Boligaktionen vil snart hellere se en klar og tydelig kamp -og kampagne plan fra Almen Modstand der tilsikrer et resultat eller et alternativ. I skaber udbredt desillusion ved ikke at vinde en eneste konkret kamp for en eneste beboer eller bolig.
I lørdags samlede almene beboere og deres støtter sig i det almene boligområde Mjølnerparken på Nørrebro i København til en manifestation mod tvangsflytninger.
Og beboerne efterlod ingen i tvivl om deres budskab:
“Skrot ghettoloven” står der på et stort rødt banner med gul skrift.
På en stor ladvogn hænger et stribet banner med teksten: “Vores hjem er ikke til salg”.
Overfor er en afrikansk trommeslager i fuld gang med at varme de op mod 300 fremmødte op.



Mjølnerparken står på regeringens såkaldte omdannelsesliste (den tidligere “hårde ghettoliste”) og skal nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent inden 2030.
Derfor har Mjølnerparkens boligselskab, Bo-Vita, indgået en aftale med investeringsselskabet NREP og Industriens Pension om at sælge ud af 260 af Mjølnerparkens i alt 476 almene lejligheder.
50 beboere i Mjølnerparken har ikke tænkt sig at flytte frivilligt og har fået grønt lys af Østre Landsret til at få prøvet ved en domstol, om det er lovligt at smide dem ud af deres hjem i Mjølnerparken.
“Hvad skulle jeg ellers gøre? Jeg er nødt til at kæmpe!”
Blandt talerne ved lørdagens manifestation var Iman Badr Ibrahim, der er opvokset i Mjølnerparken og boede der til hun var 21 år gammel. I dag arbejder hun som læge.
– I dag er politik blevet til en konkurrence om, hvem der kan være hårdest og strammest mod etniske minoriteter og samfundets mindst bemidlede borgere. Det er ligegyldigt, om de stramme politikker giver mening. Fuldstændig ligegyldigt om man i samme åndedrag reducerer antallet af betalelige boliger i København for alle dem, der ikke har adgang til Københavns boligmarked, lød det Iman Badr Ibrahim.
En anden beboer – Janni Milsted – bor i seniorbofællesskabet Midgården, der har eksisteret i 35 år.
Det er det første bofællesskab, der er lavet i almene boliger.
– Vi laver en masse ting sammen: Vi drikker kaffe sammen. Spiser sammen og laver andre fælles ting. Man snakker så meget om ensomhed blandt gamle. Det modvirker vi ved, at vi bor, som vi gør i vores bofællesskab. Jeg ville ønske, at flere fik lov til at prøve det. Vi har mange interesserede på venteliste, der meget gerne vil bo på samme måde, lød det fra Janni Milsted.

Hun fortsatte:
Læs også
– Seniorbofællesskabet har altid været aktive i Mjølnerparken. Vi har lavet fastelavnsfest, julefest, sommerfest, dimittendfest for Mjølnerparkens unge, der har taget en uddannelse. Og vi har samarbejdet med den bemandede legeplads.
– Når folk møder mig, spørger de tit: “Er du flyttet?” “Nej”, svarer jeg. “Jamen, hvor skal du bo?” siger de så. “Det ved jeg ikke …” “Hvordan kan du holde det ud?” spørger de. “Hvad skulle jeg ellers gøre? Jeg er da nødt til at kæmpe for retfærdighed. Så til sidst vil jeg citere Bertolt Brecht: “Når man kæmper, risikerer man at tabe. Hvis man ikke kæmper, så har man allerede tabt”, sagde Janni Milsted.
Almene beboere havde taget hele vejen fra Aarhus for at bakke op om manifestationen i Mjølnerparken.
En af dem var Elsebeth Frederiksen fra Gellerupparken i Aarhus, hvor nedrivningerne er i fuld gang med at blive forberedt.
Når folk møder mig, spørger de tit: “Er du flyttet?” “Nej”, svarer jeg. “Jamen, hvor skal du bo?” siger de så. “Det ved jeg ikke …”, “Hvordan kan du holde det ud?” spørger de. “Hvad skulle jeg ellers gøre. Jeg er da nødt til at kæmpe for retfærdighed.
Janni Milsted, seniorbofællesskabet Midgården i Mjølnerparken
– Hver morgen klokken syv bliver jeg vækket af en forfærdelig larm. Der bliver smidt døre ud ad vinduerne. Der bor faktisk stadig to familier i de to blokke, der skal rives ned. De kæmper kampen for os alle sammen. Når man går forbi blokkene om aftenen, er der mørkt – pånær et par vinduer, hvor der er lys. Det er en forfærdelig måde at behandle mennesker på: At de skal blive boende i deres bolig, mens der bliver revet ned om ørerne på dem.
– Og hvad er grunden til, at de skal flytte? Det er simpelthen, fordi politikerne ikke kan lide de mennesker, der bor i de her blokke. Det prøver vi at kæmpe imod i Gellerup. Syv blokke skal rives ned. Der er allerede revet fem blokke ned. De sidste beboere blev opsagt i denne uge.
Hun sluttede sin tale af med at invitere alle til Gellerupparken i Aarhus, hvor beboerne vil lave en manifestation på grundlovsdag.
Imellem talerne spillede Arne Würgler og Per Aabel.
“Det er os, der bygger op – det er dem, der river ned”, sang Arne Würgler …
Ingen af de fremmødte gik sultne fra Mjølnerparken. Beboerne havde sørget for lækker gryderet, der blev taget godt imod.







Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.