 procent af stemmerne – en tilbagegang på 1,7 procentpoint. Valget betød, at Enhedslisten fik ni mandater i Folketinget – en tilbagegang på fire mandater.
Der var kun afsat en halv time til den principielle debat om NATO – og køen af delegerede, der ønskede ordet i debatten, var lang.
Ikke alle nåede at skrive sig på talerlisten, der blev lukket allerede under den første taler. Men det var der ikke noget at gøre ved: Et flertal af de delegerede afviste at genåbne talerlisten.
Men mange af dem, der nåede at skrive sig på, var dybt kritiske overfor, at partiet fremover skal støtte NATO.
– Hvorfor skal vi midlertidigt støtte et NATO, der mere eller mindre er styret af USA, som er den største imperialistiske magt, der nogensinde har været, og som står bag et utal af krige. Det svarer til at ville bekæmpe Bandidos-rockere ved at alliere os med Hells Angels. Det er selvmodsigende. Det er utroværdigt, sagde Lasse Bertelsen fra Holbæk.
– Vores nuværende principprogram har en klar linje: Vi er imod militarisme. Vi satser på humanitær bistand, fred og diplomatiske løsninger. Det bygger på vores erfaringer fra Libyen-krigen, hvor Enhedslisten involverede sig i et imperialistisk eventyr. Hovedbestyrelsens forslag indebærer et enormt skred i vores forsvars- og sikkerhedspolitik, advarede Helge Bo Jensen fra Albertslund.
Udmeldelse har lange udsigter
Flere delegerede stillede spørgsmålstegn ved de forudsætninger, der skal være opfyldt, før partiet vil arbejde for at melde Danmark ud af NATO.
– Hvor forventer vi, at en bedre sikkerhedsstruktur skal komme dumpende fra, spurgte Marie Lassen fra Aarhus Vest.
– Hovedbestyrelsens forslag stiller i praksis så mange forudsætninger for en udmeldelse af NATO, at det aldrig nogensinde vil ske. Hvad betyder det at være medlem af en angrebsalliance – selv hvis vi ikke deltager i angrebskrigene? NATO er – som den eneste militære alliance i verden – klar til at bruge atomvåben først. NATO truer med at udløse et atomragnarok over verden. At være med i sådan en militæralliance er at true resten af verden med ødelæggelse, lød det fra Niklas Zenius Jespersen fra Enhedslisten Nordvest.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.