Novo Nordisk offentliggjorde onsdag et rekordstort overskud på knap 105 milliarder kroner før skat for 2023. Overskuddet er over 50 procent større, end det var i 2022, som var det hidtil bedste år for den danske medicinalkoncern.
Efter skat blev nettoprofitten til selskabet på knap 84 milliarder kroner ud af en samlet salg på 232 milliarder kroner, hvilket svarer til, at Novo Nordisk tjener 36 kroner efter skat, for hver gang det sælger for 100 kroner.
Overskuddet efter skat i 2023 er så stort, at det svarer til selskabets egenkapital ved årets start.
Novo Nordisk har ikke selv brug for alle de penge, som firmaet tjener på medicin, så det har annonceret, at det vil betale et rekordstort beløb på næsten 72 milliarder kroner til aktionærerne, hvilket svarer til 31 kroner, for hver gang Novo Nordisk solgte for 100 kroner.
For hver gang Novo Nordisk sælger for 100 kroner, bruger selskabet så mange kroner på:
- Produktion med mere: 15,60
- Salg og distribution: 24,40
- Forskning og udvikling: 14,00
- Skat: 9,00
- Betaling til aktionærerne samlet: 31,00
Udbetalingen sker dels i form af udbytte til alle aktionærer på 42 milliarder kroner og dels i form af opkøb af egne aktier for knap 30 milliarder kroner. Sidste års samlede betalinger til aktionærerne var på 52 milliarder kroner.
Til sammenligning bruger Novo Nordisk 14 kroner på forskning, for hver gang firmaet sælger for 100 kroner.
Det er ikke så mærkeligt, at Novo Nordisk er populært blandt folk, der spekulerer i aktier.
Ved udgangen af 2023 kostede en Novo Nordisk-aktie 698 kroner, og de kan forvente at få 9,40 udbetalt i dividende, hvilket ikke er imponerende i forhold til den nuværende aktiekurs. Til gengæld kostede aktien kun 194 med udgangen af 2019, så den er blevet 3,5 gang så meget værd på blot fire år.
Novo Nordisk’ værdi på børsen målt ud fra aktiekursen er så stor, at selskabet vurderes til at være verdens 14. mest værdifulde selskab, og dets børsværdi er i dag lige så stor, som de øvrige 24 selskaber i det danske eliteaktieindeks er tilsammen.
Medicin mod fedme
Men det store overskud i forhold til omsætningen betyder også en høj pris for dem, som betaler for medicinen.
Novo Nordisk laver primært medicin til diabetespatienter, men laver nu også medicin mod fedme. Det ekstraordinære store overskud i 2023 hænger netop sammen med stor succes for et af de nye diabetesprodukter, Ozempic, der sammen med Wegovy indeholder midlet semaglutid, som virker mod fedme. Wegovy er blevet godkendt som medicin mod fedme.
Ozempic bliver betegnet som den bedst sælgende diabetesmedicin i verden, og salget af Wegovy steg med 400 procent sidste år og nåede et samlet salg på 31 milliarder kroner.
Analytikere vurderer, at Wegovy kan blive solgt i endnu større omfang, da 95 procent af salget i øjeblikket sker i USA, og kun seks procent bliver solgt i europæiske lande.
Ozempic kan kun købes via recept i Danmark. Der er dog allerede blevet udskrevet recepter og solgt medicin i så stort et omfang, at det lægger et stort pres på de offentlige budgetter for medicinindkøb i Danmark.
I 2023 gjorde regionerne således staten opmærksom på, at der var en voldsom stigning i salget. Regionerne forventede, at udgifterne ville stige til over én milliard kroner i 2023, hvilket svarede til 15 procent af det samlede budget for medicin.
Formanden for regionerne, Anders Kühnau, udtalte til DR, at det store forbrug af diabetesmedicin “betyder, at vi skal spare på andre områder, og det kommer andre patienter til at mærke.”
I 2023 kostede en behandling med Ozempic cirka 15.000 kroner årligt, hvor patienten selv skal betale cirka 4.000 kroner, men hvor resten af medicinudgifterne betales af regionerne. Ifølge DR’s oplysninger brugte cirka 80.000 danskere Ozempic i 2023.
Novo Nordisk har over 40 millioner kunder over hele verden, som lider af diabetes eller fedme, ifølge selskabets årsrapport.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.