EU har planer om at fjerne reglerne for at mærke GMO samt gøre det meget lettere for industrien at sælge nye genmodificerede varer, planter og frø uden at vurdere risiko for miljøet.
Det fik onsdag eftermiddag 17 danske foreninger og NGO’er til at præsentere et positionspapir, hvor de advarer mod udviklingen og kræver, at EU fastholder reglerne. Netværk for Risikovurdering og Mærkning af GMO holdt mødet i ingeniørernes fagforening IDA i København.
Positionspapiret er udarbejdet af 14 organisationer, men siden er tre nye trådt til – Isabelle Denaro, IBF Farming ApS, og Foreningen Biodynamiske Forbrugere, oplyser foreningen NOAH, der er blandt initiativtagerne, til Arbejderen.
Ønsker at fastholde risikovurdering
Den nuværende EU-lovgivning stammer fra 2001 og kræver, at ny GMO bliver risikovurderet, inden det kommer ud i naturen. Hvis det godkendes, skal det mærkes, og det skal være tydeligt både at spore, hvor det kommer fra, og let at se, at det er genmodificeret, ude i supermarkederne.
Men ny teknologi truer den proces. Den teknologi går samlet under betegnelsen NGT (nye genomiske teknikker, red.) og er langt billigere og lettere at anvende. Derfor har mange mindre virksomheder adgang til den, og hver enkelt ændring i generne er lettere at gennemføre.
EU-direktivet vil fjerne risikovurdering, sporing og mærkning fra de fleste af de produkter, der udvikles med hjælp af NGT. Det vil i praksis underminere hele det apparat, der trods mangler stadig er på plads for at forhindre, at genmodificerede planter ødelægger lokale økosystemer eller på anden måde truer naturen.
Forsigtighed først
Netværket lægger i sit nye fremlagte positionspapir vægt på at bevare forsigtighedsprincippet.
– Risikoen for at sprede organismer med helt nye egenskaber i miljøet i et tempo og omfang, som vi ikke tidligere har haft erfaring med, kræver opmærksom overvågning og kontrol. Der er behov for fortsat regulering baseret på forsigtighedsprincippet for at beskytte menneskers sundhed, naturen og dyrevelfærd. Hvis man deregulerer de nye GMO-metoder nu, bliver forsigtighedsprincippet sat ud af kraft, og man vil sandsynligvis ikke være i stand til at trække de genmodificerede organismer tilbage fra naturen, hvis noget går galt, står der i papiret.
Netværket henviser også til to afgørelser fra EU-domstolen. Her slås det fast, at NGT ikke kan undtages fra de generelle regler om at risikovurdere og mærke GMO. Men det nye EU-direktiv, der er undervejs, vil fjerne disse krav fra alle NGT-udviklede frø til planter, mad til mennesker eller foder til dyr, hvis der er færre end 20 genetiske ændringer i dem.
Netværk for Risikovurdering og Mærkning af GMO fortsætter nu sit arbejde. Dels for at fastholde de gældende regler i EU, dels for at arbejde for og oplyse om alternativer til genmodificerede fødevarer.
Et af midlerne er denne underskriftsindsamling om at bevare mærkningskravene.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.